"Зробили це разом..." - Олександр Дедюхін

"Зробили це разом..." - Олександр Дедюхін

Давайте я вам зараз, особливо тим, хто "зробив це разом", поясню про ціну на транспортування газу.
1. Тарифи встановлює Уряд та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).
2. Теоретично перевіряти адекватність тарифів має Антимонопольний комітет.
3. Органи місцевого самоврядування в принципі можуть взяти місцеву трубу на баланс громади, але зараз немає механізму такої передачі.
4. Навіть якщо Рада ОТГ і спроможеться за допомогою судів (що теж не швидко) взяти собі на баланс "трубу", цю "трубу" потрібно обслуговувати, для цього необхідно створити власне спеціалізоване КП, з відповідними спеціалістами, ліцензіями та обладнанням. Спеціалістам треба платити зарплатню, обладнання купувати, а ліцензія це теж час та гроші. І ще не забувайте про мільйони гривень на утримання мережі.
5. Це КП має стати оператором ринку для участі в оптових торгах, щоби воно могло постачати газ до кожного домогосподарства.
Отже.
Навіть якщо припустити, що територіальна громада настільки свідома, що готова вкладати гроші у створення та обслуговування власного газорасподільчого КП, не факт, що це буде набагато дешевше, ніж зараз. Але окрім грошей є питання часу, і все це не робиться швидко. Також не факт, що той же Уряд, який заварив цю кашу буде сприяти процесу. Не виключаю варіанту, що "нові обличчя" просто з "педагогічних" міркувань відключать газ на перехідний період дуже свободолюбивим громадам.
Тепер повернемось до того, з чого все розпочалося. Уряд та НКРЕКП вирішили зненацька підняти тарифи, економічно це не обґрунтував. Тому винні в усьому цьому безладі Зеленський та Коломойський, котрий зараз контролює всю енергетичну сферу.
А тим, хто зараз почне казати, мовляв, то Порошенко все розпочав. Нагадаю, що при Порошенко субсидії збільшувалися, а зараз зрізаються, також регулярно індексувалися пенсії, чого зараз немає. Тоді підвищення тарифів було болючим, але обгрунтованим і з механізмами компенсації, а зараз це просто висмоктування останньої копійки із громадян. І виправляти, як на мене, це мають ті, хто "зробив це разом", та повівся на обіцянки "зниження тарифів". Ви хоч наступного разу на подібну лапшу не ведіться.