"ЗВОРОТНІЙ ВІДЛІК ТРАМПА: ПРИСТРАСТІ ДОВКОЛА ЗВІТУ РОБЕРТА МЮЛЛЕРА" - Олег Пономар

"ЗВОРОТНІЙ ВІДЛІК ТРАМПА: ПРИСТРАСТІ ДОВКОЛА ЗВІТУ РОБЕРТА МЮЛЛЕРА" - Олег Пономар

У травні 2017 я намагався охолодити надто оптимістичні сподівання, коли чув, що спеціальний прокурор у справі #Рашаґейт, Роберт Мюллер, завершить своє розслідування за кілька місяців. Я тоді писав, що розслідування займе мінімум 18 місяців. На сьогодні розслідування триває вже 21 місяць і є на фінішній прямій.

Що можна впевнено прогнозувати сьогодні?

1. Звіт Мюллера знищить Дональда Трампа як політика, а фактів зі звіту має вистачити Трампові на кілька термінів (якби це була суто кримінальна справа, а не політико-кримінальний процес, який має свою внутрішню логіку, свій внутрішній хронометр і свої закони, які дуже відрізняються від кримінальної справи, і роблять процес набагато довшим і складнішим, та не гарантують швидкого результату тощо — у цьому і мінуси і плюси, окрім того це ще й запобіжники).

2. Генеральний прокурор Вільям Барр зробить все можливе, аби ефект від звіту був мінімальним для Трампа (Мюллер має передати Звіт генеральному прокуророві. Барр точно відредагує Звіт перед тим, як передати його в Конгрес. Мало того, Барр може так відредагувати Звіт, що це буде вже не Звіт Мюллера, а Звіт Барра).


3. За те, аби громадяни США і всього Світу дізналися зміст справжнього Звіту Роберта Мюллера, йтиме битва. Це буде битва в газетах і на ТБ. Це буде юридична боротьба в судах. І це буде битва в Палаті представників Конґресу (в Комітеті з розвідки Адама Шиффа).

4. Також можна прогнозувати, що врешті решт громадськість все одно дізнається про зміст оригінального Звіту, адже в Палаті з нового року більшість є у демократів, і Комітет Шиффа має повноваження проводити практично судові розслідування і слухання (тільки без вироку). Все було би набагато складніше, якби демократи в листопаді не виграли вибори до Палати, але Колесо Історії розпорядилося єдино правильно.

Комітет Шиффа може викликати повісткою всіх, кого вважатиме за потрібне, зокрема і Мюллера, і самого Барра, і під присягою розпитувати про зміст Звіту. А те, що знають 10-20 людей, неможливо приховати.

5. Уся ця Сага про Звіт, як і саме розслідування, знову займе кілька місяців і ми спостерігатимемо за нею весь цей рік. Тому, як і попередні чотири пункти, це можна сміливо прогнозувати.

Наберіться терпіння і налаштуйтеся не спалювати свої нерви надаремно.

Справедливість та добро переможуть.

Олег Пономар