11 червня: це цікаво знати

11 червня: це цікаво знати

Коли насправді все стихає
І вітерець ледь-ледь шумить
Душа співати починає…
Юрій Титов

У народі 11 червня вшановували Феодосію Колосяницю. Про неї говорили: «Ходить Феодося й дивиться на колосся» або ж «Прийшла Феодосія і дивиться, хто і як сіяв», адже у цей час колись зацвітало жито, молодь ходила на «величання жита», водила хороводи і співали величальні пісні до врожаю.

А ще з давніх часів день Феодосії вважається нещасливим днем: «День святої Феодосії вартий один усіх понеділків». У минулі часи в цей день спостерігали за горобцями: якщо вони веселі, рухливі, забіякуваті – на хорошу погоду.

За церковним календарем 11 червня вшановують мученицю Феодосію, діву Тирську; блаженного Іоанна, Христа ради юродивого, Устюзького; пресвяту мученицю Феодосію, діву; святителя Луку, архієпископа Сімферопольського, сповідника.

Іменинники 11 червня:
Іван, Олександр, Феодосія.

11 червня народились:

1920 – Євген Зубцов – український композитор. Автор музики до 30 художніх фільмів, серед яких «Королева бензоколонки».

Події 11 червня:

1888 – у Києві на Софійській площі в рамках святкування 900-річчя прийняття християнства відкрито пам’ятник Богдану Хмельницькому. Ідея створення пам’ятника виникла серед громадськості з ініціативи історика, професора Київського університету Миколи Костомарова у 1840-х роках.

1913 – у Києві відкрилася Всеросійська сільськогосподарська, промислова і художня виставка. Вона увійшла в історію, як найбільша у царській Росії.

1921 – в Україні оголошено про початок боротьби з безпритульністю.

1990 – Верховна Рада УРСР змінила порядок вирахування часу на території України, приєднавши країну до східноєвропейської часової зони (відтоді в Україні час на годину відрізняється від московського, що більше відповідає часовим поясам).

Чи знаєте ви що:

Україні належить третина світових чорноземів найвищої якості. Подніпров’я і Подністров’я – єдині у світі місця, де ширина чорноземної смуги сягає 500 кілометрів.

Навколо унікального явища не затихають суперечки вчених. Одні вважають, що весь мул Всесвітнього потопу зосередився на нашій землі. Інші, навпаки, пов’язують це з тим, що упродовж всієї історії Землі українські землі жодного разу не затоплювали води морів і океанів, а тому протягом мільярдів років тут утворювався родючий ґрунт.

Закономірно, що саме на нашій багатій землі, виник один з центрів світової цивілізації, що подарував людству те, що важливіше за піраміди чи храми – аграрну технологію. Саме землю Праукраїни вперше в історії людства зорав плуг.