НАТО проводить перші спеціальні обговорення щодо китайської загрози Тайваню, - Financial Times

НАТО проводить перші спеціальні обговорення щодо китайської загрози Тайваню, - Financial Times

Трансатлантичний організація з питань безпеки обговорила, як донести Пекіну наслідки військових дій.

У вересні члени НАТО провели перші спеціалізовані дебати щодо Тайваню, оскільки США закликають інших членів трансатлантичного безпекового альянсу приділити більше уваги зростаючій загрозі Китаю для острова.

За словами кількох людей, обізнаних з питанням, обговорення велися Північноатлантичною радою, головним органом прийняття політичних рішень альянсу. Члени НАТО обговорювали Тайвань і на попередніх засіданнях Ради, оскільки Китай посилив тиск на країну, на суверенітет якої він претендує, але вереснева сесія була першим спеціальним обговоренням.

Дискусії відбулися через три місяці після публікації НАТО стратегії, яка вперше описала Китай як загрозу для 30 членів альянсу, і через місяць після того, як Пекін розпочав широкомасштабні військові навчання у відповідь на візит Ненсі Пелосі до Тайбею — першого спікера Палати представників США за 25 років.

«Примітно і важливо, що вперше Альянс проводить дискусії щодо статусу Тайваню, його демократичного уряду і критичної ролі у виробництві мікрочіпів у всьому світі», — сказав Джеймс Ставрідіс, адмірал США у відставці і колишній верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО.

Один із людей, знайомих із вересневими дебатами, сказав, що посли НАТО обговорювали останні дані розвідки про загрозу для Тайваню і вплив тамтешнього конфлікту на членів.

«Ми не говорили про те, якою буде роль НАТО у випадку будь-яких військових дій, але обговорювали різноманіття наслідків, які це може мати для євроатлантичної безпеки, і ширші наслідки для Альянсу», – додала особа.

Вони також обговорювали, як НАТО повинно поінформувати Пекін про потенційні наслідки військових дій — дискусія, яка набула значення після вторгнення Росії в Україну на тлі питань про те, чи був Захід достатньо жорстким у своїх застереженнях Москві.  

США закликають союзників, особливо в Європі, більше зосередитися на загрозі для Тайваню, оскільки зростає занепокоєння, що президент Китаю Сі Цзіньпін може наказати застосувати силу проти острова.

Високопоставлені американські військові офіцери та офіційні особи назвали кілька можливих часових рамок для військових дій, причому деякі прагнули підвищити відчуття терміновості, щоб впевнитись, що Вашингтон і його союзники будуть готові.

В рамках зусиль США Держдепартамент нещодавно поділився з союзниками економічним аналізом, згідно з яким китайська блокада Тайваню коштуватиме світовій економіці $2,5 трлн на рік.

«Якщо є питання, яке ми обговорюємо ззовні і зсередини і з ніг до голови, то це Тайвань і можливі сценарії, і, по суті, відчуття того, що станеться», — сказав високопоставлений чиновник ЄС.

Міністри закордонних справ країн НАТО заявили, що обговорять «виклик» з боку Китаю в середу в рамках зустрічі в Бухаресті, Румунія.

Сполучені Штати, посилаючись на підтримку України і Європи цього року, тиснуть на європейських союзників, щоб вони схилялись до жорсткішої позиції щодо Пекіна. Хоча в стратегічному документі НАТО, опублікованому в червні, згадується Китай, у ньому не згадується Тайвань.  

«Люди рухаються з різною швидкістю в цьому питанні, неминуче в альянсі 30», - сказав один західний чиновник. «[Але] ми досягли значного прогресу щодо Китаю . . . Ми переходимо від оцінки проблем до їх вирішення».

В телефонному інтерв’ю з Бухареста, де бере участь в засіданнях НАТО, міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі сказала, що між членами G7 було більше обговорень щодо Тайваню, хоча Китай уважно стежив за тим, як альянс НАТО реагує на російське вторгнення в Україну.

«Я вважаю, що єдність Альянсу — це наша сила, і ми повинні її зміцнювати», — сказала Джолі.

Минулого тижня Канада оприлюднила свою стратегію щодо Індо-Тихоокеанського регіону, в якій Китай описується як «все більш руйнівна глобальна сила».

Одна особа, знайома з обговореннями щодо Тайваню між США та їхніми союзниками по НАТО, сказала, що важливо не переоцінювати те, що НАТО зробить в конфлікті.

«Найважливішим наслідком потенційного конфлікту в Тайванській протоці для НАТО є ймовірна потреба європейських збройних сил замінити військові активи США в північній Атлантиці у випадку, якщо США доведеться передислокувати певні активи в Індо-Тихоокеанський регіон. НАТО навряд чи буде втручатися безпосередньо в тайванську кризу чи війну», – сказала особа.

В той час як США тиснуть на союзників, вони раді, що Європа починає розглядати питання серйозніше, навіть якщо деякі країни не бажають займати жорсткішу позицію, враховуючи їхню торгівлю з Китаєм або небажання відволікати увагу від України.

«Фундаментальний принцип», який НАТО продемонстрував щодо війни в Україні і викликів, поставлених Китаєм, полягає в тому, що «ми робимо це разом, ми робимо це об’єднані», — заявив у вівторок державний секретар США Ентоні Блінкен. «Це найбільша сила НАТО». Речниця НАТО Оана Лунгеску заявила, що Альянс не коментує конфіденційні обговорення, але додала: «Союзники по НАТО регулярно розглядають низку питань безпеки, в тому числі ситуацію в і навколо Східної Азії».

«Політика союзників по НАТО щодо Тайваню не змінилася. «Генеральний секретар НАТО чітко дав зрозуміти, що немає виправдання для використання Китаєм агресивної риторики або погроз Тайваню», - сказала вона. «Ми стурбовані примусом і залякуванням від Китаю в регіоні. Конфлікт на Тайвані не є ні в чиїх інтересах».

Білий Дім відмовився від коментарів.

Переклад Ira Zhurovska