"МАЛЕНЬКЕ ЗЛО" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"МАЛЕНЬКЕ ЗЛО" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Випала нагода - подивився серіал "Литвиненко". Не буду оцінювати художні властивості серіалу, то треба переглянути ще раз і ретельно. Вражень в мережі вже побачив багато, від "повна фігня" до "геніально". Скажу так, снято якісно.

Я люблю жанр детектива, цей серіал я доливився до кінця на одному диханні. Те чого постійно бракує вітчизняному кіно - сюжет серіалу зроблений якісно і був гарно продуманий. Сильних просадок по сюжету я не помітив, нудьгувати не довелося.

Але я не про це. Серіал явно несе кілька важливих меседжів. По-перше, мабуть уперше чітко винуватцем вбивства Литвиненка названо президента Росії Владіміра Путіна. Без натяків і алегорій. Напряму.

По-друге, знову вкотре показано весь нелюдський цинізм сучасної Росії. Ці чуваки припхалися в іншу країну з радіоактивною гидотою, кинули її в чайник з якої потім пили десятки людей. Вони вбили Литвиненка, але скільки людей потруїлося цією гидотою по ходу і в скількох з них зламалися долі через хвороби? Кремлю на таке чхати було завжди. Ліс рубають - тріски летять.

Окрема тема - показана у фільмі позиція офіційної Москви щодо розслідування, коли русскіє включають дурника, звинувачують Литвиненка ніби то він потруїв своїх убивць, шахраять з записами допитів. Нам-українцям це аж надто знайомо.

І третє, як похідне від другого. В серіалі чітко показано, як ще у 2006 р. Росія здійснивши радіоактивну атаку на території іншої країни, стала поводитися як гопник. І як Європа намагалася говорити з нею з позиції очкастого ботаніка. Офіційний Лондон закликав Москву до співпраці, а кремлівські сявки реготали у відповідь.

А Литвиненко ж був не перший. Уже отруїли Ющенка. Уже згорнули свободу слова у Росії. Російські агенти приперли в центр Лондона радіоактивну хрінь. І?

У фільмі показано, як представник спецслужб просторікує, що Литвиненко - законна ціль Москви. Показано як адвокат каже Марині Литвиненко, що боротися їй треба вже не з Росією а з Британією, яка зам'яла міжнародний скандал в угоду якимось економічним інтересам. Загинув один колишній офіцер ФСБ - що це порівняно з інтересами британських корпорацій? У фільмі показано, коли саме тема вбивства Литвиненка знову стала актуальна - коли загинув на Донбасі Малайзійський Боїнг. Очевидно, загибель Боїнга була прямим наслідком отруєння Литвиненка. Точніше, наслідком того що Захід тоді промовчав.

Маленке зло лишилося непокараним. Так само як свого часу з Гітлером. Світ з'їв отруєння Ющенка, вбивство Політковської, отруєння Литвиненка і Скрипалів, загадкове "самогубство" Березовського. Світ з'їв терор у Чечні руками московських посіпак кадирівців. З'їв пряму агресію Росії проти Грузії.

Та чого там? Захід навіть після загибелі Малайзійського Боїнга схиляв Україну до мирних переговорів з Москвою, читайте - до поступок. Чи всі вже забули як Обама і Меркель давили на Порошенка вимагаючи припинення вогню і як Порошенко тоді розірвав припинення і кинув війська у наступ на свій страх і ризик? Я можу нагадати також, як після Іловайська Захід заговорив, що Україні треба відмовитися від Євроінтеграції і піти на компроміси з русскімі - виправити ситуацію вдалося завдяки Рейду Помсти генералів Муженка і Забродського та завдяки вигризеним у русскіх Мінським угодам, які ніхто не збирався виконувати. Вже сама Меркель каже про це.

Маленьке зло лишилося непокаране і це переконало кремлівських гопників - ботаніки обхезалися. Можна нахабніти, реакції не буде. Результат цього - те що наша країна тепер воює.

Але очевидно, Захід зрозумів свої помилки. Тому й допомагає нам тепер, в т ч аби помститися за полоній для Литвиненка, Новічок для Скрипалів та інші вихиляси русскіх в Британії. Тому й говорить Захід про все це відкрито.

Серіал "Литвиненко" - один з проявів цього.