Жести допомагають вивчати мову?

Жести допомагають вивчати мову?

Вивчаючи іноземну мову, наш мозок користає з несподіваної ділянки – моторної кори. Цей регіон, що контролює рухи, долучається і до вивчення та пригадування незнайомої лексики, доводить експеримент. Результати підтримують припущення, що жести та інші рухи сприяють вивченню мови. 

Опанувати іноземну мову означає натренувати наш мозок, а не тільки дух, що пов’язане з певними перевагами в повсякденному житті. Знання іноземної мови впливає на певні аспекти мислення, адже коли ми розмовляємо, читаємо або думаємо нерідною мовою, змінюються наші сприйняття, рішення і навіть моральні принципи. Цікаво, що в деяких людей, котрі розмовляють іноземною мовою, змінюється ще й поведінка: мимоволі вони жестикулюють більше, шукаючи відповідного слова. 

Але чому? Що спільного в мови та рухів? Уже тривалий час науковці припускали, що до мовлення та мовної пам’яті залучені не тільки класичні мовні центри в мозку. Підозрювали, що суттєву роль у вивченні мови відіграє моторна кора. Зазвичай вона контролює рухи, але також залучена до процесу вивчення мови та слів, як довели дослідження. 

Що відбувається в мозку – з жестами і без них – при вивченні мови і яку роль при цьому відіграє моторна кора, з’ясували експериментально Браян Матіас (Brian Mathias) з Дрезденського технічного університету та його колеги. 

Впродовж чотириденного тренінгу піддослідні вчили іншомовну лексику. Одна група поєднувала навчання з жестами, інша підкріплювала вивчене картинками. Суть тесту в тому, що учасники слухали вивчені слова й мусили їх відразу перекладати на рідну мову. При цьому періодично піддослідним блокували моторну кору за допомогою транскраніальної магнітної стимуляції – магнітне поле блокувало сигнали з цього мозкового регіону. 

Виявилося: якщо моторну кору заблокувати спочатку, піддослідним значно складніше вдавалося перекласти слова. Вони потребували більше часу, щоби знайти відповідник рідною мовою. Коли ж перешкоди для моторної кори прибирали, уповільнення не відбувалося. 

Це доводить, що моторна кора важлива для перекладання слів з іноземної мови, запевнили вчені. «Очевидно, пам’ять на нещодавно вивчені іноземні слова залежить від сенсомоторного контексту, в якому ці слова вивчалися, – сказав Матіас. – Цікаво, що цей ефект помітний як під час вивчення конкретних слів – наприклад, “скрипка”, так й абстрактних – на кшталт “демократія”». 

Ці результати узгоджуються з попередніми дослідженнями, коли моторну кору у піддослідних блокували вже під час навчання. Учасникам без допомоги цього регіону значно складніше вдавалося запам’ятати нові вигадані слова. 

Разом експерименти підтверджують припущення, що моторна кора відіграє важливу роль при вивченні, пригадуванні й перекладі мови – і її роль у навчанні тим виразніша, чим сильніше етап навчання супроводжується жестами або рухами. 

На думку науковців, застосування жестів може становити цінну допомогу для швидкого опанування чужої мови. «Багато з сьогодні застосовуваних методів навчання іноземної мови та лексики ґрунтуються суто на аудіативній або візуальній інформації, зокрема це завчання списків слів. Наші результати мають стати важливим доказом для неврологів, що техніку навчання із залученням моторної кори потрібно застосовувати частіше», – сказав Матіас.