14 березня: це цікаво знати

14 березня: це цікаво знати

І все-таки: в началі було Слово!
І все-таки: начальний дух — Любов!..
Євген Маланюк

За старим стилем, 14 березня — перший день весни, який називається на честь Явдохи–Весновки. За народним повір'ям, саме ця Свята жінка опікується у Бога весною.

За цим днем люди вгадували не лише, якою буде весна і літо, але й наскільки врожайним буде рік. Спостерігаючи за погодою цього дня підмічали: якщо сонячно – вродить пшениця, а похмуро – просо і гречка. Також сонячна погода на Явдохи обіцяла врожай на огірки. А городники «під Явдоху» сіяли розсаду капусти, вважаючи, що вона вже не буде боятися морозів.

14 березня вважалося завжди «твердим» літовказівником: який день, таке й літо — «Дивися літо на Явдоху: коли сніг з дощем і теплий вітер — до мокрого літа; а мороз і північний вітер — до прохолодного літа».

На Русі вважали преподобномученицю Явдоху хранителькою ключів від весняних вод: захоче весняниця — рано пустить воду, прогнівається — морози напустить, тому і боялися селяни працювати в цей день. Вважали, що з цього дня сніг набував цілющої сили. Сніговою водою змочували рани, поїли хворих.

За церковним календарем 14 березня вшановують преподобну мученицю Євдокію, мученицю Антоніну, преподобного Мартирія Зеленецького, мучеників Нестора і Тривимія, мучеників Маркелла і Антонія і преподобну Домну Сирійську.

Іменинниками 14 березня є:
Антоніна, Євдокія (Явдоха), Антон, Нестор, Домна.

14 березня народились:

1891 — Амвросій Бучма, український актор і режисер.
«Я люблю заповнювати паузи дією, люблю працювати з речами, люблю мовчати на сцені і вважаю, що в цьому і є особлива радість акторської творчості, в якій актор виступає не тільки як співавтор, як інтерпретатор літературного матеріалу, а й як самостійний художник». (Амвросій Бучма)

1921 — Сергій Козак, український співак, педагог, письменник. Народний артист України. Автор музики, пісень, романсів і хорової кантати, віршованих і художньо-документальних повістей, есе.

Події 14 березня (за Вікіпедією):

1804 — народився Йоганн Штраус, австрійський композитор, скрипаль, диригент.

1879 року — народився Альберт Енштейн, видатний німецький і американський фізик-теоретик. Енштейн створив спеціальну і загальну теорії відносності; відкрив закон взаємозв'язку маси і енергії. Автор основоположних праць з квантової теорії: ввів поняття фотона, встановив закони фотоефекту, основний закон фотохімії (закон Ейнштейна), передбачив вимушене випромінювання. Розвинув статистичну теорію броунівського руху, заклавши основи теорії флуктуацій, створив квантову статистику Бозе—Ейнштейна.

1917 — У Києві розпочався З'їзд кооператорів Київщини (тривав 2 дні). Резолюцією з'їзду було проголошено курс на автономію України та організацію у селах сільських комітетів для забезпечення реалізації політики УЦР на місцях.

1923 — Рада Послів держав Антанти прийняла остаточне рішення про приєднання Східної Галичини і Західної Волині до Польщі.

1990 — У Стрию Львівської області вперше у радянський час підняли український національний (синьо-жовтий) прапор над адміністративною будівлею — міськвиконкомом.

1990 — Позачерговий III З'їзд народних депутатів СРСР обрав М.Горбачова президентом СРСР (першим і останнім).

1990 — З Конституції СРСР вилучили статтю 6 — про керівну роль КПРС.

14 березня відзначають:

Міжнародний день числа «Пі»

Число «Пі» – математична константа, яка виражає відношення довжини кола до довжині його діаметра. 14 березня людство, чи, щонайменше, його частина, небайдужа до математики, відзначає день числа «Пі».

В американському написанні сьогоднішня дата виглядає як 3.14, звідси і пояснення, чому саме в цей день відзначається це свято. Можна було б святкувати його і 31 квітня (31.4), але тоді цей день відзначався б не кожного року.

Якщо бути точним, то вітати оточуючих з днем «пі» (тільки будьте обережні, багато хто може вас не так зрозуміти) потрібно сьогодні в 1:59, відповідності до цифр числа «пі»- 3,1415926... Але, якщо ви пропустили цей момент, не засмучуйтесь, можна скористатися «європейським» написанням часу і перенести урочистий момент на 15:92.

Міжнародний день боротьби проти гребель

Міжнародний День боротьби проти гребель, за річки, за воду і життя. На початку антигребельного світового руху, в 1998 році, в цей день пройшло більше 50 акцій протесту в більше ніж 20 країнах світу, в тому числі в Бразилії, Індії, Таїланді, Росії, Австралії, Японії, США. Більше 10 000 людей прийняли участь в демонстраціях, кампаніях відправки листів протесту, очистці річок. В наступному році учасників стало вже більше 100 000...

«У зв’язку з тим, що кількість незарегульованих рік швидко скорочується, ми можемо зіткнутися з впливом дамб не тільки на самі ріки, але й на інші природні об’єкти та явища. Зараз ми не в змозі оцінити шкоду від порушення природної течії ріки, а коли наслідки проявляться, буде вже пізно», — говорить у звіті один з авторів, координатор програм WWF по дамбам Юта Коллер.

«Наслідки урагану Катріна для Нового Орлеану були яскравим прикладом того, як ріка Міссісіпі відплатила людині за порушення її екосистеми, — сказав Джеймс Підток, директор міжнародної Прісноводної програми WWF.- Дамба затримує пісок, мул, інші природні відкладення, тим самим обідняє заплавні луги і болота за течією, що і є головним фактором спустошення і втрати життя».

Із 177 найбільших рік світу (1 тис. км довжиною і більше) тільки третина не мають дамб та інших споруд на своєму головному руслі. 21 велика ріка вільна в своїй течії від витоку до гирла. Незарегульваними залишаються ще 43 великих приток великих рік, таких як Конго, Амазонка і Лєна. Будівництво дамб на річках – небезпечна тенденція, яка загрожує природі всієї планети, вважають природознавці.