14 квітня: це цікаво знати

14 квітня: це цікаво знати

Сучасне – завжди на дорозі з минулого в майбутнє.
Олександр Довженко

У Велику п’ятницю церква згадує неправедне осудження синедріоном Ісуса Христа. Це найскорботніший день для християн, тому що саме в п’ятницю Христос добровільно віддав Себе на хресну смерть заради людей.

На богослужінні згадується час, коли Ісус Христос віддав на Хресті свій дух Богу Отцю, а тайні учні Його — Йосиф Ариматейський і Никодим випросили дозвіл у Пилата та зняли з хреста для поховання Пречисте Тіло Господнє (Ів. 19,8-10).

Страсна п’ятниця – найпісніший день Великого посту. В усіх храмах з вівтаря виноситься плащаниця — зображення знятого з хреста Тіла Господнього, пише РІСУ.

Служиться Велика Вечірня, на ній читається Євангеліє від св.Матфея про страсті і смерть Ісуса Христа, від суду у Пилата до поховання у гробі Йосифа. Коли починають співати стихири, процесія виходить з хрестом і хоругвами з церкви, священики несуть плащаницю. Обхід довкола церкви символізує похорон Ісуса Христа. В стихирах проявляється глибокий жаль і співчуття з причини смерті Спасителя.

Після завершення обходу процесія повертається до храму, де на стіл покладається плащаниця, що зображає гріб Господній.

У Великі п’ятницю й суботу віруючі йдуть до плащаниці, щоб вклонитися Спасителеві.

У дні Страсного тижня віруючим належить суворо постити «заради страстей Христових», які Він перетерпів за гріхи людства. Окрім того, посиленим постом християни намагаються гідно підготуватися до зустрічі з Воскреслим Христом. Також протягом Страсного тижня всі християни, які протягом посту ще не сповідалися і не причащалися, мають це обов’язково зробити — в будь-який день зранку, окрім п’ятниці.

За православним календарем 14 квітня вшановують преподобну Марію Єгипетську, преподобного Єфимія, мученика Авраамі Болгарського, преподобного Геронтія, преподобного Макарія.

У народі, вшановуючи 14 квітня Марію, вірили, що вона є суддею блудниць на Страшному Суді, якщо вони не розкаялись. Також у Маріїн день підмічали: «Якщо повінь, то вродить густа трава; а якщо прошумлять таловоди – на спекотне і сухе літо». У цей час розпускається бузок, вилізають лісові мурашки.

Іменинниками 14 квітня є:
Марія, Марко, Юхим, Макар.

14 квітня народились:

1910 — Макар Вронський, український скульптор. Автор пам’ятників Богдану Хмельницькому у Чигирині Черкаської області, Тарасові Шевченку у Канаді (Палермо), м. Донецьк, Михайлові Коцюбинському у Вінниці.

Події 14 квітня:

1848 — у Росії введений секретний цензурний комітет для спостереження за друком.

1852 — При Університеті святого Володимира засновано Київський центральний архів давніх актів (нині — Історичний архів України в Києві).

1863 — у Петербурзі відбулася прем'єра опери Семена Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм».

1912 — найбільший на той час пасажирський лайнер світу «Титанік» зіштовхнувся з айсбергом.

1930 — На екрани вийшов фільм режисера Олександра Довженка «Земля».

1940 — Президія Верховної Ради УРСР видала указ, за яким у священиків в західних областях України вилучалися всі церковні книги.

1961 — у Москві відбулася урочиста зустріч першого космонавта Юрія Гагаріна.

1978 — у Тбілісі пройшла масова демонстрація з вимогою визнання грузинської мови офіційною.

2003 — розшифрований людський геном.

«Рідна країна»