"Зв'язки ультраправих з Росією викликають тривогу в Німеччині" - The New York Times

"Зв'язки ультраправих з Росією викликають тривогу в Німеччині" - The New York Times

▪️Щоб потрапити на секретне засідання парламенту Німеччини, законодавці повинні заблокувати телефони та залишити їх зовні. Усередині їм навіть не дозволяється робити записи. Однак для багатьох політиків ці запобіжні заходи проти шпигунства тепер здаються чимось на кшталт фарсу. Адже поряд із ними на секретних засіданнях сидять члени ультраправої партії Alternative für Deutschland, AfD) - «Альтернатива для Німеччини».

▪️Тільки за останні кілька місяців один із провідних політиків АдН був звинувачений у отриманні грошей від прокремлівських стратегів. Парламентського помічника одного з депутатів АдН було викрито у зв'язках з російським розвідником. А деякі із законодавців літали до Москви, щоб спостерігати за перебігом виборів у Росії.

▪️ «Знати з упевненістю, що під час обговорення цих делікатних питань там сидять законодавці з доведеними зв'язками з Москвою — це не просто змушує мене почуватися ніяково. Це мене турбує», — сказав член комітету із закордонних справ парламенту від партії «зелених» Ерхард Грундль.

▪️ Хоча деякі звинувачення на адресу партії можуть бути спробами набрати очки з боку політичних суперників, проблеми безпеки є цілком реальними. У міру накопичення доказів зв'язків "Альтернативи для Німеччини" з Москвою все більше підозр висловлюється з різних боків спектра німецької політики.

▪️ «АдГ продовжує діяти як довга рука терористичної держави Росія», — написав заступник голови парламентського комітету з розвідки та член правоцентристської партії «Християнські демократи» Родеріх Кізеветтер.

▪️Тривога в Німеччині та інших країнах лише посилюється напередодні виборів до Європейського парламенту в червні, оскільки очікується, що багато з цих партій покажуть свої найкращі результати за всю історію.

▪️ «Альтернатива для Німеччини», яка виступає проти постачання зброї в Україну та закликає до припинення санкцій проти Росії, претендує не лише на те, щоб стати другою за силою німецькою партією на європейських парламентських виборах. Вона може стати провідною силою на виборах у трьох східних землях Німеччини цієї осені. Це дає АдГ можливість, хоч і малоймовірну, взяти під контроль уряд однієї із земель.

▪️ «Це була б абсолютно нова ситуація щодо Росії, коли люди, які ведуть пропаганду, що передають інформацію, могли б фактично перебувати при владі», — сказала Мартіна Реннер, законодавець від Лівої партії, яка входить до комітету парламенту з внутрішньої безпеки.