Зведення прес-центру об’єднаних сил станом на 18:00 10 лютого 2019 року

Зведення прес-центру об’єднаних сил станом на 18:00 10 лютого 2019 року

Протягом поточної доби, у період з 00.00 до 18.00, противник тричі обстріляв позиції наших військ, в тому числі один раз із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

У смузі дій оперативно-тактичного угруповання "Схід" окупанти обстріляли позиції українських військ:
поблизу села ГНУТОВЕ – з мінометів калібру 82 мм;
поблизу міста КРАСНОГОРІВКА – зі стрілецької зброї.

У смузі дій оперативно-тактичного угруповання "Північ" противник обстріляв наших захисників із великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї поблизу населеного пункту СВІТЛОДАРСЬК.

Втрат серед особового складу Об'єднаних сил немає.

Підрозділи, що обороняються, у відповідь подавляли ворожий вогонь застосуванням чергових вогневих засобів. Втрати противника уточнюються.

Ситуація в районі проведення ООС залишається під контролем українських військових.

Разом переможемо!

Слава Україні!

Смертельний шлях через блокпост окупантів

Українська сторона СЦКК вкотре фіксує, як збройні формування РФ та їхні найманці продовжують тримати людей в чергах на блокпостах уздовж лінії зіткнення, що загрожує життю та здоров’ю цивільного населення.

Так, на блокпості в селі Кремінець, що тимчасово окуповане російсько-терористичними збройними формуваннями, в очікуванні переходу помер літній чоловік.

8 лютого СММ ОБСЄ дізналися від лікаря про те, що напередодні, пополудні 7 лютого, він намагався провести реанімаційні заходи для літнього чоловіка (віком 70 або більше років) на блокпості на автошляху H15 неподалік від комбінату «Каргілл» у населеному пункті Кремінець (на південний захід від Донецька). На жаль, врятувати життя людині не вдалося. Очевидно, чоловік намагався потрапити на підконтрольну владі України територію.

У Донецьку співробітники морга розповіли міжнародним спостерігачам, що 7 лютого до них доправили тіло померлого літнього чоловіка і додали, що смерть настала з природних причин.

Українська сторона СЦКК заявляє, що штучне створення довгих черг, неорганізованість та нервова обстановка в роботі блокпостів в холодну пору року з боку російсько-окупаційних військ вкотре наражає на небезпеку мирне населення, притому, що серед тих, хто очікує переходу, переважно люди похилого віку. Вони прямують, як правило, за пенсіями та соціальними виплатами. На жаль, цей шлях іноді є нездоланним.

Українська сторона СЦКК вкотре застерігає окупаційну адміністрацію та збройні формування РФ від нехтування нормами міжнародного гуманітарного права щодо забезпечення сприятливих умов для здоров’я та життя цивільного населення.