"Варвари прийшли" - Едуард Портніков

"Варвари прийшли" - Едуард Портніков

«Історія повторюється двічі:спочатку як трагедія, потім як фарс» Джордж Гегель

Але навіть видатні філософи не можуть передбачити подальшого розвитку історичних подій, коли в них беруть участь диктатори та вбивці.

22 червня 1941 року о четвертій годині ранку нацистські літаки бомбили Київ. Мені було тоді два роки. Звичайно, я знаю про події тієї війни з розповідей моєї мами. І про евакуацію в Саратов, і про бомбардування ешелонів з біженцями.І як мама ввечері приносила якесь варево з двома шматочками хліба, а я швидко з’їдав свій шматочок і дивився на неї— у мене нічого немає. І мама ділилася зі мною своїм шматочком.

Але було кілька подій, які я пам’ятаю в цьому віці. Це був 1942 рік. Мій батько був на фронті. Через Саратов проїжджали потяги до Сталінграда. Мій батько був начальником одного з ешелонів, в якому перебувала його частина, прямуючи до Сталінграду.

Існувала інструкція, згідно з якою начальник ешелону міг зупинити свій потяг на найближчій станції для санітарної обробки.Батько зупинив свій потяг у Саратові і послав до нас гінця.

   І ось я в теплушці.Мені приносять найнезвичайнішу страву – гарячу яєчню зі шматочком хліба. Я не міг відірватися від неї. Батько і мама стоять на платформі, розмовляють, на вокзалі гудуть паровози, мені страшно, боюся, що зараз поїде потяг , але я не можу відірватися від яєшні.

     Я добре пам’ятаю цей епізод і смак яєчні і зараз до найдрібніших деталей.

    У 6 років я вже багато розумів і пам’ятав. Але деякі спогади більш яскраво закарбувалися в моєму серці. Осінь 1945 р. Ми з однолітками гуляємо по вулиці біля дому.Якийсь чоловік у шкіряному пальті запитує нас, на якому поверсі квартира, де я тоді жив. Ми розказуємо йому. Коли він йде, дівчина на ім'я Ляля (я і зараз пам'ятаю її ім'я) запитує мене - може це твій батько? Що ти, відповідаю, мій батько в шинелі з орденами і медалями, а цей в шкіряному пальті.

     Так, це був мій батько. Нам пощастило, він повернувся з фронту живим. Але війна все ж таки не відпустила його.Він помер у 52 роки, а перед цім 10 років провів у ліжку. І я завжди думав, за яким правом якийсь біснуватий капрал може позбавити дітей батьків, братів... Хто дав йому право розпоряджатися чужим життям?

Ця війна була найгіршою трагедією в моєму житті до 24 лютого 2022 року.

     24 лютого 2022 року російські літаки бомбили Київ о 4 годині ранку. Історія повторилася, але не як фарс, а знову як трагедія. І я вже переживаю цю трагедію не в дитинстві, а як дорослий, який бачить жорстокість іншого біснуватого фюрера.

      Вторгнення російських варварів повторює під копірку дію нацистської Германії.

    У 1939 році Сталін і Гітлер підписали договір про мир, дружбу, недоторканність кордонів двох країн.

   У 1987 році Україна і Росія підписали договір про дружбу і співробітництво, про недоторканність кордонів, яка була ратифікована Державною Думою Росії, тобто фактично стала законом.

 Про Будапештський меморандум, який гарантував Україні безпеку кордонів,який підписали Леонід Кучма, Борис Єльцин, Джон Маггер, Білл Клінтон, я вже не згадую.

     Гітлер розділяв усі народи на арійців, які повинні керувати світом, та представників інших національностей. Путін знайшов нову націю, яку він повинен захищати в усьому світі – російськомовну. Якщо ви вивчили пару фраз російською мовою, наприклад, «иди ты…нафик» або «Я за Путина» то ти  вже високодуховна людина і маєш право грабувати, вбивати, захоплювати чужі території.

     Німці, захопивши території СРСР, шукали комуністів, членів їх сімей, військовослужбовців, євреїв. Російські варвари приходили заздалегідь зі списками громадян України, яких потрібно було знищити.

    Нацисти нищили мирних жителів, руйнували їхні будинки, грабували, гвалтували ... Концтабори, масові могили, Бабиний Яр відомі всьому світу.

   Російські варвари перетворюють усі захоплені ними території в руїни. Невідомі досі такі містечка, як Буча, Ірпінь, Ізюм…стали відомі світові через звірства «духовних» росіян. За словами російських дисидентів, концтабори росіяни також мають.

   Гітлер влаштував блокаду Ленінграда. Не було тепла, води, достатньо їжі. Люди вмирали від холоду, голоду.

