Бабусині страви: "Шоколадно-горіховий торт без борошна"

Бабусині страви: "Шоколадно-горіховий торт без борошна"

Інгредієнти:

  • для коржів:
  • 2 склянки волоських горіхів
  • 3/4 склянки цукру
  • 2 ст.л.крохмалю
  • 6 білків +1 / 4 склянки цукру
  • щіпка солі
  • для шоколадного крему:
  • 300 гр.чорного шоколаду 50%
  • 100 мл.вершків
  • 500 мл.вершків 35%
  • 5 гр.желатину (бажано в пластинах)
    2 ст.л.коньяка або бренді
    безе для прикраси:
    1 білок +3 ст.л.цукру
    1 ч.л.какао
    шоколадна крихта (стружка) для прикраси

  • Спосіб приготування:

    Деко застелити пекарським папером і за допомогою кільця для випічки (можна тарілки) намалювати три кола діаметром 20 см.
    Горіхи, 3/4 склянки цукру і крохмаль помістити в блендер і змолоти до стану борошна.
    Білки збити з сіллю до пишної піни. Не перестаючи збивати ввести 1/4 склянки сахара. Збити до стійких піків.
    В кілька прийомів до білкової маси додати горіхово-борошняну і обережно перемішати лопаткою методом складання - знизу-вгору і по колу.
    Готове тісто рівномірно розмістити в накреслених колах.
    Випікати при 160 "35-40 хв. до золотистого кольору. Коржі вийдуть швидше мягкими, ніж сухими.
    Після повного остигання коржі трохи "сядуть". Не лякайтеся так і повинно бути.
    Злегка остиглі коржі акуратно зняти з паперу і покласти окремо.
    Крем:
    Замочити желатин в холодній воді.
    Нагріти вершки до 90 "(не дати закипіти!) і помістивши в них шматочки шоколаду розмішати до однородності, додайте коньяк.
    Розвести віджатий желатин в 3-х ст.л.гаярячих вершків,зєднати з шоколадною масою.Перемішати, остудити.
    Вершки збити до стійких піків і додавши в них розтоплений і сполучений з желатином шоколад. Обережно перемішати лопаткою. Поставити на 10-15 хв.в холодильник (обережно, щоб крем не надто застиг і не утворилися грудочки!)
    Помістити корж в роз'ємне кільце залишивши від краю невеликий зазор. Намазати 1/3 частиною крема, зверху накрити другим і намазати такою ж кількістю крема. Потім третій корж, який намазати рештою крему. Залиште торт в кільці, накривши верх харчовою плівкою і помістить в холодильник на 10-12 годин.
    Білок збити з цукром до стійких піков. Розділіть на 2 частини, в одну з яких додайте какао (просіяти) і добре перемішайте.
    За допомогою шприца відсадити безе у формі паличок на пекарський папір.
    Випікати в духовці при 80 "1 час. Остудити і нарізати шматочками.
    Застиглий торт звільнити від форми (швидко обдувши боки гарячим феном) і прикрасити шматочками безе і шоколада, безпосередньо перед подачею.