Для учасників АТО діаспора привезла протези нового покоління

П’ять поранених бійців АТО, чиї поранення фахівці визнали найскладнішими, безплатно отримали протези.

35915      03092014

Протези нового покоління для учасників АТО привезла в Україну команда протезистів з Канади і Сполучених Штатів. Безплатні протези доступні поки що для п’ятьох відібраних ампутантів, чиї випадки фахівці визнали найскладнішими. Проте надія отримати сучасний біоелектричний протез – і не за кордоном, а тут, в Україні, – стає ближчою. Окрім протезів, в Україну привезли новітні технології.

П’ять найскладніших випадків протезування відібрали для участі у цьому спільному канадсько-американському проекті. Електронні кінцівки – дорогі, гроші на них збирала українська діаспора. Водночас мета проекту не зводилась лишень до того, щоб забезпечити цих п’ятьох сучасними високотехнологічними протезами. Навчити новітніх технологій українських протезистів – у цьому полягало надзавдання.

Олександр Стеценко, інженер-протезист, директор «Ортотех-Сервіс» каже: «І цей проект як раз такий поштовх для того, щоб навчитися цим технологіям».

Зробити штучну руку чи ногу – справа індивідуальна. Припасування триває довго, ще більше часу забирає реабілітація. Далі знадобиться сервіс, ремонт. Неможливо усіх пацієнтів відпровадити протезуватися в Німеччину. Треба піднімати галузь тут в Україні.

«Ми тут займаємося обміном інформації, обміном технологій. Тут у нашій команді є найвищого рівня протезисти і техніки зі США і Канади. Ми тут спілкуємося з найкращими українськими протезистами. Ми їм показуємо, як ми працюємо; вони нам показують, як вони працюють. І разом ми сподіваємося підвищити рівень протезування тут в Україні», – говорить Джон Батздорф, президент Міжнародної асоціації протезування і ортопедії в США.

Українські протезисти готові побитися об заклад: уже за кілька місяців вони повністю освоять нову технологію. Щоб протезування для учасників АТО стало доступне вдома, а не тільки за кордоном. І щоб кожен поранений боєць, що звернеться по допомогу, повернувся додому без милиць.

Джерело: Радіо Свобода