Тим, хто прагне їсти
здорову їжу, потрібно обов’язково звернути увагу на цей овоч. Гарбуз –
це джерело корисних речовин, необхідних людському організму. Окрім того,
його застосовують для здоров’я й краси.
У
гарбузі містяться вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР (у тому числі
рідкісні вітаміни: Т – сприяє прискоренню обмінних процесів в організмі;
К – необхідний для згортання крові), каротин, жири, білки, вуглеводи,
целюлоза, пектинові речовини, мінерали, у тому числі калій, кальцій,
магній, залізо, фосфор, мідь, кобальт.
М’якоть
гарбуза у відвареному вигляді усуває застійні явища в печінці і
селезінці, покращує травлення. Тому вона вважається незамінною при
виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, жовчокам’яній хворобі
й холециститах, хронічних закрепах і колітах.
Для
лікування цих хвороб протягом декількох місяців рекомендується щодня
вживати по 100-150 г гарбузової каші тричі на день, обмеживши при цьому
вживання хлібобулочних виробів та солодощів.
Окрім
того, гарбузова каша підійде тим, хто бажає схуднути: вона нормалізує
обмін речовин і виводить з організму шлаки. Гарбузова каша на молоці,
наполовину розведеним водою, добре сприяє травленню.
Завдяки
солям калію гарбуз має сечогінну дію, чудово виводить з організму зайві
солі сечової кислоти, знімає набряки і при цьому не подразнює тканину
нирок. Тому страви з нього включають у раціон для профілактики гострих і
хронічних нефритів і пієлонефритів.
Пектинові
речовини гарбуза сприяють виведенню з організму токсичних речовин і
холестерину, тому цей овоч дуже корисний людям, які страждають
захворюваннями шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи,
гіпертонією.
На зиму гарбуз можна заморозити шматочками – так зберігаються його корисні властивості.
Гарбуз
можна споживати у вигляді соку, свіжої, вареної або печеної м’якоті, її
відвару, насіння і навіть квіток або стебел-плодоніжок. Наприклад, сік
добре пити при хронічних закрепах, запаленнях сечовивідної системи,
нирковій недостатності, геморої і нервових розладах. При захворюваннях
печінки, набряках серцевого походження, гіпертонії, порушеннях обміну
речовин приймають по 1/2 склянки соку на добу. Випиті на ніч 0,5 склянки
соку чи відвару гарбуза зі 2 ст. ложками меду заспокоюють нервову
систему і допомагають при безсонні. Відваром м’якоті вгамовують спрагу і
знижують жар у хворих.
Гарбузовий
сік є чудовим засобом, що підтримує чоловічу потенцію і допомагає при
простатиті. З цією метою народна медицина радить вживати сушене насіння
(з’їдати щодня натщесерце і ввечері по 20-30 штук).
Гарбуз володіє косметичними властивостями, завдяки чому його часто додають у різноманітні маски, креми, тоніки й лосьйони.
Поживна
маска з гарбуза для жирної шкіри: 3 ст. ложки вареного гарбуза
потовчіть у пюре. Додайте яєчний жовток і чайну ложку меду. Нанесіть
теплу маску на обличчя на 10 – 15 хвилин, а потім змийте холодною водою.
Щоб
позбутися вугрів, звузити пори й усунути жирний блиск на лобі й крилах
носа, корисно протирати обличчя шматочком свіжого гарбуза.
Поживна
маска з гарбуза для сухої шкіри: 2 ст. ложки вареного гарбуза добре
збийте і змішайте з 1 ст. ложкою оливкової або іншої рослинної олії.
Нанесіть маску на обличчя на 20 хвилин, потім змийте прохолодною водою.
Тонізуюча
маска з гарбуза для всіх типів шкіри. Натріть гарбуз і віджміть із цієї
кашки сік. Соком намочіть тонкий шар вати, або нанесіть його на марлеву
серветку чи безпосередньо на обличчя. Компрес покласти на обличчя на 15
– 20 хвилин, потім зняти і вмитися прохолодною водою.
Роблять цю процедуру 2-3 рази на тиждень. Тривалість курсу – 15 – 20 компресів. Бажано чергувати компреси з соку і кашки.