Путін також вирішив знищити всю енергоструктуру України, щоб залишити все мирне населення без тепла, води, електрики. Ці дії підтримали більшість населення Росії.

  Цікаво, коли росіяни у День Перемоги носять своїх дідів на палицях і обурюються звірствами нацистів, їм не спадає на думку, що їхня країна робить те ж саме? Невже в їхніх серцях не стукає попіл ленінградців?

   «Фюрер Росії» захоплюється діями нацистської Німеччини та її фюрера. Це захоплення іноді проривається в його публічних виступах. Близько 5-6 років тому, зустрічаючись з раввінами , він сказав їм, що Геббельс по-своєму талановита людина. Але як інакше, він же агітував за знищення євреїв, слов'ян, значною мірою через його пропаганду загинуло понад 6 мільйонів євреїв.Ну , чому не талант?!

    А нещодавно під час інтерв'ю з американським пропагандистом Карлсоном він сказав, що саме Польща спровокувала напад Гітлера, бо вона не збиралася віддавати йому свою територію. Це те, що ми чуємо публічно. А що відбувається в його душі?!

     Тепер давайте розберемося.

  Не на словах.На діях.

Хто повторює дії нацистів-Україна чи Росія?

  Хто керує Росією? І чому росіяни,і не тільки росіяни вірять словам, а не вчинкам?

   Внутрішня політика в Росії, як дві краплі, подібна до внутрішньої політики нацистського рейху. Така ж брехня, переслідування і вбивства дисидентів, знищення вільної преси, шантаж, провокації, як всередині країни, так і за кордоном.

   Але є кілька факторів, за якими Росія перевершує нацистський рейх.

   Гітлер ніколи не називав євреїв, циган, словʼян братським народом. А рейх Путіна щодня називає українців братнім народом і щодня бомбить мирні міста та села, особливо там, де більшість населення російськомовне. 6-7 мільйонів виїхали за кордон, 1,5-2 млн. - внутрішньо переміщені особи, понад 10 тисяч загиблих і поранених цивільних, у тому числі більше 1000 дітей, загалом реальне «визволення» мільйонів людей і з життя, і з їх будинків.

   Я взагалі не розумію, чи вміє ватажок російського рейху сказати хоч одне слово правди.

    Путін безперервно і перед вторгненням в Україну, і потім,оплакував геноцид жителів Донбасу. На початку березня 2022 року він заявив, що "західні партнери протягом восьми років закривали очі на геноцид, організований київським режимом проти жителів Донбасу". «Вісім років», згадані тоді президентом, були одним із головних аргументів вторгнення в Україну.

   Загалом «геноцид» передбачає часткове або повне знищення будь-якої етнічної чи релігійної групи. На Донбасі проживало близько 56% українців, 38% росіян. Цікаво, кого знищувала українська влада?

     За даними ООН, з 2015 року до самого початку вторгнення російських військ в Україну інтенсивність бойових дій постійно зменшувалася. В області були поодинокі випадки загибелі мирних жителів. Наприклад, за весь 2021 рік загинуло 36 людей, більшість від мін і необережного поводження з нерозірваними снарядами, а не від обстрілу, зазначається у звіті ООН.

   А 29 грудня 2023 року в результаті бомбардування «визволителів»загинуло 59 мирних жителів і 160 отримали поранення.

    За один день!!!А росіяни щодня обстрілюють Україну, а іноді 2-3 рази на добу.

   Які міста Донбасу бомбили українські літаки, скільки ракет було випущено по Донецьку, Луганську, Горлівці, Макіївці? .. Відповідь однозначна – ні одній бомба і ракети.

    І знову похоронки приходять до сімей, і знову діти залишаються без батьків. ... І знову люди тікають від нової фашистської орди, втрачають своє майно, квартир,залишають рідні міста...

   І знову наші діти та онуки здригаються від гучних звуків, замість занять у школі вони сидять у бомбосховищах. І тільки тому, що якась безбарвна міль бажає стати володарем світу, а його рабські піддані готові померти за його фантазії .

    На російських державних каналах безперервно лунають заклики знищити західні країни,а діти цих самих «патріотів» навчаються на Заході, їх вілли, палаци та яхти також там,гроші зберігаються теж в західних банках. А чому, наприклад, не в дружньому Ірані чи в Північній Кореї?

    Чи знають про це звичайні росіяни? Звичайно, але вони звикли до того, що, по-перше, для панів все можливо, а по-друге, брехня – це державна ідеологія Росії в усі часи.

    Що сьогодні абсолютно зрозуміло:

    1. Зруйнован світовий порядок, міжнародне право розтоптано в 2014 році анексією Криму.       2. Росія перетворилася на міні СРСР епохи сталінізму. Ті, хто хоче знати, що таке СРСР сталінського періоду, можна запропонувати ознайомитися з матеріалами ХХ і ХХІl з'їздів КПРС.

