Звільнення держдач від колишніх топ-чиновників може коштувати державі мільйони гривень

Звільнення держдач від колишніх топ-чиновників може коштувати державі мільйони гривень

Майже усі мешканці “Конча-Заспи” свого часу укладали інвестиційні договори по оренді майна, адже в початковому вигляді будинки були не такими і були перебудовані новими мешканцями.

Згідно з цими договорами, орендарям дозволялась перебудова існуючих будинків або ж зведення нових. Вартість ремонту, або ж перебудови, мешканці могли вписувати в загальну вартість в рахунок оренди.

Тож, зараз особи, які потрапили до списку на виселення, претендують на грошові компенсації.

Найбільшу компенсацію може отримати міністр охорони здоров’я часів Віктора Януковича – Раїса Богатирьова. Її будинок, за документами від "Конча-Заспи", має площу у 641 кв.м. та належить до найвищого класу комфортності. Саме тому орендна плата за будинок найвища. У 2020 році, за прайсом "Конча-Заспи" оренда будинку за місяць без оплати комунальних послуг мала б коштувати майже 200 тисяч гривень на місяць.

Проте Богатирьова вклала у реконструкцію маєтку понад 18 мільйонів гривень. Ці кошти мали бути враховані в рахунок майбутньої оренди. Водночас, станом на 2021 рік вона "витратила" на оренду 7 мільйонів гривень. Тобто різниця складає 11 мільйонів, за які вона може судитись та вимагати їх повернути від держави.

Офіційно "Конча-Заспа" борг перед орендарями не визнає.

Ще одна ділянка з держдачами – “Пуща-Водиця”. Там також десятки років проживають колишні посадовці, які перебудовують і підлаштовують під себе відомчі маєтки, але юридично здійснити цей процес там значно складніше – частина будинків вже виведена з держвласності і була приватизована.

⁉️Питання щодо подальшої долі державних дач лишається відкритим. Наразі незрозумілими є алгоритм виселення орендарів та доля президентської дачі, де мешкає Володимир Зеленський і яка зараз є єдиною держдачею, яка повністю утримується за бюджетний кошт, і доля земельних ділянок під цією нерухомістю.

ЗеФакТи