ЧОМУ НЕ ЗАПРАЦЮВАВ ЛЕНД-ЛІЗ ДЛЯ УКРАЇНИ І ЩО РОБИТИ ДАЛІ

ЧОМУ НЕ ЗАПРАЦЮВАВ ЛЕНД-ЛІЗ ДЛЯ УКРАЇНИ І ЩО РОБИТИ ДАЛІ

Акт про ленд-ліз для України, підписаний Байденом 9 травня 2022 року, передбачав передачу нашій державі американської зброї через механізми оренди або позики. Втім, з моменту ухвалення Конгресом США відповідного закону його так і не було застосовано – і термін його дії добіг кінця після завершення бюджетного року, 30 вересня 2023-го.

Нагадаю, у документі йшлось про зняття низки бюрократичних обмежень, що затягували виділення допомоги для України зброї та військової техніки. Зокрема, документ уповноважував американського президента виділяти оборонні вироби для захисту цивільного населення України від російської агресії через механізми оренди або позики.

Цей рамковий документ передбачав, що упродовж 2022-2023 років президент США міг дозволити уряду надавати в позику або в оренду уряду України засоби оборони з метою зміцнення обороноздатності, спроможності захистити своє цивільне населення від триваючої агресіі збройних сил РФ.

Однак ленд-ліз так і не запрацював: брати зброю в оренду чи позику там, де її передавали безкоштовно, сенсу не було. Адже "позичити" США могли виключно те саме, що передавали у якості безоплатної допомоги.

На сьогодні Акт про ленд-ліз втратив чинність, оскільки був ухвалений лише на один бюджетний рік. Водночас, розроблений в Сенаті законопроєкт "Про асигнування на потреби національної оборони на 2024 р. не містить положення щодо продовження терміну дії Акту про ленд-ліз через те, що проєкт поправки щодо продовження його дії не було виставлено на голосування при ухваленні законопроекту.

❗️Підсумуємо. На поточний рік виділених США коштів нам вистачить і без ленд-лізу. Але якщо до влади прийде Трамп, все може змінитись. А тому зараз посольству у Вашингтоні треба продовжувати діалог з американською стороною щодо підтримки уже напрацьованою ініціативи сенатора Джона Корніна щодо продовження дії Закону про ленд-ліз для України на 2025-2026 роки, яка може мати вигляд поправки до одного з законів про асигнування. В іншому випадку можемо залишитись без американських грошей.