Знищено один із найсучасніших російських складів боєприпасів, чим поставили Кремль у незручне становище – ЗМІ

Знищено один із найсучасніших російських складів боєприпасів, чим поставили Кремль у незручне становище – ЗМІ

Атаки українських безпілотників у глибині росії перестали бути рідкістю. З початку року пошкодження отримали кілька десятків нафтопереробних заводів, складів палива та боєприпасів, причому найчастіше на відстані понад 1000 кілометрів від російсько-українського фронту. Але видовищний інцидент, що стався сьогодні, виділяється на тлі всіх попередніх атак і перевершує їх за силою вибуху, пише Neue Zürcher Zeitung.

Неподалік невеликого міста Торопець, за 360 кілометрів від Москви, вночі вибухнув один із найбільших і найсучасніших російських складів боєприпасів. Відеозаписи місцевих жителів та солдатів дають уявлення про масштаби катастрофи. Протягом кількох годин, аж до світанку одна детонація змінювала іншу. Вибухи були настільки потужними, що закордонні вимірювальні станції зареєстрували їх як землетрус силою 2,8 бали за шкалою Ріхтера.

Злякані росіяни, коли побачили величезну грибоподібну хмару від вибухів на фото та відео в соціальних мережах, спочатку вирішили, що це ядерна атака. Проте звуки польоту та свідчення очевидців кажуть, що причиною стала відносно дешева атака з використанням кількох безпілотників-камікадзе. Мета була обрана вдало — арсенал у Торопці включає десятки окремих складів боєприпасів на великій території площею понад 5 квадратних кілометрів. За непідтвердженими даними, там зберігалося 30 тисяч тонн вибухових пристроїв, включаючи ракети для реактивних систем залпового вогню «Град», гранати та, ймовірно, зенітні ракети.

Арсенал розташований прямо на залізничній гілці, що цілком зрозуміло з точки зору логістики. Однак у безпосередній близькості знаходяться місто Торопець із населенням 11 тисяч осіб та кілька сіл. Про жертви серед цивільного населення є лише уривчасті відомості. За наявними даними, в рамках евакуації із району лиха було вивезено 7500 мешканців. На фотографіях з Торопця видно непошкоджені будинки, але у багатьох із них вибиті вікна.

️Приміщення, що належить арсеналу, і за офіційною інформацією розраховане на 200 осіб, швидше за все, зазнало серйозних руйнувань. Один із росіян написав у соцмережі: «Погані новини. Багато 200-х».

Як завжди в таких випадках, перше завдання російської влади – обілити те, що трапилося, і заперечувати свою відповідальність. У той час як на задньому плані, як феєрверк, лунали вибухи за вибухом, губернатор Тверської області стояв перед камерою і заявляв, що робота аварійних служб йде «за планом». В росії це загальновідомий вислів, що означає, що у владі все під контролем, навіть якщо пересічному громадянину так не здається.

Губернатор Ігор Руденя також повідомив, що всі ворожі безпілотники збиті, а пожежі виникли тільки через уламки. Довірливі глядачі повинні зробити висновок, що це винятковий випадок невдачі.

Насправді ця катастрофа ганьбить російський режим. Сховище у Торопці розпочало роботу лише у 2018 році та було високо оцінено державною пропагандою. На той момент заступник міністра оборони Дмитро Булгаков, голова російської військової логістики спеціально приїжджав туди, щоб урочисто перерізати стрічку. У повідомленнях державних ЗМІ говорилося, що арсенал був побудований за найсучаснішими світовими стандартами, щоб безпечно зберігати ракети та боєприпаси. «Завдяки бетонним спорудам (в росії боєприпаси часто зберігаються в дерев’яних бараках і просто неба) гарантований захист від повітряних атак і навіть від ядерного вибуху, стверджував тоді Булгаков.

Тим часом генерал армії вже давно став символом корупції та розгильдяйства у російських збройних силах. Після того, як у лютому 2022 року під час наступу російських військ логістика зазнала повного провалу, Булгаков втратив популярність. Спочатку він втратив посаду в міністерстві, а потім і свободу у липні 2024 року.

Військові наслідки катастрофи у Торопці оцінити непросто. Якщо 30 тисяч тонн боєприпасів справді було знищено, то це дуже багато. Однак, за оцінками, росія вже випустила в цьому конфлікті в 40 разів більше артилерійських боєприпасів.

Слід зазначити, що за офіційними даними, на заході рф було лише п’ять таких об’єктів. Північне угруповання військ, зокрема, що бере участь у бойових діях у Курській області та на Харківському фронті, ймовірно, матиме проблеми із постачанням. Залізничні лінії проходять від Торопця до відповідних ділянок фронту.

Проте передусім ця подія показує, наскільки потужними стали українські безпілотники далекого радіусу дії. Цей успіх навряд чи залишиться поодиноким випадком і змусить росіян переглянути логістику. Невеликі склади боєприпасів поблизу фронту і так перебувають під загрозою: лише у вівторок українські ВМС повідомили про успішну ракетну атаку на арсенал під Маріуполем.