Бен Ладен і аль-Завахрі постали перед судом

Бен Ладен і аль-Завахрі постали перед судом

Вбивство Аймана аль-Завахрі в Афганістані - де планування ударів 11 вересня почалося понад два десятиліття тому, де Захід колись, здавалося, був готовий переробити розколоту країну, і де лідер терористів міг знову почуватися комфортно після захоплення влади талібами минулого літа - багато чого говорить про те, чого Америка досягла в ході 20-річного експерименту.

Це також багато говорить про те, де вона зазнала невдачі.

З одного боку, це було нагадування про те, як мало змінилося.

Таліби знову очолили країну.

Вони приховували відомого лідера Аль-Каїди, як і 21 рік тому.

Він зручно влаштувався на конспіративній квартирі, настільки зручно, що його родина була поряд, і для нього було звичним поніжитися в променях сонця.

З іншого боку, це було нагадування про те, як стеження, безпілотники та дистанційні вбивства змінили характер полювання на керівництво терористичного угруповання.

2001 року американські безпілотники були в основному ще беззбройними.

За наступні 21 рік вони стали озброєними, а ЦРУ та американські військові удосконалили мистецтво полювання на так звані особливо цінні цілі.

Щоб отримати аль-Завахрі, знадобилося терпіння - два десятиліття терпіння.

Це підтвердило обіцянку президента Байдена, що навіть після виведення американських військ минулого року він продовжить контртерористичні операції.

Що підводить нас до ще одного уроку: якщо початковою метою введення військ до Афганістану було проведення подібних операцій – пошук організаторів терактів 11 вересня 2001 року та наступного покоління терористів, – то, можливо, цю місію можна було виконати, не намагаючись переробити країну.

Але місія змінилася.


Президент Джордж Буш відсвяткував перші зачатки демократії – вибори – і той факт, що дівчатка змогли ходити до школи.

Військові підрозділи допомагали зрошувати поля та будувати судову систему.

Якийсь час Америка уявляла, що будує галасливу демократію, що зароджується.

Але чомусь вона так і не прижилася.

Безпілотники не змогли переробити суспільство, що лежить в його основі, або знищити талібів, які завжди існували в різних формах.

Америка досягла успіху в тактичному плані, але не в стратегічному.

Бен Ладен і аль-Завахрі постали перед судом, але, як з'ясували британці в XIX столітті та "Совети" у XX, суспільство виявилося набагато важче змінити.

Аль-Завахрі більше нема.

Талібан, як і раніше, править.

The New York Times