"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Прем'єр-міністр Японії Кісіда Фуміо має намір запросити президента України взяти участь в онлайн-форматі у саміті G7, який відбудеться 19-21 травня у Хіросімі
*
Вранці 1 січня 53-річна жінка намагалася в'їхати машиною на територію закритої на свята штаб-квартири Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку.
На місце були викликані співробітники поліції.
"Жінка намагалася в'їхати на територію штаб-квартири ООН. Вона не змогла цього зробити. Якоїсь загрози ООН не було. Поліція прибула на місце і розібралася з інцидентом", - розповіли в ООН.
*
Ізраїль вважає “огидним” офіційне звернення Генеральної асамблеї ООН до Міжнародного суду ООН стосовно визначення статусу окупованих територій Палестини.
Про це у відеозверненні заявив прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу, пише Reuters.
“Єврейський народ - не окупант на власній землі, не окупант у нашій вічній столиці Єрусалимі, і жодна резолюція ООН не спроможна спотворити цю історичну правду”, - заявив Нетаньягу.
За його словами, Ізраїль не вважає це рішення Генасамблеї зобов’язуючим.
*
Держсекретар США Ентоні Блінкен провів першу телефонну розмову з новим міністром закордонних справ Китаю Цінь Ганом. Про це Блінкен повідомив у Twitter.
Блінкен написав, що розмовляв телефоном з новим міністром закордонних справ КНР та обговорив з ним відносини між США та КНР та підтримання відкритих ліній зв'язку.
Цинь Ган, довірений помічник лідера КНР Сі Цзіньпіна, був призначений главою МЗС Китаю 30 грудня 2022 року. До цього він виконував обов'язки посла Китаю у США.
Цінь Ган змінив у міністерському кріслі Ван І, який став членом Політбюро ЦК КПК і, як очікується, й надалі істотно впливатиме на зовнішню політику Китаю.
*
Органи влади Австралії та Канади ухвалили рішення вимагати від усіх осіб, які прибувають з КНР, пред'являти негативний тест на COVID-19, повідомляє в неділю Associated Press (AP).
Ця вимога набуде чинності 5 січня і в Австралії, і в Канаді. Особам, які вирушають з материкового Китаю, а також з Гонконгу і Макао, необхідно завчасно, до посадки на літак, здати тест на коронавірус.
Раніше, на тлі хвилі COVID-19 в КНР, аналогічні заходи щодо мандрівників з Китаю запровадили США, Велика Британія, Індія, Японія, Італія, Іспанія. AP уточнює, що деякі спостерігачі висловлювали побоювання з приводу нестачі даних про епідемічну ситуацію в Китаї і можливого поширення нових штамів вірусу.
*
У зв'язку з безперервними атаками. Британія анонсувала новий пакет допомоги Україні
*
Британці оприлюднили відомості щодо російського диктатора Володимира Путіна, які зберігалися у Національному архіві королівства.
Як повідомляє The Guardian, у них, зокрема, міститься характеристика, яку дав щодо нього колишній прем'єр-міністр Тоні Блер (займав посаду з 1997 по 2007 рік).
Згідно з документами, під час своєї зустрічі з віце-президентом США Діком Чейні у лютому 2001 року він описував президента РФ як «патріота, який гостро усвідомив, що Росія втратила своє місце у світі».
У зв’язку з цим британський прем'єр вважав, що було б краще надати Путіну місце серед інших світових лідерів і спонукати його «зрозуміти західні погляди, а також перейти до західної економічної моделі».
Також зазначається, що запевнення, які Путін давав на різних самітах, виявилися брехнею, на тлі якої РФ займалася шпигунською діяльністю проти Великобританії, рівень якої можна порівняти з періодом «холодної війни».
Крім того, глава кремлівського режиму заявляв, що не хотів, щоб його вважали противником Північноатлантичного альянсу, запевняючи, що нібито не перешкоджатиме його розширенню.
Водночас, сьогодні риторика Путін з приводу НАТО кардинально змінилася. Саме страхом перед вступом туди України він намагається виправдати свою військову агресію, обґрунтовуючи її уявною «загрозою» для РФ.
*
Президент Фінляндії Саулі Нііністьо у своєму новорічному зверненні порівняв президента росії путіна зі сталіним.
Його звернення опубліковане на сайті глави фінської держави.
Нііністьо заявив, що 2022 рік повернув країну в минуле, а до Європи повернулися жахи великої війни. За його словами, зараз фінська зовнішня політика та безпекова політика переживає історичний поворот.
"Якщо росія вважала, що масштабна загроза швидко поставить Україну на коліна, вона припустилася серйозної помилки у своїх судженнях. Не можна не думати про схожість ситуації з нашою Зимовою війною, коли радянський союз припускав, що вони вийдуть на Гельсінкі упродовж двох тижнів. Як керівники країни з авторитарним правлінням, сталін і путін не змогли розпізнати ключовий фактор. Річ у тому, що люди, які живуть у вільній країні, мають свою волю і переконання. І що нація, яка працює разом, є величезною силою", - заявив він.
*
Швеція прийняла головування в ЄС. Президент Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн оптимістично прокоментувала цю подію.
Про це повідомляє Урсула Фон дер Ляєн у Twitter.
“Швеція бере на себе головування в Раді ЄС у вирішальний час”, – заявила Фон дер Ляйен.
Вона наголосила, що буде підтримувати Швецію, адже її головування буде вирішальним в підтримці України щодо війни яку розпочала Росія.”Ваше лідерство буде вирішальним для збереження нашої єдності на підтримку України”, – зазначила президент Єврокомісії.
*
Франція закликає всі країни-члени Європейського Союзу запровадити обов’язкове тестування подорожуючих, які прибувають на територію Євросоюзу з Китаю
*
Західні країни повинні бути готові надавати довгострокову підтримку Україні, оскільки росія не демонструє жодних ознак зміни своїх намірів.
Про це в інтерв’ю ВВС заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.
Він зазначив, що військова підтримка забезпечить виживання України як суверенної держави й змусить москву сісти за стіл переговорів щодо припинення війни.
Часткова мобілізація, оголошена в росії у вересні, показала, що вона зараз не має бажання закінчувати війну, сказав він.
"ЗСУ посилювалися протягом кількох місяців, але ми також знаємо, що росія мобілізувала набагато більше сил, багато з них зараз проходять підготовку, – зауважив Генсек НАТО. – Усе це вказує на те, що вони готові продовжувати війну, а також спробувати потенційно розпочати новий наступ".
Хоча припинення бойових дій, схоже, не передбачається, Столтенберг наголосив, що НАТО має забезпечити сильну позицію України в разі переговорів між двома сторонами.
"Ми повинні надавати підтримку Україні зараз, включаючи військову допомогу, тому що це єдиний спосіб переконати росію, що вона має сісти за стіл переговорів у дусі доброї волі й поважати Україну як суверенну незалежну державу в Європі, – сказав Столтенберг. – Ми знаємо, що те, чого Україна може досягти за цим столом, повністю залежить від ситуації на полі бою".
НАТО та країни-союзниці по Альянсу від початку російського військового вторгнення надають Україні політичну, практичну та військову допомогу. Альянс постачає Україні нелетальне обладнання, пальне, медикаменти, елементи індивідуального захисту, зимовий одяг, засоби для боротьби з дронами тощо.
Більшість систем озброєння та боєприпасів надходять від країн-членів НАТО та від країн-партнерів, зокрема, у форматі Конференції з підтримки України «Рамштайн».
*
Німеччина розпочала випуск САУ RCH-155 для України
*
За минулу добу росія завдала 51 авіаційного удару по Україні, зокрема застосувала 44 БпЛА “Шахед-136”. Всі вони були збиті підрозділами Сил оборони України
*
Під час ворожої повітряної атаки на Київ були збиті 22 ворожі цілі
*
Через брак високоточних ракет рф комбінує їх запуски з дронами та ракетами старого типу
*
У тимчасово окупованому Мелітополі пролунали вибухи
*
В окупованій Макіївці Донецької області у новорічну ніч було знищено близько 400 окупантів, ще близько 300 - поранено
*
Для більшої частини світової економіки 2023 рік буде важким, оскільки основні рушії глобального зростання – США, Європа й Китай – зазнають ослаблення активності, заявила в неділю директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва
*
У 2022 році внутрішнім переселенцям видали 336 пільгових кредитів на придбання квартир
*
У Львові відбулись урочисті заходи з нагоди 114-ї річниці з дня народження Степана Бандери. Біля пам’ятника Провіднику ОУН поклали квіти, молились за Україну та співали патріотичні пісні
*
Губернатор брянської області росії олександр богомаз заявив, що вранці 2 січня «український безпілотник здійснив атаку» на об’єкт енергопостачання у климівському районі
*
У воронежі прогриміли вибухи на аеродромі "Балтімор", де знаходиться бойова авіація рф
*
Файного дня всім