16 лютого 2018 року...

16 лютого 2018 року...

...у Мюнхені стартувала 54-та безпекова конференція. Цього ж дня перед лідерами провідних держав світу та поважних міжнародних організацій виступив і Президент України Петро Порошенко.

Само собою, український лідер розповідав, головним чином, про гібридну війну, яку РФ веде в Україні, і ту загрозу, яку вона становить для всього вільного світу. У простих фразах він доніс до аудиторії очевидну думку: Україна – не перша і вже точно не остання жертва російської агресії; і насправді далекосяжні імперські плани Москви стосуються усієї Європи.

«Візьміть маргінальні ультраправі й ультраліві партії, яких багато років підтримувала Росія, – заявив Порошенко. – Візьміть армії тролів і пропагандистів, що проникають у наші будинки, які не визнають кордонів, не мають моральних принципів і правил. Візьміть фейкові новини, які спотворюють реальність і дезорієнтують наші суспільства. Візьміть кібератаки, націлені на критичну інфраструктуру, або навіть виборчі кампанії, що підривають свободу вибору наших громадян. Візьміть хвилі міграції, насамперед у країни ЄС, які були призначені для дестабілізації зсередини».

Коротше кажучи, наш президент озвучив думки, які буквально висіли у повітрі: Україна стримує російську гібридну агресію, ціною життів своїх громадян захищаючи Європу. Власне, як завжди – мабуть, ще з часів монголо-татарської навали, якщо не раніше.

Небезпеку зі сходу побачив та згадав і генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.

«Росія порушує договір про нерозповсюдження ядерної зброї від 1997 року, – говорив він. – Ми бачимо, як вона модернізує свої ядерні можливості, розробляє нові системи і збільшує роль ядерної зброї у своєму арсеналі. І це є причиною для справжнього занепокоєння».

Саме РФ стала в очах світової спільноти загрозою номер один. Звісно, на сама по собі, а дякуючи зусиллям української дипломатії і президента Порошенка. Саме українці на чолі з головою держави декілька років мало не щодня стукали у кожні двері і гукали: «Прокидайтеся! Москва відроджує свою Імперію Зла! Вставайте та єднайтеся, бо буде пізно!» І світ дослухався. Здавалося, нова антикремлівська коаліція стала реальністю.

А потім в Україні змінилася влада. І актор, що вже третій рік грає президента, почав відпускати свідків військових злочинів Кремля, відводити війська та шукати мир в очах Путіна. Іноземні лідери знизали плечима: якщо керівництво України не хоче боронити свою землю, то які питання до них? Та це ще не кінець. Бо під загрозою російського вторгнення наші союзники надали Україні неоціненну військову та дипломатичну допомогу (яка, за думкою багатьох, і стримує Москву від наступу). Тому що коаліція, зібрана Петром Порошенком – діє та продовжує боронити мир в Європі та у світі від планів Кремлю.