Зведення прес-центру об’єднаних сил станом на 18:00 1 вересня 2018 року

Зведення прес-центру об’єднаних сил станом на 18:00 1 вересня 2018 року

Упродовж поточної доби, від 7-ї до 18-ї години російські окупаційні війська 4 рази порушили режим припинення вогню.

Противник вів прицільний вогонь з гранатометів та стрілецької зброї. Озброєння, забороненого Мінськими домовленостями, ворог не застосовував.

Протягом дня наші позиції були обстріляні у районах населених пунктів Кримське, Світлодарськ та Широкине.
Втрат серед особового складу Об'єднаних сил під час обстрілів не допущено.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

Українська сторона СЦКК: "попри “шкільне” перемир'я фіксується багато фактів порушень Мінських домовленостей з боку збройних формувань РФ

Не зважаючи на оголошення чергового, наразі – “шкільного” перемир`я, українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін продовжує реєструвати численні факти порушень Мінських домовленостей з боку збройних формувань Російської Федерації.

У період з 25 по 31 серпня зареєстровано 152 випадки порушення режиму припинення вогню бойовиками збройних формувань РФ. При цьому збройні формування Російської Федерації 27 разів застосували озброєння, заборонені Мінськими домовленостями.

Зокрема, зареєстровано 2 випадки застосування танків, 7 випадків застосування артилерійських систем калібру 122 мм, 4 випадки застосування мінометів калібру 120 мм і 14 разів бойовики вели вогонь з 82 мм мінометів.

Особливо активно збройні формування Російської Федерації застосовували озброєння, заборонені Мінськими домовленостями, у період з 24 по 27 серпня з метою завдати максимального вогневого ураження напередодні “шкільного” перемир’я. Це підтверджує фіксація 6 обстрілів населених пунктів, внаслідок яких загинув один і були поранені двоє цивільних громадян.

Загалом з початку встановленого “шкільного” перемир'я – з 29 по 31 серпня збройні формування Російської Федерації вже 41 раз порушили режим припинення вогню, застосовуючи при цьому стрілецьку зброю, великокаліберні кулемети та гранатомети.

За результатами моніторингу СММ ОБСЄ протягом тижня з 25 по 31 серпня встановлено 73 випадки порушень розміщення засобів вогневого ураження з боку збройних формувань Російської Федерації, у тому числі поза лініями відведення виявлено 12 одиниць озброєнь, поза межами виділених районів відведення – 17 одиниць. Також виявлено 44 одиниці бронетехніки, які формально не підпадають під дію Мінських угод щодо відведення озброєння.

Крім того, проведенням навчань з бойовою стрільбою у Горлівці 27 серпня та Ясинуватій 29 серпня порушується рішення Тристоронньої контактної групи від 03.03.2016 року щодо заборони проведення навчань з бойовою стрільбою у зоні безпеки. А розміщення важкого озброєння у Горлівці є порушенням рішення Тристоронньої контактної групи від 02.03.2018 року щодо заборони його розміщення у населених пунктах.

Збройні формування Російської Федерації продовжують перешкоджати діяльності патрулів СММ ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях.

У період з 25.08 до 31.08 бойовики збройних формувань РФ не надали представникам СММ ОБСЄ доступ для проведення моніторингу 19 разів.

100% перешкоджань діяльності СММ ОБСЄ з боку збройних формувань РФ на поточному тижні зафіксовано на тимчасово окупованих територіях Донецької області та на тимчасово непідконтрольній ділянці українсько-російського кордону в Луганській області. Це свідчить про приховування намірів противника щодо перегрупування сил і засобів, а також постачання озброєння та військової техніки.

Українська сторона СЦКК продовжує опікуватись організацією та проведенням ремонтно-відновлювальних робіт на об’єктах цивільної інфраструктури.

У період з 25 серпня 2018 року по 31 серпня 2018 року українською стороною СЦКК спільно з СММ ОБСЄ здійснено координацію та супроводження ремонтно-відновлювальних робіт у Луганській та Донецькій областях:

Станиця Луганська – виконання ремонтних робіт на розподільчій мережі водогону Станиця Луганська;
Авдіївка – проведення аварійно-відновлювальних робіт Південно-Донбаського водоводу; забезпечення функціонування Донецької фільтрувальної станції (ДФС); проведення аварійно-відновлювальних робіт на газорозподільній станції “Мар'їнка”;
Золоте-5 – монтаж нової ділянки водогону.
Новолуганське – проведення ремонтно-відновлювальних робіт на дамбі ставка-накопичувача ПАТ «Бахмутський аграрний союз».


СЦКК й надалі здійснюватиме взаємодію зі СММ ОБСЄ та інформуватиме про результати моніторингу дотримання Мінських домовленостей та координацію супроводження ремонтно-відновлювальних робіт.