"Про державу" - Дмитро Іванов

"Про державу" - Дмитро Іванов

З вами я, підполковник Очевидність, і сьогодні ми поговоримо про державу

Ні, не про Україну зараз, а взагалі, про суть.

Для чого люди створили держави? Ну можна ж жити за принципом "кожен за себе" і все буде ок?

Ні, не буде. Тому що держава - це об'єднання людей, яке живе на певні території за визначеними спільними правилами з метою спільного захисту (в першу чергу).

Тобто, держав не існує у фізичному світі, держави існують лише у свідомості людей.

От автомобіль ВАЗ - він і без людини є відром з гайками, а от держави без людей немає, ось тому я і казав завжди, що держава - це люди і тільки люди.

Кордон між країнами є лише у нашій свідомості, наприклад, бо люди домовилися, що кордон саме тут.

Розберемо державу на рівні вигаданого спрощеного середньовічного соціуму.

Селяни вирощують їжу, ковалі забезпечують зброєю та засобами виробництва, військо захищає.

В кожного є певні обов'язки і певні права.

В сучасному соціумі, за великим рахунком, те саме, є права і є обов'язки, це як Інь і Янь, як добро і зло, як день та ніч - одне завжди йде у зв'язці з іншим і одно без іншого не існує.

Якщо ти хочеш мати виключно права і жодних обов'язків - ти хитровжарений хєр, який намагається намахати в першу чергу соціум, спільноту людей, а не якусь там ефемерну "державу". Тому що обов'язки ми в першу чергу маємо перед соціумом, а не перед державою, прапором чи гербом.

У древніх суспільствах таких хитрих зазвичай просто виганяли "на вільні хліба", а тоді це означало мінімізацію шансів на виживання.

І, на мою думку, людина, яка намахала один соціум, так само вчинить і з іншим.

Невже хтось вважає, що ухилянт, який втік до умовної Польщі, отримав там купу "плюшок" просто за факт свого існування, піде за ту саму Польщу воювати?

Та ніколи у житті, не смішіть мої тапки.

Він скаже, що Польща йому нічого не дала, що він не раб якийсь, а нащадок роду козацького (ну чи шляхти польської) і героїчно втече кудись в Чехію, от і все.

Мотиви людських вчинків зазвичай пояснюються доволі просто, за принципом бритви Оккама, і чим довше я живу, тим більше в цьому переконуюсь.

Така от безцінна інформація.