100 Великих загадок історії України - Забуті десанти: Євпаторія і Судак

100 Великих загадок історії України - Забуті десанти: Євпаторія і Судак

Бої в Криму 25 грудня 1941 р. — 2 січня 1942 р. увійшли до історії як Керченсько-Феодосіївська десантна операція. Але в тіні її залишилися десанти до Євпаторії і Судак. Про них не любили згадувати полководці, не писали в історичних дослідженнях — просто забули, перетворивши на міф.

А тоді, в 1941 р., за задумом радянського командування, війська 51-ої і 44-ої армій повинні були наступати на Карасубазар, а Приморська армія — з Севастополя на Бахчисарай-Сімферополь. По ходу наступу висаджувалися десанти з Кавказу — в район Судака, з Севастополя — в район Євпаторії. Ці десанти повинні були зіграти важливу роль: у районах висадки були мало військ супротивника, та й то — румуни. Десантники могли перерізати комунікації і німці в Криму опинялися в кільці. Але на жаль...

Район Євпаторії сприяв висадці десанту, що свого часу довело десантування союзників в Кримську війну (1854 р.). До Севастополя напередодні прибула свіжа 386-а стрілецька дивізія, і, оскільки німці в січні 1942 р. навіть не думали про штурм міста, для десантування можна було виділити мінімум дивізію. Але командування Севастопольського оборонного району (СОР) виділило ... два батальйони. Це було щонайменше дурістю, якщо не злочином.

Всього висаджувалося більше 700 осіб. У першій хвилі йшов батальйон морської піхоти капітан-лейтенанта Р. Бузинова, посилений ротою військ НКВС (100 осіб) з 24-ої прикордонкомендатури. На буксир СП-14 завантажили три танкетки і три 45-мм гармати. Кораблі з ходу підійшли до берега без протидії з боку супротивника і о 3 годині ночі 5 січня почали висадку на Хлібну і Товарну пристані. Висадили також працівників обкому партії, чекістів, міліціонерів і особистів Чорноморського флоту. Вони повинні були «відновити» в Євпаторії радянську владу.


За допомогою місцевих жителів десантники захопили частину міста. Проте підтримка не дочекалася: кораблі пішли до Севастополя, авіація СОР займалася всім, чим завгодно, тільки не допомогою десанту. Так, 6 січня ВПС СОР провели 61 самовиліт, але Євпаторію не бомбили. А у 60 кілометрах від Севастополя гинув євпаторійський десант. Щоправда, 6-7 січня були вчинені чотири спроби вислати до Євпаторію підкріплення, але кораблі повернулися на базу ні з чим.

Ще 5 січня до головної бази увійшов крейсер «Молотов». Якби він пройшов ще всього 12 кілометрів на північ від Севастополя, і Євпаторія опинилася б в зоні вогню його 180-мм гармат, тобто було потрібно всього 20-25 хвилин повного ходу. Десант могли підтримати і есмінці зі своїх 130-мм гармат. Замість цього 5 і 6 січня крейсер «Молотов» і лідер «Ташкент», стоячи на якорі в Севастопольській бухті, вели вогонь по німцях на фронті головної бази, зробивши відповідно 251 і 68 пострілів. Створюється враження, що євпаторійський десант навмисно послали на забій. Радіозв’язок з ним припинився ще о 10.30 5 січня.

На відміну від радянських адміралів і генералів, командувач 11-ою німецькою армією Е. Манштейн зміркував швидко: втрата Євпаторії приведе до втрати всього Криму. Не дивлячись на дуже серйозну обстановку у Феодосії, він повернув 105-й піхотний полк, який прямував туди на автомашинах з-під Севастополя до Євпаторії. Туди ж пішов і останній резерв — розвідувальний батальйон 22-ої піхотної дивізії.

Вранці 8 січня недалеко від Євпаторійського маяка радянський підводний човен М-33 висадив 13 розвідників батальйонного комісара У. Латишева. Вони проникли в місто і повідомили по радіо про загибель десанту. 14 січня розвідників в Євпаторії виявили німці. О 15.49 Латишев передав відкритим текстом: «Ми підриваємося на своїх гранатах. Прощавайте!»

Бій в Євпаторії був закінчений 7 січня. За визнанням Манштейна, опір десантників вдалося зломити після важких вуличних боїв. Особливо наполегливо билися повстанці і партизани, які засіли у великій будівлі. Їх знищили, лише підірвавши будівлю за допомогою штурмових груп саперів.

За німецькими даними, було убито близько 1200 десантників і партизан. Ті, що вціліли, потрапили в полон. Понесли важкі втрати і німці. Серед убитих опинився командир розвідбата фон Боддін.

Десант в Судак планувався синхронно з євпаторійським. Але перша хвиля 218 бійців 226-го гірськострілецького полку була висаджена при 5-бальному штормі тільки о 8 годині ранку 6 січня. І знову опору супротивника не було. Під час спроби захопити румунську комендатуру в селищі Новий Світ загинули командир групи і декілька бійців. Решта десантників пішла в ліс на горі Перчем. Група тримала під спостереженням дорогу Алушта-Судак до приходу основних сил полку.

У ніч на 16 січня лінкор «Паризька комуна» обстріляв район Судака, випустивши 125 305-мм і 585 120-мм снарядів, а до 6 годин ранку бойові кораблі закінчили висадку основних сил десанту. Кораблі пішли в бази, подальші ж дії десанту неясні: у цьому районі сил у німців не було, але 226-й полк перейшов до оборони і «героїчно утримував зайнятий в Судаку плацдарм».

Тим часом о 23.30 24 січня почалася висадка другої хвилі десанту — 1576 бійців 544-го гірськострілецького полку. Супротивник перешкод не чинив.

Про долю другого і третього суданських десантів відомо небагато. У ніч на 16 січня вдалося висадити 1750 чоловік з чотирма 76-мм полковими гарматами під командуванням майора Селіхова. Румуни втекли з Судака, не чекаючи підходу десантників. До вечора 17 січня десантники захопили Кучук-Таракташ і Біюк-Таракташ. Перерізавши алуштинську і грушевську дороги, залишивши частину бійців і дві гармати для оборони Судака, Селіхов з головними силами розпочав виконання основного завдання: з’єднатися з десантом Феодосії. Передова група суданського десанту увійшла до селища Отгуз і зіткнулася з ворогом. Не вижив ніхто.

Висаджений в ніч на 25 січня 554-й полк майора Забродоцького був необстріляний, слабо озброєний і зазнав великих втрат. У районі Малого Таракташа були оточені і знищені близько 800 чоловік. Уцілілі десантники відійшли до лісу. У 1-й партизанський район з Селіховим прийшло 350 чоловік.

У чому причина провалу малих десантів і взагалі всій операції зі звільнення Криму в січні-лютому 1942 р.? Перш за все в недооцінці ролі десантів в Євпаторії і Судаку. Вузькість Керченського півострова (16-кілометровий перешийок сполучає півострів з Кримом) і вища мобільність німецьких військ дозволили Манштейну, перекинувши частину військ з-під Севастополя, зупинити радянський наступ. Що ж до військ СОРу, то вони навіть не намагалися розвернути рішучий наступ на німецькі частини, які залишилися під Севастополем. Тому великий десант (декілька дивізій) в район Євпаторії міг вирішити долю Криму. Десанти слід було проводити синхронно, а до вогняної підтримки залучити всі кораблі Чорноморського флоту, не зважаючи на втрати. На жаль, нічого цього зроблено не було. Десанти були слабкі і висаджувалися в різний час. Немов радянське командування грало з німцями в піддавки.