Злочини росіян в Україні розглядатиме Гаазький трибунал, - Європарламент

Віце-президент Європарламенту Ришард Чарнецький розповів про резонансний чорноморський рапорт, який став першим кроком до провадження у Гаазькому трибуналі справ щодо злочинів проти громадян України, котрі вчинили громадяни Росії та сепаратисти.

Про це він повідомив в ефірі Еспресо.TV, передає zaxid.net.

Днями Комісія закордонних справ Європарламенту ухвалила так званий Чорноморський рапорт (проект резолюції щодо стратегічної ситуації у Чорноморському басейні ред.). У ньому виразно зазначено, що Росія проводила навчання щодо можливості використання ядерної зброї проти Польщі. Були відповідні маневри російської армії, які проходили під криптонімом Захід й розглядалась можливість застосування атомної зброї зокрема щодо Варшави, - сказав європейський політик.

За його словами, для України є не менш важливий момент. У рапорті, у затвердженій поправці одного з польських євродепутатів, йдеться про можливість скерування відповідних матеріалів до Гаазького трибуналу. Там передбачена можливість суду над російськими і сепаратистськими злочинцями, зокрема за вбивства українських полонених і цивільних громадян.

У Чорноморському рапорті йдеться і про Крим. Європарламент чітко висловився стосовно того, що Крим лишається територією України і з російськими окупантами нема жодних компромісів. Крим, Севастополь, - є невідємною частиною території України.

Європейський парламент відкинув пропозиції колишнього німецького канцлера Герхарда Шредера, котрий казав забути про Крим й будувати стосунки з Росією, визнавши, що Крим є частиною Російської Федерації. На подібне згоди Європейського Парламенту нема і не буде, - запевнив віце-президент Європарламенту.