Загрози та виклики, що визначили Тихо-океанський регіон: підсумки 2022, - Breaking Defence

Загрози та виклики, що визначили Тихо-океанський регіон: підсумки 2022, - Breaking Defence

Попри те , що Китай зумів створити набагато сучаснішу армію за надзвичайно короткий час, він також зіштовхнувся з величезними економічними , демографічними проблемами та викликами національної безпеки, які не завжди настільки очевидні у Вашингтоні.

Це був перший рік , коли я був повноцінним жителем Індо-Тихоокеанського регіону. Завдяки цьому, прийшло краще розуміння стратегічних загроз в даному регіоні, а також розуміння людей, які б сильно постраждали внаслідок великого конфлікту.

Близькість Китайської Народної Республіки і її здатність посилати велику кількість кораблів і літаків для погроз, переслідування і зазіхань у відкритому морі і небі - гарантована морським правом і сотнями років прецедентів - стала реальністю, яка в іншому випадку здавалась би неможливою, будучи захищеною Атлантичним і Тихим океанами.

Але це навпаки добре, бо тепер очевидно що іноземним ЗМІ потрібно більше інвестувати в оглядачів в регіоні. Незважаючи на те, що Сідней знаходиться доволі далеко від Китаю, вплив Пекіна відчутний.

Попри те , що Китай зумів створити набагато сучаснішу армію за надзвичайно короткий час, він також зіштовхнувся з величезними економічними, демографічними проблемами та викликами національної безпеки. І в 2022 році, здається, Китай досягнув своєї межі в регіоні.

Це одна стаття з багатьох, в якій журналісти Breaking Defense оглядаються на найбільш значущі і цікаві новини 2022 року.

Липневий візит спікера палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі до Тайваню показав найкращий приклад всієї динаміки подій.

Китай веде майстернішу інформаційну війну, порівняно з Сполученими Штатами; вони спритні, швидко реагують і формують середовище до того, як криза станеться, маючи безліч тез, готових до нескінченного повторення.

Наприклад візит Пелосі - хоча експерти в регіоні запевняли нас, що немає причин нервувати, Китай зумів за допомогою своєї преси створити враження, що цей візит став полум'ям, яке розгориться в Третю світову війну.

Хоча Китай хотів утримати друзів Тайваню від пропозицій надання дипломатичної та військової допомоги, його реальні погрози та дипломатичні висловлювання,схоже, мали протилежний ефект, сприяючи ще тіснішим відносинам між США, Австралією, Японією, Південною Кореєю, Тайванем і В’єтнамом.

Схоже, що Китай добре справляється зі створенням чогось на кшталт Тихоокеанського альянсу, де майже кожна країна регіону (і деякі далекі, як-от Британія та більша частина НАТО) тепер розглядає його як загрозу, яку потрібно активно стримувати.

Але ще одна перемога Тайваню над "старшим братом" сталася несподівано - це реакція світу на вторгнення росії в Україну, яке мало набагато більший резонанс в Індо-Тихоокеанському регіоні, ніж того очікували. Австралія, в свою чергу, екстренно відправила Україні допомогу на сотні мільйонів доларів, а також допомогу в кібербезпеці. Близько 20-ти бронетранспортерів Bushmaster були вже на шляху до Києва на початку квітня. Японія назвала вторгнення росії в Україну основною причиною подвоєння видатків на їхню оборону, яку оголосили 16 грудня. (Не забуваємо, що в Японії і росії були напружені стосунки через Курильські Острови ще з кінця Другої світової війни).

Більшість азіатських країн боялися, що Китай вторгнеться в Тайвань під приводом російського вторгнення в Україну. Але недолуге російське вторгення проти набагато меншої за розмірами і гірше озброєної країни, яка в свою чергу має величезний спільний наземний кордон, на відміну від Китаю та Тайваню, дало Пекіну багато над чим поміркувати.

Все ж ,на думку Китаю, вони здобули одну інтригуючу перемогу (яка може призвести до зворотнього ефекту), коли вони змусили прем'єр-міністра Соломонових Островів Манассе Согаваре підписати угоду про безпеку.

Цю інформацію не розсекречують, і прем’єр-міністр каже, що не буде обговорювати це, якщо китайці не дадуть йому дозволу, тому ми не впевнені, що це остаточна версія. Але в приблизному варіанті домовленостей, оприлюдненому опозицією Согаваре, схоже, йдеться про те, що він надає китайським військовим кораблям право заходити, ремонтуватися та поповнювати запаси, а також право надсилати війська та поліцію у разі нестабільності.

Як це часто трапляється з китайськими діями за участю невеликих країн, вони обговорюються таємно і часто викликають звинувачення в корупції та призводять до негативної реакції, яка, здається, нівелює те, чого намагався досягти Китай. Після угоди з Соломоновими островами Австралія підписала договір про безпеку з Вануату і вже близька до підписання такого з Папуа-Новою Гвінеєю.

Після підписання Соломонової угоди Сполучені Штати почали активно діяти, оголосивши наприкінці вересня про виділення 810 мільйонів доларів допомоги для віддалених островів Тихого океану і зробивши символічну заяву під час вечері в Білому домі з президентом Джо Байденом. З моменту оголошення американської та австралійської ініціатив Соговаре неодноразово заявляв, що не допустить розміщення китайської бази на своєму острові і вважає Австралію кращим партнером своєї країни у сфері безпеки. Поживемо - побачимо.

На внутрішньому рівні головною темою цього року є зростаючі зв'язки між Австралією та її сусідами в Індо-Тихоокеанському регіоні - Японією і Південною Кореєю. У спосіб, який мало хто міг собі уявити до появи COVID, Японія і Австралія зараз є дуже близькими союзниками. Надзвичайний договір, підписаний двома країнами в січні, дозволяє збройним силам кожної з них тренуватися на базах одна одної і співпрацювати в гуманітарних місіях.

На щорічних австралійських зустрічах міністрів, що відбулися у Вашингтоні на початку цього місяця, Австралія і США також оголосили про надзвичайне зобов'язання "запросити Японію інтегруватися в наші ініціативи з розгортання сил" на острівному континенті.

Південна Корея посіла важливе місце у відносинах з Австралією, продаючи гаубиці і транспортні засоби постачання і сподіваючись продати понад 300 бойових машин піхоти. Вони навіть провели вечерю з кількома сотнями учасників, серед яких були впливові австралійці і високопоставлені корейські чиновники, представили підводний човен, який, за їхніми словами, може бути готовим через сім років.

Переклад Maria Romanyshyn