Бабусині страви: "Холодець з язика"

Бабусині страви: "Холодець з язика"

Інгредієнти:

  • Язик яловичий - 900 гр. - 1 кг
  • Корінь петрушки - 30 гр
  • Морква - 2 шт
  • Корінь селери - 50 гр
  • Ріпчаста цибуля - 1 шт
  • Лавровий лист - 2 шт
  • Сіль, чорний мелений перець за смаком

  • Спосіб приготування:

    1. Язик добре промиваємо під водою, потім заливаємо холодною водою, підсолюємо і варимо до повної готовності 3 - 3,5 години, при дуже слабкому кипінні. Потрібно відрегулювати подачу вогню так, щоб на поверхні бульйону не було навіть натяку на кипіння ( бульбашок).
    2. Через 1 годину після початку відварювання язика додаємо в бульйон помиту і очищену моркву , корінь петрушки і селери. Ще через годину кладемо очищену ріпчасту цибулю, лавровий лист і мелений перець.

    3. Готовий язик кладемо на кілька хвилин (2 - 3 ) в холодну воду і потім акуратненько, але дуже швидко знімаємо з нього шкіру, не дозволяючи йому охолонути.
    3. Після того як видалена вся шкіра, даємо язику охолонути. Нарізаємо, як ковбаску, красиво і тоненько. Викладаємо на блюдо.
    4. Бульйон проціджуємо . Желатин, попередньо залитий холодною водою для набухання, тонкою цівкою вводимо в бульйон, який вийшов після відварювання язика. Ретельно перемішуємо.
    5. Потім у два - три прийоми заливаємо наш язичок бульйоном. Відправляємо в холодильник до повного застигання желе!
    6. Подавати до столу цю смакоту можна з вершковим соусом , майонезом , гірчицею , сметаною з хріном.
    7. Бульйон, що залишився від варіння язика, можна використовувати, щоб приготувати смачний супчик або ж соус. Прикрашати язичок можна морквою та зеленню.