Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 14.11.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 14.11.2022

1. росія не змогла зробити половину літаків SSJ-100 через санкції.

- Цього року росія зробить лише сім нових лайнерів Superjet-100 всупереч обіцянкам поставити авіакомпаніям 19 літаків до кінця року.

- З десяти лайнерів, які передадуть цьогоріч авіакомпаніям, три були зібрані ще до введення санкцій.

- Після введення у лютому масштабних санкцій проти підприємств російської авіагалузі постачання комплектуючих до SSJ повністю припинилося, а у виробника виникли проблеми з виробництвом лайнерів.

- Обмежує можливості виробництва дефіцит двигунів Sam146, які виробляють разом із французькими партнерами Safran.

- Резервні деталі для двигунів будуть потрібні літакам, що вже знаходяться в експлуатації.

- Тому зібрані сім SSJ-100 цього року – це потенційно проблемний актив.

2. У містах рф через санкції скасували 200 маршрутів громадського транспорту.

- За останній рік у 84 найбільших містах рф було скасовано 200 маршрутів наземного громадського транспорту — 190 автобусних ліній та 10 тролейбусних.

- Скорочення маршрутів відбулося на тлі санкцій та проблем із комплектуючими.

- Роботу виробників рухомого складу та операторів перевезень ускладнювали розрив логістичних ланцюжків, що склалися, перебої з поставками комплектуючих, зростання цін та інші фактори, розповіли експерти.

3. Російські міста через санкції зіткнулися з нестачею автобусів.

- росія залишилася майже без нових автобусів на тлі санкцій за війну в Україні.

- Із 440 тисяч автобусів у росії близько 370 тисяч (84%) експлуатуються понад нормативи аж до аварійного стану.

- У 40% регіонів автобусів зовсім не вистачає — на 100 тисяч населення припадає менше 100 транспортних засобів.

- Як повідомили у Мінтрансі, у 2022-2024 роки планові витрати з федерального бюджету дозволять купити 1161 автобус до 21 міста.

- Це 0,3% загальної кількості автобусів, які потрібно замінити.

4. У 2022 році попит на приватні бункери в росії зріс у кілька разів, особливо сильне зростання було зафіксовано після початку в росії часткової мобілізації.

«Після 21 вересня попит різко зріс: кількість запитів у нас на сайті збільшилась на 430%. Такого не спостерігалося навіть після початку СВО», - розповів засновник проекту BunkerHouse.

5. У Канаді в рамках впровадження антиросійських економічних санкцій за порушення суверенітету України заблоковано понад 412 млн канадських доларів (близько $330 млн).

6. Канада запроваджує додаткові санкції проти росіян.

- Ці санкції спрямовані проти 23 представників російських органів правосуддя та безпеки, включаючи поліцейських та слідчих, прокурорів, суддів та працівників в'язниць, які причетні до грубих та систематичних порушень прав людини стосовно лідерів російської опозиції.

7. Парламент ЄС проведе голосування щодо резолюції про оголошення рф країною-терористом наступного тижня, повідомляється на сайті Європейської народної партії.

8. США оголосять санкції проти 42 осіб і компаній, які допомагають рф купувати зброю.

- Сполучені Штати запровадять нові санкції проти транснаціональної мережі осіб і компаній, які працювали над закупівлею військових технологій для росії, яка веде війну в Україні.

- Про це заявила міністр фінансів США Джанет Єллен. Єллен повідомила журналістам на полях саміту G20 на Балі, що санкції стосуватимуться 14 осіб і 28 юридичних осіб, у тому числі фінансових посередників.

9. ЄС ухвалив нові санкції проти Ірану через порушення прав людини, повідомила очільниця МЗС Німеччини Анналена Бербок.  

- Вона зазначила, що таким чином Євросоюз посилає новий, недвозначний сигнал іранському режиму, адже права людини неподільні.

10. ЄС запровадив санкції проти 10 росіян та сирійської компанії через застосування хімзброї.

- До нових списків потрапили оперативники та високопосадовці ФСБ рф, а також російські експерти з хімічної зброї.

- Також ЄС запроваджує санкції проти компанії MHD Nazier Houranieh & Sons, яка постачає Сирійському науково-дослідному центру матеріали, що використовуються для виробництва систем доставки хімічної зброї, а також її співвласників, - уточнили у Раді ЄС.

11. Європейський союз готовий спробувати запровадити граничну ціну на російську нафту, спільнота підготувала всі необхідні для цього політичні інструменти, - повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

12. Канадська компанія з виробництва верхнього та спортивного одягу Helly Hansen вирішила згорнути свій бізнес у росії.

13. Кабмін Німеччини націоналізує колишню дочірню структуру "Газпрому" - компанію SEFE (Securing Energy for Europe), якій належить найбільше в Західній Європі підземне газосховище "Реден".

- Уряд ФРН придбає 100% акцій SEFE і збільшить кредит компанії до 13,8 млрд. євро.