13 червня: це цікаво знати

13 червня: це цікаво знати

«Чи не дивина, що один у багатстві бідний, а інший у бідності багатий?»
Григорій Сковорода

За церковним календарем 13 червня вшановують з 70-ти Апостолів Єрма, мученика Єремія, мученика Філософа.

У народі Єрмія називали Розпрягальником, бо до цього часу закінчувалася сівба основних культур і селяни розпрягали коні та вішали козуб, з якого брали зерно для сівби. Це було обрядове народне свято. Наші пращури прислуховувались до зозулі, якщо вона в цей день кує — хороша погода буде. Також звертали увагу на росу — чим більше її ввечері, тим завтра жаркіше буде.

Іменинниками 13 червня є:
Лукія, Ярема, Антон, Христина.

13 червня народились:

1874 — Марко Черемшина (Семанюк Іван Юрійович), український письменник і громадський діяч, адвокат, доктор права.

«Етнографічних матеріалів я не збирав, бо сам був тим матеріалом, пересякнувши наскрізь народними піснями та казками із самого малку. Я виріс серед співанок, та казок, та сопілок, вдихав їх в себе і віддихав ними». (Марко Черемшина)

1947 — Василь Моруга, український письменник, перекладач, журналіст. Автор поетичних збірок, документальної повісті «розкажи мені, поле», казок для малят. Тривалий час був головним редактором дитячого журналу «Барвінок».

Чи знаєте ви що:

В результаті нового генетичного дослідження з’ясувалося, що вперше люди змогли одомашнити коней 6000 років тому, і це сталося на території, яка сьогодні належить Україні, а також частково охоплює західний Казахстан і південний схід Російської Федерації.

Після того, як тварини були приручені, вони продовжили схрещуватися з дикими кобилами, таким чином, поширюючись Азією та Європою. Саме таку думку нещодавно висловили дослідники, які опублікували результати свого дослідження на сторінках зарубіжного видання PNAS.

Дане дослідження було проведено у Кембриджському університеті. В результаті воно об’єднало дві конкуруючі між собою теорії про те, як саме вдалося одомашнити цих тварин.

Як відомо, до цих пір дана тема викликала досить гарячі дискусії серед провідних природознавців.

Як свідчать археологічні дані, людині вдалося приручити коней в західній частині євразійського степу. За словами фахівців, зазвичай тварин використовували в якості джерела м’яса і молока, а також для верхової їзди.

Щоправда, виявлені сліди кінського молока дещо не узгоджуються з раніше отриманими даними. Згідно з попередніми даними ДНК, одомашнення коней відбулося практично відразу в багатьох районах Азії та Європи.

Один з авторів дослідження доктор на ім’я Вера Вормут, що представляє Департамент зоології в Кембриджському університеті, заявила про те, що одомашнення коней відбулося саме в західній частині степів