"ТРЕБА ШУКАТИ" - Николай Ильинов

"ТРЕБА ШУКАТИ" - Николай Ильинов

Сьогодні було десь півгодини часу пройтися біля магазинів малого бізнесу, а в деякі з них навіть зайшов. У всіх тільки й розмов про «карантин вихідного дня», настрій майже траурний.

Отже, уявіть собі ситуацію, що Вам потрібно купити зимове взуття. В будній день звичайна людина працює з 9,00 до 18,00, потім ще приблизно треба годину, щоб дібратися до дому.
Середньостатистичний магазин працює до 20,00, тобто, по великому рахунку, у Вас є всього година в день, або 5 годин у робочий тиждень, щоб зробити покупки, тому більшість людей робило їх у суботу-неділю, бо в кожен з цих днів є приблизно по 10 годин часу, щоб купити необхідні речі. Виходить, якщо взяти 7 днів в тижні, то людина має приблизно 25 годин на власні потреби, з яких 5 буде у бідні дні, і 20 у вихідні. І що ми маємо у зв’язку з введенням «карантину вихідного дня»?

Кількість годин, які звичайна людина може дозволити витратити на покупки зменшується в 5 разів, а значить навантаження на години з 19,00 до 20,00 буде збільшено в 5 разів, і таким чином ймовірність підхопити коронавірус, збільшиться мінімум в 5 разів!

Але й це ще не все. В такому режимі, приблизно 30% людей, все ж таки, не захочуть ходити по магазинах, а це означає що, кількість хворих збільшиться не в 5 разів а, в 2-2,5 рази, але в той же час, малий бізнес втратить не менше 30% доходів, що, для 90% представників малого бізнесу, буде означати збитки, а значить закриття бізнесу і зростання кількості безробітних ще приблизно 0,5-1 млн чоловік.

Отже, до чого призведе такий «карантин вихідного дня»? Зростання кількості хворих мінімум в 2 рази, зростання безробіття, зменшення надходжень в бюджет.

Чи можна було якось по іншому зупинити розповсюдження коронавірусу? Так, треба просто зменшити кількість контактів людей, а більшість їх відбувається в місцевому транспорті та в місцях багатого скупчення людей, а значить, необхідно:

1. Дитячі садочки та школи відправити на карантин на 1 місяць

2. Заборонити пересування у громадському транспорті пенсіонерам в часи пік: з 7,00 до 10,00 та з 17,00 до 20,00, а ще правильніше, організувати ОКРЕМІ автобуси, тролейбуси, трамваї, і навіть окремі вагони в метро, де будуть пересуватися ТІЛЬКИ пенсіонери

3. Всіх офіційно працюючих людей, всі підприємства повинні поділити на дві групи, спочатку одна група уходить на двотижневий карантин, потім друга група уходить на двотижневий карантин. Якщо виробнича необхідність не дозволяє працювати в кількості 50% персоналу то це підприємство працює ВИКЛЮЧНО при 100 % тестуванні персоналу на коронавірус

4. Держава домовляється зі всіма лабораторіями України, які проводять тестування про єдину ціну, та оплачує всі 100% тестів за рахунок коронавірусного фонду

Я впевнений, що цього буде достатньо, щоб в 3-5 разів зменшити кількість нових заражень, при цьому бізнес майже не постраждає, але Країна зможе виграти час, щоб дотягнути до літа, коли, скоріш за все, можливо буде проводити вакцинацію.

P.S. Поки я це писав, прочитав, що заступниця Степанова Ірина Микичак, порадила підприємцям «шукати додаткові джерела доходу». Після цієї фрази, я ще більше переконався, що українцям треба шукати інше керівництво Країни, бо, сцука, ще дня не було, щоб вони якусь гидоту не зробили.

Николай Ильинов