"Білорусь поступово перетворюється на Північну Корею та Венесуелу" - Павло Бойко

"Білорусь поступово перетворюється на Північну Корею та Венесуелу" - Павло Бойко

На неї чекає гіперінфляція та голодні бунти, розстріли людей на вулицях та колючий дріт на кордонах. Суцільна деградація суспільства та перетворення на останній концтабір Європи. Такий собі велетенський Гулаг коли у світі навкруги працюють роботи та біоінженерія подовжує вік життя.

На що перетвориться Білорусь було зрозуміло ще більше ніж 20 років тому. Коли в повністю совковій країні Лукашенко почав вбивати своїх опонентів та будувати авторитарну вертикаль влади. Використовуючи популістські лозунги та терор, він зміг законсервувати радянський союз.

Пару фактів про ситуацію, що склалася ще до останніх виборів.

Практично усі великі підприємства Білорусі збиткові. Неефективний державний сектор займає 70% ВВП. Країна виживає тільки на дотаціях від Росії, які оцінюються у близько 20% ВВП та 10 млрд usd щороку. Звісно, що іншою рукою Кремль поступово поглинав незалежність та ключові сектори економіки сусіда.

В економічному плані Білорусь схожа на ін'єкційного наркомана, котрий в обмін на дозу потрапляє в рабство, але поки що отримує чисту одежу від дилера. Весь цей законсервований совок створив ілюзію добробуту у більшості громадян. Лукашенко найпопулярніший політик і в нашій країні. Його завжди люблять приводити у приклад. Розповідаючи про гарні дороги, стабільну зарплату, безкоштовну медицину та смачне морозиво. Схема підтримання цієї ілюзорної вивіски дуже проста. Отримуєш задешево енергоресурси, переробляєш та продаєш. Плюс різні торгові пільги від Москви. Як наслідок, серед великих підприємств Білорусі прибуткові тільки нафтопереробні заводи та виробництво добрив. Але за все треба платити. Кремль наполягає, що треба остаточно ставати Західним Федеральним округом і що без цього коштів не буде.

Але звісно що економіка це не головна хвороба Білорусі. Майбутнє вирішує велика частина населення, що залишилася дітьми. Населення яке не розуміє що Майдан це єдине, що може врятувати їхню країну. Справжня незалежність завжди вимагає готових вбивати та помирати самим. Інакше репресивна машина Лукашенко закатає в асфальт останні паростки свободи.

Рік тому я писав, що найближче економічне майбутнє Білорусі практично не залежить від того, хто буде їх президентом. Залишиться Лукашенко, прийде проросійський чи насправді національний лідер. У будь-якому випадку, більшість величезних збиткових підприємств зупиниться. Люди опиняться на вулиці без засобів існування. Країну очікує руйнація економічних зв'язків та величезна інфляція. Лукашенко законсервував Радянський союз, але економіку не обманеш. Буде дуже важко. Практично неможливо. Росія буде намагатися повністю підкорити собі країну. Зубожіння та радянська ментальність, буде віддавати електоральні симпатії популістам та Москві. Але ще є надія….

На жаль, Білорусь програла. Колись Венесуела, Зімбабве, Куба та Північна Корея були заможними країнами, але населення дозволило захопити владу безпринципним негідникам.

Увесь рівень жахіття, що відбувається там ми бачимо на ютубі. Влада та суспільство швидко деградує. Негативна мотивація с часом породжує деградацію та непрофесіоналізм в усьому. Дійшло до того, що у Північній Кореї друкують більше грошей не знаючи про інфляцію, а Венесуела маючи величезні запаси нафти купує бензин.

Білорусь зараз перетворюється на СРСР 2.0 і може колись, з часом почне мріяти та мати сили для боротьби за майбутнє. І якщо Білорусі пощастить, то через багато років у них настане наш 2004 рік. Усе попереду. Боротьба триває.