"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Представник Уповноваженого ВРУ з прав жителів Автономної Республіки Крим Ельвін Кадиров на зустрічі з радником Президента Туреччини Ялчином Топчу надав перелік важкохворих кримських політв’язнів, незаконно утримуваних Російською Федерацією
*
Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець звернувся із негайним листом до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової щодо смерті у російському полоні захисника Маріуполя Олександра Іщенка
*
МОК закликав WADA та USADA вирішити проблему юрисдикції у питаннях боротьби з допінгом
Двопартійна група американських законодавців звинуватила Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) у нездатності розслідувати передбачуване застосування допінгу китайськими плавцями у 2021 році
*
Колись 13-та ракетка світу Олександр Долгополов сьогодні – у ЗСУ
У Парижі тривають Олімпійські ігри, але чимало українських спортсменів у цей час воюють. Серед них і Олександр Долгополов, свого часу 13-та ракетка планети, 4 разовий переможець тенісних турнірів серії ATP
*
УВКПЛ ООН заявило, що палестинці, затримані Ізраїлем після 7 жовтня, зазнають тортур
Автори доповіді, що містить це твердження, повідомили, що поділилися наведеними в ньому даними із ізраїльським урядом
*
Рада Безпеки ООН збереться на екстрене засідання у зв'язку з ліквідацією в столиці Ірану ідеологічного ватажка угрупування ХАМАС Ісмаїла Ханії
*
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розцінює ліквідацію проіранських ватажків у Бейруті й Тегерані як небезпечну ескалацію, що може стояти на заваді зусиллям з припинення воєнних дій на Близькому Сході
*
ЦАХАЛ: ліквідовано військового командира «Хезболли» Фуад Шукр
США наголосили, що Ізраїль має право захищати себе від серйозних загроз, з якими він стикається
*
Глава політбюро ХАМАС Ісмаїл Ханія вбито в Тегерані
Угруповання ХАМАС, визнане терористичною в США, поклало відповідальність за його смерть на Ізраїль
*
Ізраїльтяни та ліванці готуються до відповіді Ізраїлю на ракетну атаку Хезболли
Загострюється напруженість у Лівані, де Ізраїль заявив, що атакував цілі Хезболли в семи районах південного Лівану, завдавши авіаударів і артилерійського вогню
*
Заступник постпреда США при ООН Робер Вуд закликав країни-члени Радбезу ООН, які мають безпосередній вплив на Іран, посилити тиск на нього, щоб він припинив ескалацію конфлікту за участю його маріонеток, що спрямований проти Ізраїлю
*
Двоє журналістів катарського телеканалу Al Jazeera загинули, потрапивши під обстріл у секторі Гази
*
Тисячі венесуельців взяли участь у вуличних протестах проти результатів президентських виборів
*
Коста-Рика готова надати політичний притулок очільниці венесуельської опозиції Марії Коріні Мачадо й опозиційному кандидату у президенти Едмундо Гонзалесу
*
Уряд Венесуели вирішив тимчасово закрити пряме авіасполучення між венесуельськими аеропортами й Панамою
*
Влада США: перша партія винищувачів F-16 прибула в Україну
Президент Джо Байден дозволив постачання Києву F-16 у травні 2023 року
*
F-16 ймовірно в Україні, то чому про це не оголошували офіційно? Коментує експілот ВПС США Джеффрі Фішер
"Необережні слова топлять кораблі", – каже експілот ВПС США Джеффрі Фішер і пояснює, чому варто зберігати у таємниці подробиці про ймовірне прибуття F-16 до України
*
Вплив війни в Україні на стратегію нацоборони США
У найближчій перспективі існує ймовірність війни, а також ймовірність, що Сполучені Штати та Європа програють цю війну. Про це заявили представники Комісії із стратегії національної оборони США. Деталі в Катерини Лісунової
Китай обійшов США в багатьох воєнних галузях або таких сферах, які можна використати на військові потреби, а спільні воєнні витрати та воєнна готовність нового геополітичного альянсу Росії, Китаю, КНДР та Ірану перевищують можливості США та європейських партнерів, вважають представники Комісії із стратегії нацоборони США, які виступали під час слухань в комітеті Сенату зі збройних сил.
Якщо ще кілька років тому попереджувальною стратегією США було не допустити партнерства між Москвою та Пекіном, то вже сьогодні це партнерство варто сприймати як доконаний факт і будувати оборонну стратегію навколо цього, йдетья у доповіді.
Сучасний світ є на порозі третьої світової війни, і запобігти їй можна лише підготувавшись до неї, пояснюють доповідачі, які виступали в Конгресі у вівторок, 30 липня.
Комісія виділяє кілька пунктів запобігання такій загрозі:
– збільшення потужностей у військовому та в кібер просторах,
– збільшення витрат на оборону, як з боку США, так і з боку партнерів,
– інформування суспільства про глобальну загрозу війни та підготовка до швидкого рекрутингу військових.
"На жаль, ми вважаємо, що громадськість не уявляє, наскільки серйозними є нинішні загрози, і не мобілізована, щоб протистояти їм. Громадська підтримка має вирішальне значення для впровадження змін, які нам потрібні. Лідери від обох партій і всі члени уряду повинні донести аргументи до громадськості та отримати їхню підтримку", – наголошує голова Комісії із стратегії нацоборони США Джейн Гарман.
Як доповідачі, так і сенатори від обох партій наголошували у своїх промовах, що "загрози нацбезпеці США та нашим інтересам більші, ніж будь-коли з часів Другої світової війни, і складніші, ніж будь-які загрози з часів Холодної війни".
"Потрібні значні та термінові дії. Ми рекомендуємо кардинально змінити спосіб ведення справ Пентагоном та іншими державними установами, спосіб використання технологій приватного сектору та повну підтримку наших партнерів і союзників. Якщо коротко: ми рекомендуємо використовувати всі елементи національних сил", – заявила Гарман.
Партнерство автократій
"Існує потенційна ймовірність війни у найближчій перспективі, а також імовірність того, що ми її програємо", – неодноразово повторив заступник голови Комісії із стратегії нацоборони США Ерік Едельман під час своєї доповіді.
За його словами, партнерство, яке виникло між Китаєм, Росією, Іраном та Північною Кореєю, є серйозним стратегічним зрушенням, яке США не повністю врахували в своєму оборонному плануванні.
"Це робить кожну з цих країн потенційно сильнішою у військовому, економічному та дипломатичному плані і може послабити наявні в нашому розпорядженні інструменти для боротьби з ними. І це збільшує ймовірність того, що майбутній конфлікт, наприклад, в Індо-Тихоокеанському регіоні, пошириться на інші території, і що ми опинимося в глобальній війні, яка матиме масштаби Другої світової", – застерігає Едельман.
Китай
"Ми виявили, що ми як нація не змогли наздогнати супротивників", – каже Едельман і додає: "Китай у багатьох відношеннях випереджає США. Ми все ще маємо найсильнішу армію у світі з найбільшим глобальним охопленням, але коли ми наближаємося на 1600 км від узбережжя Китаю, ми починаємо втрачати своє військове домінування і можемо програти цей конфлікт".
За словами Едельмана, кібербази Китаю, а також зростаючі стратегічні сили та модернізовані воєнні сили створені для того, щоб утримувати США від активних дій в Тайванській протоці або Південно- чи Східно-Китайських морях.
Він стверджує, що Китай проник у критично важливі інфраструктурні мережі, щоб запобігти діям США, або стримати їх. Зокрема, Китай може порушити матеріально-технічне забезпечення, перериваючи американське енерго та водопостачання.
Росія
Тим часом Росія відновила власну оборонно-промислову базу після вторгнення в Україну набагато швидше, ніж очікувалося.
"Путін прагне відновити Росію як велику державу і радий дестабілізувати світ, щоб це зробити", – наголошує заступник голови Комісії із стратегії нацоборони США.
Іран та Північна Корея
У звіті також описуються загрози Ірану та Північної Кореї, які нині почуваються сміливішими у своїх діях та заявах на тлі подій на міжнародній арені та посилення партнерства з автократіями. Окрім того, за словами доповідачів нинішнє загострення війни на Близькому Сході може мати глобальний вплив на тероризм у майбутньому.
"Цей нечестивий альянс надзвичайно небезпечний. Не забувайте, що Північна Корея має ядерну зброю, Іран перебуває на шляху до ядерної зброї. Дві інші країни цього альянсу, є також ядерними державами. Мені здається жахливим, куди це прямує", – каже Гарман.
Стосовно партнерства Росії та Китаю, то вже зараз ідеться про відкриту, показову ядерну співпрацю, наголошують доповідачі.
"Раніше, одним із закидів до мене та моїх колег було те, що, мовляв, немає жодних доказів, що Росія та Китай співпрацюють у ядерній сфері. Вже зараз ми бачимо, як вони разом проводять навчання на стратегічних бомбардувальниках біля Аляски. Я не знаю, які ще докази вам потрібні, що вони починають співпрацювати в цій стратегічній сфері", – наголошує Едельман.
За словами доповідачів станом на зараз воєнна готовність США та партнерів гірша за об’єднану готовність та налагоджену співпрацю альянсу автократій. І щоб протистояти йому, Вашингтон має заручитись допомогою партнерів.
"Наша оборонно-промислова база в дуже поганому стані. Європейська оборонно-промислова база перебуває в іще гіршому стані. Нам потрібна їхня промислова база. Нам потрібна наша промислова база. Нам потрібні наші союзники в Індійсько-Тихоокеанському регіоні, в Австралії, Японії, Південній Корея, Тайвані, всі вони повинні активізуватися. Бо ми не зможемо самотужки зрівнятися з тим, що роблять Росія, Китай, Північна Корея та Іран. Нам доведеться робити це разом із союзниками", – каже Едельман.
Він додає, що знадобляться широкі інвестиції в усіх регіонах.
"І, до речі, на Близькому Сході також. У нас є партнери на Близькому Сході, які також повинні робити більше в цьому плані", - підсумовує Едельман.
Важливість України у протистоянні автократіям
Нині ця тісна співпраця між автократіями проявляється найпотужніше на прикладі російської війни в Україні, кажуть доповідачі, відповідаючи на запитання сенаторів.
"Росія стала агресором, порушивши міжнародне право та вторгнувшись в Україну, а Китай став величезною допомогою Росії в ухиленні від наших санкцій, купуючи російський газ. Китай також намагається доставляти матеріальне забезпечення для війни. А тепер додайте Іран і Північну Корею, які є постачальниками безпілотників та інших летальних матеріалів для Росії", – пояснює Гарман.
"Що ми спостерігаємо, — це війна навмисної, неспровокованої агресії з боку Росії, яка фінансується Китаєм і підтримується передачею ним товарів подвійного призначення, включно із інструментами, що дозволило Росії запустити свою оборонну промисловість, незважаючи на санкції США та експортний контроль. Безпілотники, надані Росії, включно з фабрикою, побудованою в Росії, Іраном, і, звичайно, мільйони, буквально мільйони снарядів 152-го міліметру для російських військових, які надходять із Північної Кореї", – додає Едельман.
Потенційний програш Києва підірве довіру до безпекових гарантій наданих раніше за Будапештським меморандумом, в обмін на знищення української ядерної зброї. А це поставить під питання відносини з усіма іншими партнерами, як по НАТО так і загалом в Європі, Східній Азії, на Близькому Сході і так далі, каже він.
"Відверто кажучи, під загрозою вся структура міжнародного порядку, вона залежить від результату подій в Україні. І якщо Путін досягне успіху то урок для Сі Цзіньпіна полягатиме в тому, що він також може досягти успіху на Тайвані, або в Східно-Китайському чи Південно-Китайському морях", – пояснює Едельман.
Висновки США з війни РФ в Україні
Російська агресія в Україні розкрила неготовність США та Західних партнерів до глобального воєнного протистояння. Вона також показала негнучкість, повільність і подекуди неінноваційність американських установ, порівняно із стратегією та діями ЗСУ в умовах активного поля бою. А також іще раз відкрила очі на корумпованість та безжальність кремлівського режиму.
"Дехто з нас був в Україні. Дивлячись на те, як вони виробляють товари, включаючи безпілотники і танки, – вони були набагато інноваційнішими, ніж ми. Там є чому повчитися", – наголошує Гарман.
Активна російська війна показала, що станом на зараз США не мають достатніх потужностей, щоб виробляти необхідні оборонні запаси для гарантування власної безпеки та безпеки партнерів сьогодні та в майбутньому.
"Президент Путін, у певному сенсі, зробив нам невелику послугу, вторгшись в Україну та виявивши, як наслідок, деякі обмеження оборонно-промислового виробництва США. Це показало нам, що наших спроможностей вкрай недостатньо для забезпечення обладнанням, технологіями та боєприпасами, які сьогодні потрібні армії США та нашим союзникам і партнерам, не кажучи вже про вимоги потенційного майбутнього конфлікту, який може бути набагато важчим", – каже Едельман.
За словами учасників слухань, виваженість демократичної системи програє в інформаційному полі автократичним диктатурам.
"Після того, як літак MH17 було збито над Україною, генерал Брідлав, який тоді очолював Центральне командування Збройних сил США, сказав, що допоки нам потрібно два роки, щоб ідентифікувати росіян, як відповідальних за те, що відбувається, ми будемо програвати боротьбу. Я думаю, що це є проблемою і зараз", – сказала сенаторка-демократка Джин Шагін.
Відповідаючи на запитання колишнього демократа, а нині незалежного сенатора Джо Манчіна, про те, що американським структурам вдалось дізнатися про Росію під час війни в Україні, Едельман зауважив, що нинішня війна нагадала давно забуті уроки про політику та дії Москви.
"Я думаю, що ми багато чому навчилися. По-перше, ми дізнались, що корупція є частиною, а не побічним ефектом, системи, яку Путін створив після того, як став президентом Росії. Ми дізналися, що російська військова доктрина не обов’язково передбачає, як вони насправді будуть воювати, коли виникне конфлікт. Ми іще раз засвоїли урок, який демонструвала російська військова історія протягом сотень років, а саме те, що вони готові пожертвувати життями своїх військовослужбовців, щоб досягти мети, не зважаючи на людську ціну", – підсумував заступник голови Комісії із стратегії нацоборони.
"Національна мобілізація"
За словами представників комісії, нині об’єднані сили перебувають на межі зламу.
"Підтримання готовності сьогодні та додавання тягаря без додавання ресурсів на відновлення, призвеле до зламу", – каже голова Комісії Джейн Гарман.
За словами її заступника, настав час говорити про необхідність національної мобілізації, бо виклики можуть сягати масштабів Другої світової війни.
"Якби трапилося найгірше, і деякі з найгірших сценаріїв, які ми обговорюємо в нашому звіті, мали б статися, і якби ми зіткнулися з глобальним конфліктом, це вимагало би мобілізації в масштабах Другої світової. Ми цього давно не робили. Ми про це давно не думали", – зауважує Едельман.
Він каже, що це включає багато елементів, зокрема, накопичення стратегічних матеріалів, можливість швидкого залучення людей до армії, тощо.
"Я просто не думаю, що ми готові до цього зараз. Я вважаю, що ми маємо провести національне обговорення цього питання. І це йде рука в руку з іншою дискусією, про відновлення патріотизму та ідеї служіння нації", – сказав Едельман.
Слухаючи доповідь Едельмана про необхідність підготовки до мобілізації сенатор-демократ та голова комітету із збройних сил Джек Рід додав: "У Другу світову війну ми мали два роки, по суті з 1-го вересня 1939 року до 7-го грудня 1941 року, щоб підготуватися. Я сумніваюся, що у нас є два роки, щоб підготуватися в нинішній ситуації".
За словам Едельмана сили США зараз надто малі і потребують розширення. На тлі цього існує велика проблема з рекрутингом, як в регулярній армії, так і в ВМС і ВПС.
"Нині ми маємо конфлікти у двох регіонах. Якщо у нас розгорнеться конфлікт у третьому регіоні, для цього буде потрібно більше, набагато більше сил. Наприклад Індо-Тихоокеанський регіон — це здебільшого бойові дії ВМС і ВПС. Але матеріально-технічне забезпечення, яке підтримує ВМС і ВПС, буде здебільшого укомплектовано армією, тому ми повинні мати армію, яка буде достатньо великою, щоб вона могла діяти в усіх цих місцях потенційно одночасно. Тому що, чесно кажучи, сьогодні дуже важко уявити конфлікт в Індо-Тихоокеанському регіоні, який би не став глобальним конфліктом дуже швидко", – сказав Едельман.
Кібретехнолоії
Йдеться не лише про необхідність рекрутингу військових, але й експертів у сучасних технологічних сферах. Окрім того, комісія закликає Пентагон не боятися помилок та діяти за прикладом бізнес сектору.
"Нам потрібно не тільки більше людей, але й люди із сучасними навичками, люди які розуміють технічну базу. Фактично, ми вважаємо, що бізнес-модель Пентагону повинна перейти до бізнес-моделі технологічного сектору, де невдача іноді важлива, щоб ви могли покращити речі", – пояснила Гарман.
Нині кібербезпека є додатковим полем, звідки можуть надходити великі загрози, пояснюють доповідачі. В комісії наголошують і на загрозах у космічному просторі, зокрема для комерційних, державних, оборонних та розвідувальних супутників.
Гарман додала: "Ми дуже залежимо від космосу і є більш вразливими через цю залежність, ніж будь-яка інша країна. Зміцнення безпеки в космосі є надзвичайно важливим. І тут йдеться не лише про військовий космічний простір, але й про комерційний. Багато наших звичайних комунікацій забезпечуються через космічний простір. Лише уявіть, яких незручностей це доставить громадськості, якщо раптом маленькі пристрої, від яких усі ми залежимо, перестануть працювати".
Підсумовуючи преставники Комісії закликали не лише керівництво США але й союзників витрачати більше на власну оборону. За їхніми словами, нинішня ситуація потребує від країн членів НАТО перевищити раніше встановлений мінімум у 2% від ВВП. Як стверджують доповідачі, Вашингтон не зможе самотужки протистояти альянсу автократій Росії, Китаю, КНДР та Ірану і потребує допомоги партнерів.
*
"Дайте їм перемогти". У Сенаті США обговорили потенційний дозвіл Україні влучати по цілях вглибині Росії і по Москві
*
Це не “війна Путіна”, а “перший залп” у більшій боротьбі проти авторитарних держав – слухання у Сенаті США
*
NYT: троє підозрюваних організаторів терактів 9/11 погодилися визнати провину
Угода про визнання провини Халідом Шейхом Мухаммедом, Валідом Бін Атташем і Мустафою аль-Хавасаві замість судового розгляду смертної кари була схвалена високопоставленим чиновником Пентагону, повідомляє Times
*
США призупиняють допомогу Грузії на суму понад $95 млн
У заяві держсекретаря Ентоні Блінкена наголошується, що цей крок викликаний антидемократичними діями грузинського уряду.
*
Блінкен – про загибель Ханії та зусилля щодо недопущення ескалації конфлікту на Близькому Сході
Глава Держдепартаменту наголосив на взаємозв'язку проблеми досягнення припинення вогню в Газі та питання про звільнення заручників
*
Питання міграції та південного кордону США в президентських перегонах
Після того, як президент США Джо Байден зняв свою кандидатуру на президентських перегонах, кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп переключив свою увагу на ймовірну суперницю – віцепрезидентку Камалу Гарріс
*
Дональд Трамп звинуватив Камалу Гарріс у тому, що вона лише нещодавно почала вдавати із себе чорношкіру, аби завоювати прихильність афроамериканців, хоча раніше ідентифікувала себе як індійку
*
Ключові супротивники США "заплутують сліди", відточуючи операції впливу на вибори
*
Віцепрезидентка США Камала Гарріс відреагувала на коментарі кандидата на вибори від республіканців Дональда Трампа про її расову належність, назвавши їх «старим шоу» з демонстрацією розколу та неповаги
*
Американська плавчиня Кеті Ледекі здобула золото на дистанції 1500 метрів
Ця перемога 27-річної американки принесла їй восьму олімпійську золоту медаль
*
Американські автори склали майже половину лонг-листа Букерівської премії
Фіналісти престижної літературної нагороди буде оголошено у вересні
*
"Плакати воєнного часу" – книгу воєнних творів українських митців представили днями у Нью-Йорку
*
У місті Куритиба, столиці бразильського штату Парана, відбувся масштабний фестиваль «День України», на якому виступили близько десяти українських колективів Бразилії та Канади
*
Російські диверсії викликають страх серед українців у Європі
Протягом місяців європейські уряди та США звинувачували Росію у здійсненні диверсійних атак на військову та цивільну інфраструктуру по всьому континенту. У квітні лондонська поліція заявила, що висунула звинувачення двом британцям у сприянні російській розвідці
*
Британські благодійники з фонду British-Ukrainian Aid передали понад 50 автомобілів українським прикордонникам та нацгвардійцям, невдовзі машини поїдуть на фронт
*
Помилування німця в Білорусі підживлює припущення про обмін в’язнями між Заходом та Москвою і Мінськом
*
Глава МЗС Австрії - Нейтральний статус досі користується величезною підтримкою серед австрійців, але треба також розуміти, що нейтралітет не є синонімом безпеки і про свою безпеку Австрія має дбати самостійно
*
Шалленберг назвав неприпустимими заклики до України поступитися територіями «заради миру»
Не може бути миру, який буде нав'язаний Росією або будь-ким іншим без урахування думки України. При цьому, український народ має сам вирішувати, коли він готовий до переговорів
*
Глава МЗС Австрії - про «мирну місію» Орбана: Зараз не час для самопіару
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан їздив до Москви на зустріч із Путіним без мандата ЄС і представляв там виключно себе, але зараз не час для таких "егопоїздок"
*
Австрія вважатиме Росію найбільшим безпековим викликом в Європі
Нова Стратегія безпеки Австрії, зовнішньополітичний та безпековий блок якої погоджено партнерами по коаліції, визначає Росію як найбільший виклик для європейського континенту у сфері безпеки
*
Австрія зможе обійтися без російського газу у разі припинення транзиту Україною - Шалленберг
В австрійських нафтогазовій компанії OMV та міністерстві енергетики запевняють, що Австрія зможе обійтися без російського природного газу у разі припинення його транзиту Україною
*
Віра Європи в раціональність путінського режиму була помилковою - глава МЗС Австрії
Європейці помилково сподівалися на раціональну поведінку російського режиму щодо України, а треба було відреагувати раніше більш чітко та продемонструвати главі Кремля Володимиру Путіну червоні лінії
*
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час перемовин із премʼєр-міністром Словаччини Робертом Фіцо закликав його відмовитися від використання російської нафти та не вдаватися до шантажу
*
Тимчасовий уряд Болгарії продовжив до кінця поточного року схему державної підтримки для розміщення українців, які отримали тимчасовий захист, рятуючись від війни
*
Футболісти київського «Динамо» упевнено переграли сербський «Партизан» у поєдинку у відповідь 2-го раунду кваліфікації Ліги чемпіонів УЄФА
*
В українському домі «Volia Space» на Олімпійських іграх в Парижі презентували мультимедійний проєкт «The Will to Win - Воля до Перемоги»
*
Масована атака дронів на Україну, під час якої "дивом" ніхто не постраждав, вказує на "ескалацію" війни РФ проти України, пише FT
*
Збройні сили Польщі проведуть військові операції для зміцнення кордону й повітряного простору
*
Паркан на латвійсько-білоруському кордоні майже 145 кілометрів завдовжки збудований. До кінця цього року триватимуть роботи з облаштування його супутньої інфраструктури
*
Міністерство оборони Чеської Республіки підписало документи про прийом від ФРН 14 танків Leopard 2A4 і однієї броньованої ремонтно-евакуаційної машини Büffel 3 на шасі Leopard 2A4
*
На Бахмутському напрямку бійці бригади "Помста" Державної прикордонної служби України знищили пункт управління БпЛА росіян
*
Бійці підрозділу Quick Death Державної прикордонної служби України знищили на Харківському напрямку два російські танки й автомобіль загарбників
*
На фронті відбулося 117 бойових зіткнень, найактивніше ворог наступає на Покровському напрямку
*
Міністерство оборони допустило до експлуатації у Збройних силах України майже 20 зразків гранатометів із лютого 2022 року
*
На Харківщині за останні місяці зафіксували понад 500 російських ударів FPV-дронами по цивільному населенню
*
На фронті від початку доби відбулися вже 88 бойових зіткнень, найнапруженішою ситуація залишається на Покровському напрямку, активніше діяти загарбники почали також на Торецькому напрямку
*
Міноборони - Військово-обліковий документ в електронній формі та роздрукований документ з QR кодом мають однакову юридичну силу
*
Зимова форма для військових, яку закуповує Державний оператор тилу, буде в повному обсязі доставлена в належні строки і з урахуванням додаткових потреб Сил оборони
*
Мінфін - За оперативними даними, у липні 2024 року до загального фонду Державного бюджету України надійшло 120,3 мільярда гривень
*
Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій зареєстрував нове географічне зазначення — Херсонський кавун. Його носитимуть баштанні, вирощені на піщаних ґрунтах Таврійського регіону на території Скадовського, Херсонського, Каховського районів Херсонської області
*
З 1 серпня 2024 року продаж квитків на низку міжнародних рейсів здійснюватиметься виключно з верифікацією через Дія.Підпис
*
Послугою шерингу автомобіля у «Дії» з моменту її запуску українці скористалися понад 400 000 разів
*
Із початку року в системі Prozorro.Продажі відбулося 30,2% аукціонів з оголошених. З них уже по 25,6% укладені договори, решта перебувають на етапі підписання
*
Підземні й наземні укриття: Шмигаль доручив максимально готувати школи до очного навчання
Пріоритетами уряду у сфері освіти на сьогодні є створення безпечних умов навчання та водночас максимальне охоплення очним навчанням
*
Київська область у рамках технічного співробітництва "Проєкт з відновлення та реконструкції після надзвичайних ситуацій" отримає від японських партнерів реабілітаційне обладнання й техніку
*
Фонду державного майна передано в управління активи, що належали В’ячеславу Богуслаєву та Петру Кононенку, серед яких Мотор-Банк та Вінницький авіаційний завод
*
Колишнього працівника Міністерства освіти та науки, який у публікації висміяв незалежність України, судитимуть за приниження національної честі та гідності українців
*
СБУ задокументувала діяльність активістки «Единой России», яка збирає «гуманітарну допомогу» для окупантів з допомогою структур у Татарстані та Луганську
*
Окупаційній керівниці Кримської лабораторії судової експертизи загрожує до 15 років ув'язнення за державну зраду
*
Жителя Миколаївщини, який розвідував оборону Південноукраїнської АЕС, засуджено до 8 років позбавлення волі
*
Столичні правоохоронці викрили псевдоволонтерку, яка ошукувала громадян під приводом збору коштів на генератори й автомобілі для українських захисників
*
На Вінниччині поліція та СБУ затримали неповнолітнього диверсанта, який за вказівкою російських спецслужб намагався підпалити будівлю ТЦК
*
У Харкові й області зафіксували близько 40 підпалів авто військових - Синєгубов
Російські спецслужби вербують неповнолітніх з Харкова та області для підпалів автомобілів військовослужбовців
*
Правоохоронці затримали у Дніпропетровській області щодо підпалу автомобілів військового та волонтера двох неповнолітніх громадян, їм повідомили про підозру
*
Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України повідомили про підозру ще п'яти особам у справі щодо незаконного виїзду чоловіків за кордон задля уникнення мобілізації
*
Суд призначив покарання у вигляді восьми років позбавлення волі чоловікові, який у Києві вчиняв розбійні напади на кредитні установи
*
На Донеччині із обстрілюваного російськими військами Торецька сьогодні, 31 липня, вивезли ще 18 цивільних
*
У шести населених пунктах Донецької області через безпекову ситуацію запроваджена примусова евакуація 21 дитини разом із супроводжуючими особами
*
Вікторія Ус вийшла у фінал веслувального слалому на каное
У Парижі (Франція) у середу, 31 серпня, розіграються чергові нагороди ХХХІІІ літньої Олімпіади
*
Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї віддав наказ «завдати прямого удару по Ізраїлю» після ліквідації в Тегерані у вівторок вночі політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії
*
Володимира Кара-Мурзу відвезли із омської ІЧ-6
Згідно з повідомленням ФСВП, він переводиться в інше місце. Куди саме – не повідомляється
*
Адвокат Пола Уїлан заявила, що не може підтвердити його місцезнаходження
Ольга Карлова відправила до колонії запит з метою з'ясувати, де знаходиться її підзахисний
*
"Єдина Росія" відхилила відстрочку від мобілізації для багатодітних батьків
*
Держдума прирівняла репортажі про протести до треш-стріму
*
Путін вдвічі збільшує виплати добровольцям, які хочуть воювати в Україні
*
Російський суд продовжив до 4 листопада термін тримання під вартою кримській татарці Леніє Умеровій, яку Росія звинувачує у шпигунстві
*
Київський «райсуд» у Сімферополі продовжив арешт фігурантам «справи кримських мусульман» із Джанкоя та Джанкойського району - Енверу Халілаєву, Наріману Аметову, Алі Мамутову, імаму мечеті в селі Лобаново Вахіду Мустафаєву
*
На тимчасово окупованих територіях України для проведення поховання треба обов’язково пред’явити паспорт РФ
*
Унаслідок паводка на півночі КНДР понад 4000 будинків опинилися під водою
*
Російські прикордонники 31 липня залишили єреванський аеропорт Звартноц, після чого вірменські прикордонники з 1 серпня розпочнуть службу в ньому без участі росіян
*
Прокуратура по боротьбі з організованою злочинністю та в особливих справах Молдови підтвердила затримання двох людей, серед яких співробітник парламенту, за підозрою у державній зраді на користь Росії
*
Група компаній, зареєстрованих у Молдові, почала керувати флотом танкерів, які перевозять значні обсяги російської нафти
*
Двоє росіян, яких затримали в Словенії в грудні 2022 року за звинуваченнями в шпигунстві, визнали себе винними на таємному судовому процесі в Окружному суді Любляни і були засуджені до одного року і семи місяців ув'язнення кожний
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім