100 Облич Української революції - Олександр Мурашко (1875–1919)

100 Облич Української революції - Олександр Мурашко (1875–1919)

Художник-імпресіоніст, якого сучасники називали "першим українським європейцем". Його неповторний стиль органічно поєднав реалізм і модернізм. Найвідоміше полотно майстра - "Карусель", яка підняла його на вершину світової слави. Життя обірвав бандитський постріл у потилицю в червні 1919 року на Лук'янівці.

Народився в Києві в творчій родині: батько був знаним іконописцем, дядько – засновником рисувальної школи. Дитинство минуло спочатку в Борзні, згодом у Чернігові, де хлопець працював у майстерні, а з кінця 1880-х років – у Києві (батько отримав замовлення на облаштування Володимирського собору). Життя в мистецькому середовищі сприяло вибору професії – він вступив до Санкт- Петербурзької Академії мистецтв. Там під керівництвом Іллі Репіна виконав дипломну роботу “Похорон кошового”, відзначену золотою медаллю і стажуванням у Німеччині, Італії та Франції. У Парижі Мурашко захопився роботами імпресіоністів, і сам почав відходити від академічної техніки, поєднувати різні живописні прийоми. Вважається, що саме паризький період був найвдалішим. Він проявив себе у жанрах тематичного та портретного живопису. 1906 року створив картину “Карусель”, яка принесла йому європейське визнання і золоту медаль на Х Мюнхенській міжнародній виставці – 1908.

Повернувшись до Києва, відкрив рисувальну школу, викладав у художньому училищі. 1916 року з однодумцями заснував Товариство київських художників, а в наступному році став одним із фундаторів Української академії мистецтв.

14 червня 1919 року загинув від пострілу невідомого недалеко від свого будинку на Лук’янівці.