"ПРИТУЛА ІДЕ В ПОЛІТИКУ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПРИТУЛА ІДЕ В ПОЛІТИКУ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Я довго думав що написати з приводу створення Сергієм Притулою партії «24 серпня», з якою він збирається іти на вибори? Ну от чесно, не хочу я про Притулу писати гидоту. Так, він нічого не порушує. Він має право створити партію і брати участь у виборах. Так, Притула – волонтер, і чимало зробив корисного для ЗСУ. Так, Притула – патріот і він точно не голосуватиме за проти української мови, або за капітуляцію перед Москвою. Так, зрештою, я дуже гарно пам’ятаю як Притула був єдиним україномовним учасником Камеді-клаб, і як його номери сприймалися як ковток свіжого повітря.

І від всього цього мені ще більш гірко. Бо от я не розумію навіщо Сергію Притулі іти в політику? Його рішення остаточне? Але Притула був у списку партії «Голос» на парламентських виборах у 2019 р., на яких «Голос» пройшов у ВР. Після виборів Притула… повернувся в шоу-бізнес. Притула був кандидатом в мери Києва від «Голосу» у 2020 р. Вибори завершилися, Притула заявляв що він у політиці тепер назавжди, але не минуло й півроку як Притула опинився ведучим у шоу «Де логіка» - франшизі російського каналу ТНТ. Зараз він іде в лідери партії, і… Де гарантія що після перших же виборів він знову не повернеться в шоу-бізнес? Вам нагадати про ще одного відомого митця, який потрапивши в парламент, невдовзі заяви що політика його не цікавить?

 Я не розумію, навіщо Сергій Притула лізе в політику? Він хоче писати якісь нові принципово інші закони в стінах ВР? Перепрошую, а він юрист, економіст, військовий чи підприємець? Чи знається Притула бодай на законах існуючих?

 Притула бачить себе на посадах у виконавчій владі? А чи можна дізнатися якою районною адміністрацією він керував? Який крупний бізнес зробив прибутковим? Не з чуток я знаю, не кожен хороший лікар може стати хорошим головлікарем, і не кожен фаховий інженер-майстер може стати успішним директором заводу. А чим і коли керував Притула? Зеленський був хоча б продюсером всеукраїнського телеканалу, Притула в активі не має і цього.

 Натомість Притула має аж надто багато схожого з Зеленським. Вони обоє грають на іміджі «хорошого хлопця» і «улюбленця з екрану». Лихо в тому, що один з цих шоуменів уже 3 роки як президент. І я бачу як цей шоумен країною НЕ керує, бо керує країною насправді голова його адміністрації, який здобув монополію на схвалення президентом-шоуменом всіх своїх рішень через підтримку температури в теплій ванні. А сталося так, бо шоумен-президент в політиці – дилетант. Він не знає кому можна довіряти, а кому ні. Він не відає як формувати команду. Інакше й бути не могло, такі особи в такому становищі завжди потрапляють під вплив цинічних і жадібних до влади істот. Див – не буває.

 Повторюю, я не хочу писати про Притулу гидоту. Так, він міг би бути у владі, і це точно був би не гірший її представник. Та аби не стати Зеленським-2 Притулі треба робити те, що робив свого часу Рональд Рейган, який не створював «партію Рейгана», а приєднався до партії існуючої, навчався, пройшов всі щаблі партійної кар’єри, був губернатором Каліфорнії і лише потім – президентом. І так – правильно. Партійна школа це те, що мали за плечима Черчіль, Рейган, Тетчер, Джонсон. Завдяки партійному досвіду еліти Заходу принципово відрізняються від наших.

 Чому ж у нас люди штибу Притули не приєднуються до вже існуючих партій і до вже рейтингових політиків? Чому вони не прагнуть почати партійну кар’єру з нуля – і до самого верху? Відповідь очевидна.

 У Притули киплять амбіції. Він уже бачить себе топ-політиком і взагалі не думає про те що політика це важка й виснажлива робота. Такі люди стають дивовижними іграшками в руках Єрмаків, Коломойських, Ахметових…

 Є нажаль, ще й інша правда. Такі Притули ідуть в політику бо точно знають – знайдуться ті хто за них проголосує. Люди, які бажають чарівника, що вирішить за них, в їхній країні всі їхні проблеми. Вони повірять що «оцей хороший хлопець – справжній». І лихо в тому, що повірять вони. А роки занепаду нашої країни спостерігати доведеться нам з вами.