Рада підтримала закон про спрощення прийняття до громадянства для іноземців-учасників АТО

Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект закону, який спрощує прийняття до українського громадянства людей, які брали участь в АТО. Про це повідомляє http://www.radiosvoboda.org/.

За законопроект № 1901 проголосували 235 депутатів за мінімально необхідних 226.

Документ передбачає спрощення порядку прийняття до громадянства України для осіб, які «захищали суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України та брали безпосередню участь в АТО чи військових діях у складі добровольчих батальйонів чи інших територіальних формувань».

Ці особи разом з клопотанням про прийняття до громадянства України подають рішення суду, яким встановлено факт безпосередньої участі особи в АТО чи військових діях.

Також спрощується порядок набуття громадянства для осіб, які зазнали порушень прав і свобод людини на території іноземної держави у зв’язку зі своєю позицією чи діяльністю, спрямованою на підтримку суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України.

Термін розгляду клопотання осіб не може перевищувати два місяці.

Чинне українське законодавство передбачає, що умовами прийняття до громадянства України є, серед іншого, подання декларації про відсутність іноземного громадянства, отримання дозволу на імміграцію, безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх п’яти років та володіння державною мовою.

Водночас на осіб, які мають визначні заслуги перед Україною, не поширюються вимоги закону про проживання протягом 5 років, дозвіл на імміграцію та володіння державною мовою.