"Зрада-Перемога за тиждень" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"Зрада-Перемога за тиждень" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Розглянемо події 27 вересня – 3 жовтня 2019 р.

ЗРАДА

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Данилюк написав заяву про відставку. Причинами відставки політик назвав можливість повернення банку «Приват» його попередньому власникові та погіршання стосунків з МВФ у тому числі через ситуацію навколо банку «Приват».

У мережі опублікували відео, на якому видно, що прес-секретар президента Юлія Мендель відштовхнула журналіста "Схем" Сергія Андрушко, коли той хотів поставити запитання президенту. Сама Мендель заявила, що не штовхала журналіста, а лише зупиняла медійника, бо він начебто "втручався в особистий простір" гаранта. Також журналіст "Радіо Свобода" Крістофер Міллер розповів, що прес-секретар президента Юлія Мендель перешкоджала йому, коли він намагався поставити запитання главі держави Володимиру Зеленському. Журналістка видання "Лівий берег" Наталія Шимків розповіла hromadske, що в неї також був конфлікт з Мендель - коли зустрічали українських моряків та політв'язнів у аеропорту Бориспіль, прес-секретарка президента штовхнула її, бо Шимків зайшла за червону обмежувальну лінію.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна на лист спецпредставника від ОБСЄ Мартіна Сайдіка відповіла, що погодила текст так званої формули Штайнмаєра. Також на засіданні Тристоронньої контактної групи у Мінську у вівторок, 1 жовтня, було досягнуто домовленості про початок розведення сил у Петрівському та Золотому. На Майдані Незалежності та на вул. Банковій у Києві проходять мітинги проти можливого підписання так званої "формули Штайнамаєра".

Україна відновила комерційний імпорт електроенергії з РФ. Востаннє комерційний імпорт електроенергії в Україну з РФ здійснювався в 2015 році між ДПЗД «Укрінтеренерго» і ВАТ «Інтер РАО» для подальшої передачі в окупований Крим. Контракт діяв протягом 2015 року і не був подовжений.

Суд почав розглядати справу за позовом нардепа від "Опозиційної платформи - За життя" Віктора Медведчука до журналіста, автора книги "Справа Василя Стуса" Вахтанга Кіпіані. Медведчук подав позов "про захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації та заборону розповсюдження книги".

Рада Європи занепокоєна ухваленим у першому читанні президентським законопроектом про діяльність органів суддівського врядування (№ 1008), який передбачає реформу судової системи. «Ми з певним занепокоєнням зустріли проект закону № 1008… Текст пропонує масштабні зміни, які можуть мати суттєвий вплив на незалежність судової системи. Це вплине на статус та повноваження суддів, а також на відповідні процедури», - написала генсек Ради Європи Пейчинович-Бурич.

Велика Британія частково зняла санкції з країни-агресора Росії для того, щоб спільна програма Європейського космічного агентства та Роскосмосу ExoMars пройшла успішно. Британський уряд вніс поправку до закону про економічний контроль: завдяки цьому тепер можна постачати в Росію пальне для "деяких космічних апаратів".

ПЕРЕМОГА

Військовослужбовці Збройних сил України закінчили курс навчання за програмою підготовки фахівців з експлуатації безпілоників Bayraktar TB2. Bayraktar TB2 — турецький оперативно-тактичний безпілотний літальний апарат виробництва компанії Baykar Makina, який може нести керовані протитанкові ракети та авіаційні бомби.

Частка Китаю в обсягах зовнішньої торгівлі України в першому кварталі 2019 року досягла 10,6% або $2,55 млрд. Серед торговельних партнерів України Китай вперше випередив Росію. Він обігнав її на 0,9% або $209 млн.

Підозрюваного в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк Олексія Левіна оголосили у міжнародний розшук. На сайті Інтерполу вказано, що Левіна розшукують у зв’язку з «завданням умисних тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть жертви».

Верховна Рада ухвалила президентський законопроект №1029, який передбачає скасування держфінансування партій, які не подолали 5% поріг на виборах до парламенту.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення просить анулювати ліцензію телеканалу NewsOne, що належить соратнику нардепа від "Опозиційної платформи - За життя" Віктора Медведчука. Також окружний адміністративний суд міста Києва 3 жовтня відмовив п'яти телекомпаніям з логотипом "112.Україна" в задоволенні заяви про скасування рішення Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо анулювання ліцензій.

Протестувальники на Майдані Незалежності заявили про створення штабу спротиву капітуляції, до якого, за їх словами, увійшло понад 10 ідеологічно різних організацій.

Представники міністерства оборони України поінформували західних союзників під час Варшавського безпекового форуму про актуальну ситуацію в зоні проведення Операції Об’єднаних сил (ООС) і роль у цьому Росії та її окупаційних сил. Як поінформував український офіцер під час презентації, все військове командування так званих армійських корпусів “ЛНР” та “ДНР”– це чинні російські офіцери та генерали. Він наголосив, що в лавах незаконних військових формувань так званих “республік” є дуже багато громадян Росії, які під час перебування на окупованих територіях тимчасово отримують документи фейкових республік. На підтвердження цього він представив присутнім на брифінгу західним партнерам документи однієї й тієї ж особи, які було захоплено в зоні дій ООС: паспорт громадянина РФ і військове посвідчення “ЛНР”.

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко