"Можливо хтось пропустив..." - Павло Вернівский

"Можливо хтось пропустив..." - Павло Вернівский

Минулої п’ятниці Пу виступав на форумі «Все для перемоги» в Тулі. І там він дуже багато говорив про воєнну економіку.

Наприклад. Говорив, що зараз на потреби оборонки РФ працює 6000 підприємств, на яких працює аж 3,5 млн чол!!! Ще додатково 10 тис підприємств працює в якості підрядників!

Для порівняння, по словам нашого президента, у нас зараз в оборонці задіяно лише 500 підприємств, на яких працює лише 300 тис чоловік.

В 10 разів менше…

З важливого також ще один момент. Виробництво автомобільної техніки у них збільшилось – в сім разів. Танків в 5 разів. По БМП та БТР – більш ніж у 3,5 рази.

І якщо в нас збільшення в рази за рахунок низької бази. Ну тобто, був 1 танк, а стали випускати 5, то ось тобі і зростання в 5 разів. То в РФ виробництво було досить потужним і до війни. А це значить, що якщо вони випускали умовно 100-200 танків, то зростання в 5 раз це 1000 танків на рік.

Окрім того, в них активну участь в фінансуванні оборонки приймає банківська система. Пу похвалився кредитами під 5% річних. Скільки кредитів було видано оборонним компаніям зараз невідомо, але лише за 2023 рік загальний кредитний портфель банків зріс на 163 млрд дол, майже на 20%! Гігантська цифра. І половина цієї суми це довгі кредити, які зазвичай йдуть на фінансування розширення виробничих потужностей.

В нас же банківська система взагалі не кредитує оборонку. Зато отримує мегаприбутки.

І коли я співставляю цю інформацію, то мені стає дуже сумно…