16 грудня: це цікаво знати

16 грудня: це цікаво знати

«Ти — весь у слові, як у сповиткові,
З колиски до калини при горбі...
І вже коли ти похитнувсь у слові,
Вважай, що похитнувся у собі».
Борис Олійник

У народі 16 грудня колись передбачали погоду на 12 місяців наступного року. Адже, за астрономічним календарем, починається зимове Сонцестояння і продовжуватиметься воно до 28 числа цього місяця, тобто, 12 днів.

Також 16 грудня, вшановуючи Івана Мовчальника, вірили: якщо цього дня мало говорити, то весь рік будеш красномовним.

За церковним календарем 16 грудня вшановують пророка Сафонія, преподобного Савву Сторожевського, преподобного Феодула Царгородського еаіта преподобного Іоанна Мовчальника, священномученика Феодора.

Іменинники 16 грудня:

Сави, Серафими, Федори та Івани

16 грудня народились:

1849 — Андрій Стечинський, український актор, режисер і драматург. Автор драм «Міщанка», «Чорний Матвій», комедії «Псотниця». Ролі: Макогоненко («Наталка Полтавка»), Стецько («Сватання на Гончарівці»).

День пам’яті Івана Федорова (? 1510 – 1583) – засновника книгодрукування в Україні. У Львові в 1574 році надрукував нове видання «Апостола» та перший східнослов’янський «Буквар» з власними післямовами, в Острозі – першу повну слов'янську Біблію (Острозька біблія) (1581 р.).

Чи знаєте ви, що:

Книгодрукування було винайдене двічі: спочатку в Китаї, а вже потім в середні віки у Європі.

У Китаї широкого поширення набула техніка друку з дерев′яної форми: майстри вирізували текст ножем на дерев′яних дощечках.

Хто ж є винахідником книгодрукування, однозначної думки немає. Одна з найпопулярніших версій свідчить, що ним є Іоганн Гутенберг. У кінці XV століття він винайшов перший друкарський верстат. Принцип його роботи полягав у використанні рухомих літер (металевих брусків із зображенням друкарського знаку).

Верстат поєднав в собі принцип штемпелювання з ксилографією. Цей винахід дуже швидко став популярним, і книгодрукування розповсюдилося містами Італії. Саме у Венеції був розроблений новий шрифт, що отримав назву «антікви», або «венеціанського шрифту».

Проте, розвиток друкарської справи не поклав кінець переписуванню книг. Більше того, переписувачі (переважно, в Італії) розробили для своїх клієнтів нові красиві стилі письма.

Згодом ці стилі в Європі почали вивчати у вищих навчальних закладах, а манеру написання листів назвали каліграфічним почерком.

У наш час більшість текстів виходять з-під друкарського верстата. Проте, багато людей знову почали цікавитися мистецтвом каліграфії — і це, безумовно, позитивна тенденція.