"Ще з давніх давен люди продумують різні знаряддя, для того щоб спростити або ефективніше виконувати якусь роботу"

"Ще з давніх давен люди продумують різні знаряддя, для того щоб спростити або ефективніше виконувати якусь роботу"

Однак, досить довгий час, аж до 17-18 сторіччя, більшість цих знарядь лише допомагали людям виконувати певні завдання, але на могли їх замінити. Ключовою у виробництві залишалась людина, яка володіла певними унікальними знаннями та навичками.

Ще більш серйозною перепоною було масштабування. Бо для того щоб масштабувати виробництво, то майбутнім фахівцям треба було передати всі свої знання та досвід. А ті в свою чергу могли використати цей набутий досвід, щоб відкрити свої майстерні, що часто і відбувалось. Тому до 18 сторіччя масштабування відбувалось не через укрупнення майстерень, а через збільшення кількості цих невеликих виробництв.

У 18 сторіччі, періоді коли почалась Перша індустріальна революція, відбулась кардинальна зміна бізнес-моделі тогочасних виробництв. Розвиток інновацій у виробництві обладнання привів до появи двух винаходів, які змінили бізнес: парового двигуна та складного виробничого обладнання, яке запускалось за допомогою цих двигунів.

І головним результатом цих інновацій вперше стала зміна процесів. Тепер обладнання виконувало не допоміжну роль у виробництві, а самостійно виконувала певні функції. В той же час людина перетворилась в обслуговуючий персонал для цього обладнання. І по суті, це була автоматизація процесів.

Ще одним відкриттям зміни цієї бізнес-моделі - колосальне збільшення продуктивності праці (в 20-50 разів), незважаючи на невеликі вимоги до кваліфікації робітника. В порівнянні з ремісництвом це був серйозний стрибок вперед.

А враховуючи високу вартість такого обладнання та невисоку кваліфікацію робітників зменшились ризики створення собі конкурентів за рахунок робітників і в подальшому це стало основою для створення фабричної системи, яка в подальшому еволюціонувала в систему масового виробництва.

Тут одразу треба сказати, що ремісництво не зникло повністю. Воно продовжує своє існування в інших галузях, які зʼявились пізніше та в яких складніше було запровадити систему автоматизації певних процесів. Більше того, ремісництво було адаптоване до фабричної системи. Бо ті ж самі токарі та фрезерувальники це також ремісники, але вони працювали вже на заводах і продовжують це робити по сьогодні. Тим не менш, розвиток технологій поступово знищує ці професії також.

Продовжувати тему?

Павло Вернівский