   3. Диктаторські режими намагаються нав’язати світу новий світовий порядок, де основним доказом було б право сили.

   4. Можливість посилення агресії диктаторських держав з кожним роком збільшується через нерішучість західних демократій відстоювати свої цінності.

   5. Ядерна зброя, яка повинна була би служити стримуючим фактором для запобігання новим війнам, перетворилася на зброю шантажу диктаторських режимів,.

  6. Україна є першою пробною кулею у спробі зруйнувати демократичні режими по всьому світу. Будь-яка домовленість з міжнародним злочинцем, який несе відповідальність за смерть сотень тисяч людей, знищення міст і містечок додасть сили не тільки існуючій диктатурі, а й багатьом, хто про це

    Необхідно відкинути ілюзії, що більшість країн світу на нашому боці. Нас підтримують 35-40 цивілізованих держав із 193 за даними ООН.

    Це перша група країн.

    Друга – диктаторські держави, найбільш агресивними є Росія, Іран, Північна Корея.    Більшість інших країн так званого Глобального Півдня тяжіють до деспотизму і чекають переможців у цій війні. Втрата України своїх територій означатиме слабкість цивілізованого світу та їх нездатність відстоювати свої цінності.

   Більшість країн починають розуміти,що від шантажу ядерними боєголовками є лише один шлях – створити власну ядерну зброю. І чим більше буде країн з ядерною зброєю, тим більше буде конфліктів і хаосу у всьому світі.

   І зараз виникає питання, що робити?

   1. Зараз потрібно об'єднання всіх цивілізованих країн і максимальну підтримку будь-якої демократичної країни від посягань "фюрерів" на їх незалежність.

   2. В умовах, коли світовий порядок руйнується, цивілізованим країнам слід придивитися до ефективності деяких демократичних принципів. Демократія - це не тільки свобода думок, верховенство права, незалежні суди, прокуратура, вільна преса ...

     Демократія, насамперед, є підпорядкуванням меншості більшості в ході вільних виборів, це розгляд своїх рішень з моральними принципами.

    Це не демократія, коли один Орбан в ЄС і НАТО здатний блокувати будь-які рішення всіх країн? Чи то справді демократія, коли всі країни ЄС вводять санкції проти Росії на купівлю газу, а Орбан купує газ у Росії, а Путін за ці гроші замовляє ракети, дрони і знищує цивільне населення України та інфраструктуру?

  А можна просто записати в статуті ЄС можливість виключати з союзу країни, які не відповідають основним принципам демократії. Як кажуть, добро має бути з кулаками.

    Це дійсно демократія, коли спікер американського конгресу Майкл Джонсон не хоче ставити на голосування проект допомоги Україні та іншим країнам, які зазнали агресії?

  Я би ще розумів що якщо більшість конгресменів проголосували би проти, це одна справа, а не виносити на голосування без пояснень є своєрідним елементом тоталітаризму та неприхованого цинізму. Смерть тисяч людей зараз на совісті таких ось майклов джонсонів.

  Зараз в західних країнах набирає обертів думка, що Україна не може виграти цю війну і треба сідати за стіл переговорів,

  В мене питання-а Путін знає , що він хоче переговорів.Навіщо йому переговори, коли є Майкл Джонсон, чи Орбан?

  Як кажуть західні аналітики-війна це математика, і всі події можна розрахувати з достатньою точністю. Але ... математика - це і арифметика, і елементарна алгебра з геометрією, і вища математика ... Що нам показала арифметика, коли величезна країна з територією в 30 разів більше за українську, з населенням в 4 рази більша, з флотом на 5 морях і океанів проти одного Фрегата «Гетьман Сагайдачний», з величезною кількістю балістичних, крилатих ракет, яких не було і не існує в Україні, з сучасними літаками, протиповітряною обороною, тисячами сучасних танків, гарматами... напала на Україну.

Ну, зрозуміло, що треба було капітулювати. Але арифметика не врахувала любов до свободи українського народу, рішучість і мужність Збройних Сил України, десятків тисяч добровольців, волонтерів, які змогли відігнати варварів з Києва, Харкова, визволити Херсон.

  Вдячні за це Заходу, який своїмі поставками озброєнь допоміг нам стабілізувати фронт.

   Може, треба і зараз нарощувати інтенсивність поставок озброєння, і багато питань було б вирішено.

Коли деякі західні політики вимагають подальших планів війни , треба сказати наступне:

   наша головна перемога полягає в тому, що, не маючи сучасної зброї на самому початку, ми змогли не поступитися другій армії світу.

   Наша перемога полягає в тому, що безжальні варвари після бліцкригу за три дні

 з жахом чекали наших контрнаступів і безуспішно штурмували і знищували маленькі села.

   Наша перемога в тому, що українці показали всьому світу справжнє обличчя Росії – цей колос на глиняних ногах, і що його можна перемогти при наявності сучасного озброєння.

Звичайно, треба аналізувати, але головне-треба допомагати на в постачаннях сучасної зброї.

   Для перемоги нам не потрібно захоплювати Москву і піднімати наш прапор на Кремлівській вежі. Та і чому ми повинні втручатися в долю 140 мільйонів варварів? Нехай вони будують свою країну так, як хочуть.

   Але зруйнувати їхній військовий потенціал цілком можливо. Як це зробити, досить точно описав у своїй статті генерал Валерій Залужний.

   Тепер повернемося до арифметики. 40% російської нафти експортується морськими танкерами. Знищення принаймні частини цих нафтових терміналів, розташованих у Чорному і Балтійському морях, підірвало б російську економіку більшою мірою, ніж усі санкції, багато з яких варвари навчилися обходити за допомогою своїх союзників.

   Знищення нафтових терміналів, сховищ нафти, військових аеродромів, військових кораблів, підприємств, знищення логістичних схем постачання палива і горючих матеріалів, боєприпасів, продовольства , дасть не менший ефект, ніж найвдаліший наступ. Для цього нам потрібні ракети великої дальності, боєприпаси, літаки, дрони . ..

    Я часто чую, що навіть при звільненні всіх наших територій війна не припиниться і все одно буде обстріли з боку Росії. Так, це буде, якщо фюрер буде знати,що він може робити це безкарно. А якщо у нас будуть ракети великої дальності, безпілотники, які можуть знищити російську інфраструктуру, то він добре подумає. Росія є величезною країною і їй просто не вистачає ППО для захисту всіх своїх об'єктів. Чи здатний Захід допомогти нам у постачанні сучасної зброї? Так. Але для цього потрібно мати політичну волю і перестати вірити в розсудливість шизофреніка і його рішучість застосовувати ядерну зброю. Він ніколи не буде використовувати ядерну зброю, якщо зрозуміє, що отримає у відповідь.

  Є шанс зупинити його зараз і не чекати, поки Путін чи хтось інший згадає Рюриковичей і знову почне шантажувати весь демократичний світ. Багато залежить від підтримки західних країн, але ще більше від нас самих.

  Світ любить сильних.Якщо наші союзники ще не наважуються дозволити нам знищити їхньою зброєю військову інфраструктуру Росії, то ми самі повинні виготовляти таку зброю. Я не вірю, що підприємства «Укроборонпрому» не здатні запускати в серійне виробництво дрони типу «Шахедів», ракети великої дальності. Зрештою, ми повинні пам’ятати, що стратегічні ракети «Сатана», які стоять на бойовому чергуванні в Росії, були виготовлені Дніпропетровським «Южмашем». Що ми виготовляли сучасний танк Oplot, що у нас є далекобійні ракети типа «Нептун», «Гром», «Ольха»,що у нас є сучасні підприємства. Просто потрібно дати їм фінансування і не втручатися в їх роботу.

  А може «не на часі» приходити в першу чергу с перевірками підприємств оборонного комплексу, вилучати документацію, закривати підприємства.

  А, може, «не на часі» зараз піднімати справи десятирічної давності. А сьогоднішню корупцію, наприклад, у Міністерстві оборони, розкривають журналісти.

  Може, тоді розпустити всі ці так звані антикорупційні органи, передати їх повноваження журналістам?

  На фронті недостатньо боєприпасів, дронів та інших видів зброї. Нам потрібно поставити економіку на воєнні рейки.

  Це означає не тільки організувати цілодобову роботу оборонних підприємств, але і створення невеликих цехів і ділянок на кожному підприємстві України для потреб армії,як було в СРСР.

  Нам необхідні спільні підприємства з нашими союзниками, щоб мінімізувати втрати від російських ракет.

   І головне,нам потрібна єдність всієї країни, щоб запобігти катастрофі на фронті. Нас не потрібно обманювати, ми повинні знати правду, і разом вживати заходів для покращення ситуації.

   Який був сенс відставки генерала Залужного? Проурядові агітатори кажуть мені, що це компетенція президента. Звичайно. Але на початку свого терміну Володимир Зеленський сказав, що ми всі «маленькі» президенти. Так,«маленькі президенти» хочуть з’ясувати, в чому прорахунки Валерія Залужного і що робитиме для усунення цього прорахунку? Якщо цього не буде сказано, то «маленькі президенти» повірять, що це лише дрібні особисті образи, які не гідні Президента такої героїчної країни, особливо в моменти страшної небезпеки для України.

    Ми віримо в наші Збройні сили, мудрість нашого народу і розсудливість влади.