"Знаю, що задовбались слухати "халва", але я знов про F-16" - Олег Шарп

"Знаю, що задовбались слухати "халва", але я знов про F-16" - Олег Шарп

Україна вже використала F-16 як ППО, це були перші бойові вильоти. Про це повідомила The Telegraph з посиланням на представника Повітряних сил.

Головна перевага цих літаків у порівнянні з тією авіацією, що була до цього ЗСУ - дальність враження ракет "повітря-повітря". До того ж, Україні надали ракети AIM-120 нової модифікації, які б'ють на 160 кілометрів, що теоретично дозволить збивати російські літаки, які скидають КАБи з відстані 30-80 кілометрів від лінії фронту.

Крім того, F-16 можна використовувати для ударів по землі - скидання авіабомб та протирадіолокаційних ракет. Втім, навряд чи Україна зможе за допомогою цих машин наростити щільність ударів авіабомбами до російського рівня – для цього потрібно значно більше як бомб, так і самих носіїв – десятки таких літаків.

Між тим, як вважає українське командування, американський літак посилить можливості України збивати російські бомбардувальники, які масово скидають авіабомби на прифронтові території.

Однак, швидше за все, росіяни дадуть відповідь на це прикриттям своїх бомбардувальників винищувальною авіацією. І таким чином теж полюватимуть на F-16. Тим більше, що російські Су-35 і МіГ-31 на озброєнні мають ракети Р-37, дальність яких становить 200 кілометрів. Тобто, теоретично вони зможуть збивати F-16 ще на більшій відстані, ніж F-16 зможуть збивати російські літаки.

Теоретично! Але справа у тому, що потрібно буде ще засікти F-16 на такій відстані. І тут постає питання наявності радарів у росіян, на які ЗСУ регулярно полюють. Саме знищенням таких радарів наразі і займаються наші атакамси. Дальність роботи тієї самої С-400 - понад 200 кілометрів, чого вистачає для прикриття всього фронту. Тому ЗСУ намагаються максимально масово вибивати ці системи ударами дронів та ракет. І це їм добре вдається.

Як би там не було, F-16 - це набагато сучасніший винищувач, ніж до цього мала Україна. І при розумному застосуванні, грамотно спланованих операціях, він може принести ЗСУ чимало користі. Особливо щодо збивання російських ракет чи ударних безпілотників у тилу. Тобто, це серйозне посилення оборонної системи ППО України.

І як повідомила сьогодні низка американських ЗМІ, перші польоти американських літаків, отриманих від Нідерландів, вже відбулись в українському небі. І відбулись успішно - знищені перші цілі ворога.

З почином!