"ЖОДНИХ РІШЕНЬ ПРО УКРАЇНУ БЕЗ УКРАЇНИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ЖОДНИХ РІШЕНЬ ПРО УКРАЇНУ БЕЗ УКРАЇНИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Недавня історія зі спробою повернення Росії у G7 (все ще) наразі створює більше питань ніж відповідей на них, починаючи від головного – а що це взагалі було? До чого тут Україна – і чому Банкова кілька днів героїчно мовчала, аби потім промимрити щось банальне на «Facebook»? Висловлю свою думку з приводу.

Почнемо з простого – чому це Макрон і Трамп раптом висловилися за повернення Росії у G7/G8? Крім версії «зрада – нас зливають», існують доводи набагато більш прагматичні. Так, Макрон подає знаки замиритися з Москвою. Так, Трамп виказує Москві реверанси. Але. Насмілюся нагадати, що рік тому Трамп теж закликав повернути Росію у G7/G8, і де тепер Росія? Там же де й G8. А що тоді прийняли? А прийняли в США рішення про додаткові санкції проти РФ 8 листопада минулого року, а в березні поточного року – продовжили ще на рік. То може були інші причини, які могли підштовхнути президентів Франції і США до такого кроку?

Так були. Наприклад – аварія російської ракети з ядерним реактором на полігоні біля Архангельська 8 серпня, після якої рівень радіації в районі підскочив у 16 разів вище норми, і яку помітили навіть у Норвегії. Під час вибуху загинули мінімум сім осіб, включаючи науковців – розробників ракети. Постраждалих в аварії до Москви привезли санітари вдягнути в костюми хімзахисту. В районі полігона помічене масштабне переміщення військ і спеціалізованої техніки. Москва відключила станції стеження за рівнем радіації на своїй території. Але найстрашніше те, що поведінка російської влади до болі нагадує поведінку керівництва СРСР у 1986 р., коли вибухом рознесло 4-й блок Чорнобильської АЕС. Нинішня Росія довела, «можем повторіть» - не перебільшення.

Враховуючи те, що Європа ще й досі долає наслідки Чорнобильської катастрофи, і що до безпеки своїх громадян на Заході ставляться більш ніж серйозно, не реагувати на аварію взагалі Захід не міг. Європа щойно нервувала через аварію ядерного підводного човна «Лошарік». До того – 2 серпня США офіційно вийшли з договору ліквідації ракет середньої і меншої дальності. Причина – розробка Росією ракети 9М729, якою Москва порушує договір. 4 серпня президент РФ Путін також підписав указ про припинення Росією виконання Договору. А вже 8 серпня бабахнуло під Архангельськом. Що це було? Аварія, чи ядерний шантаж Заходу Москвою, мовляв «ми зараз як шандарахнемо!» Після Криму – повірити можна і не в таке.

На тлі цих подій багато хто на Заході міг замислитися про необхідність наводити контакти з Росією, аби тримати цього монстра на прив’язі бодай якось. Нагадаю – загроза ядерного конфлікту, як раз утримує Захід від будь-яких радикальних кроків щодо РФ. Зі скаженими там воліють поводитися як в часи СРСР – душити санкціями. Але…

Економічна ситуація в РФ виглядає аж ніяк не привабливо. За підсумками І кварталу ВВП Росії зріс лише на 0,5% - але й ці цифри явно перебільшені, після зміни керівництва Росстату була змінена методика підрахунку ВВП в РФ, після чого статистика там злетіла до небес. Але й такий результат виявився нижчим за прогнози і Мінекономрозвитку (0,8%) і Bloomberg (1,2%). На цьому тлі вельми привабливою для Росії мала б виглядати пропозиція повернення до G7/G8 з очевидним зняттям економічних санкцій Заходу, в разі…

Саме так. ОБОВ’ЯЗКОВОЮ умовою повернення Росії до G7/G8 було заявлене врегулювання Москвою свого конфлікту з Україною – цю частину заяви Заходу, чомусь не зразу помітили. Про те що Росія не виконала умов повернення в G7/G8 нагадали прем’єри Британії Джонсон і Німеччини Меркель. Але… Зараз відомо, що Москва вустами представника МЗС РФ Марії Захарової Москва пробурчала: «Маєте пропозиції – надсилайте». Крапка.

І лише от тут подав голос керівник держави, через яку Захід не може замиритися з Москвою навіть під загрозою ядерного шантажу – України. Президент Зеленський нагадав що від 14-го року нічого не змінилося і подякував «країнам, котрі послідовно підтримують Україну». Допис Зеленського на «Facebook» викликав грубіянську відповідь від тої самої гаспажи Захарової, яка серед іншого запропонувала президенту Зеленському «по-братськи його консультувати» та заявила що від Зеленського чекають сигналів. Яких?

Ризикну припустити, що грубіянська відповідь Захарової і Заходу, і президенту України була викликана тим, що Москва чекала від Зеленського певних сигналів, які мусили показати Заходу, що врегулювання «українського питання» як раз в процесі. Але – не дочекалася. Чому? А тому що на Банковій такі сигнали подавати просто побоялися. А побоялися на Банковій це робити вочевидь, через Парад захисників, який відбудеться на День Незалежності України. Побоялися тому, що ЗЕкоманда панічно боїться ветеранської спільноти. Те що прямо напередодні свята ЗЕкоманда вирішила зберегти Міністерство ветеранів – ще одного підтвердження цього.

Тому – вітаю. Принцип «ніяких рішень по Україні без України» - діє. Незалежно від волі Банкової.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко