"ЧИ ВАРТО ДЕФОЛТУ БОЯТИСЯ?" - Александр Гончаров

"ЧИ ВАРТО ДЕФОЛТУ БОЯТИСЯ?" - Александр Гончаров

Пересічним українцям точно ні! Навіть якщо, за прогнозами експертів, Україна перестане отримувати гранти з наступного 2025 року, і все фінансування йтиме через кредити. А ось для влади дефолт може стати дуже серйозною проблемою. І тоді, нарешті, до наших топ-чиновників дійде, що економіка – це складна та технічна дисципліна, яка потребує глибокого розуміння та спеціальної освіти.

А поки, що буде далі з цією країною, ніхто з міністрів Кабміну Шмигаля не береться передбачити. Щоправда, залишився ще проблиск надії в особі арбітра – спецпредставника США з економічного відновлення України Пенні Пріцкер, яка минулого тижня також заявила, мовляв, уряду США стає дедалі важче шукати кошти для надання допомоги Києву.

Звичайно, будь-яка визначеність краща за невідомість.

Тим більше, що американські рейтингові агенції продовжують знижувати рейтинг України. Раніше, 24 липня, міжнародне агентство «Fitch Ratings» знизило довгостроковий рейтинг дефолту України в іноземній валюті до «C» з «CC» (з ймовірного у неминуче). А також, 2 серпня, рейтингове агентство «Standard & Poor's Global» знизило довгостроковий кредитний рейтинг України до рівня «вибірковий дефолт» (SD - selective default). Хоча Україна вчасно, наприклад, виплатила $200 млн власникам ВВП-варантів, але не здійснила виплату купонного доходу за єврооблігаціями 1 серпня.

Тому наш Кабмін фактично не має вибору: або взагалі відмовитися від виплати за боргами, або переконувати кредиторів погодитися на отримання їх частини. Але й цю частину із чого платити? Якщо український держборг на кінець червня сягнув $152 млрд(!), збільшившись за рік більш ніж на 20%.

І все таки, у світі багато ліквідності. Думаю, хтось та врятує Україну від дефолту. Та і дефолт для пересічного громадянина – що це таке?! Головне, щоб платили зарплати та пенсії, а також щоб «швидка допомога» вчасно приїжджала до хворого.

А власники наших єврооблігацій теж не втрачають надію: дали хоча б 50 центів на один долар. Ви погоджуєтесь з цим? А поки що, простіше кажучи, з усього цього поточного становища в українській економіці випливає те, що в нас ціни будуть зростати, реальні зарплати – падати, а роботи - все менше і менше (незалежно від того, буде дефолт чи ні). Ми на це не можемо впливати. Тому бережіть свої нерви.