"Чи випробував Іран ядерну зброю нещодавно чи ні" - Антон Швец

"Чи випробував Іран ядерну зброю нещодавно чи ні" - Антон Швец

Справа в чому.

05.10 в Ірані стався землетрус магнитудою 4,5 бала біля міста Семнан. В мережі зʼявилась сейсмограма землетрусу і почали доводити, що вона не схожа на сейсмограми землетрусів, а схожа на сейсмограми вибухів. Відповідно деякі почали вважати, що Іран випробував свою ядерну зброю під час підземних випробувань.

Звідки та сейсмограма я хз.

Але я зайшов на сайт Географікал Сурвей американського, який збирає дані з усього світу. Конкретно по цьому землетрусу дані дававав американський університет. Коли в тебе багато датчиків по всій планеті, то за допомогою хитрих моделей ти можешь виразувати епіцентр землетрусу. Вважаєттся що ці вимірювання достатньо точні.

Епіцентр землетрусу в Ірані, згідно з цих даних, знаходився на глибині 10км. Таких глибоких свердловин в Ірані нема. Тобто, якщо ці дані вірні, то це просто землетрус. Вони в Ірані трапляються постійно і регулярно.

Про всяк випадок, я перевірив, чи не є 10км якоюсь сталою, яку вписують у випадку, якщо епіцентр землетрусу ближче до поверхні ніж 10км. Але ні, є в таблиці і менші цифри - 4, 5, і навіть 2 кілометри.

Загалом такий самий землетрус стався в Ірані і 7.04 - такі самі 4,5 балів, епіцкнтр 10км, але в провінції Керман. І ніяких новин про ядерні випробування не було.