"Для того, щоб розуміти чому будують завод, то мені не треба розуміти технічні принципа виробництва" - Павло Вернівский

"Для того, щоб розуміти чому будують завод, то мені не треба розуміти технічні принципа виробництва" - Павло Вернівский

Знаєте, я вже майже 10 років займаюсь вивченням інструментів промислової політики.

Просто мені ця тема цікава. І в той час як більшість людей якусь ситуацію оцінюють на базі свого власного досвіду та наявних знань, то мені завжди було цікаво докопатись до суті.

От наприклад, хтось вважає що Кремнієва долина зʼявилась в результаті підприємницької ініціативи. Все просто.

А от мені було цікаво. Чому саме це відбулось не в промислово розвиненому Північно-східному регіоні США, а в аграрному регіоні, який колись був в складі Іспанії і більшість іспанських назв там зберіглась досі.

І коли ти починаєш задавати ось ці питання: Чому? То саме тоді починаєш глибше вивчати тему. Звичайно, для цього треба обробити дуже великий обʼєм інформації. Так само, як і в будь-якій дослідницькій діяльності, ти висуваєш якійсь версії, а потім шукаєш докази.

А оскільки ця робота стосується певних галузей економіки, то вона також потребує і певних знань як працює галузь. Тільки знову ж таки, для розуміння роботи тієї ж напівпровідникової чи автомобільної галузі не треба бути інженером чи технологічним спеціалістом. Тому що це різні компетенції.

Для того, щоб розуміти чому будують завод, то мені не треба розуміти технічні принципа виробництва.

Тут потрібні здебільшого економічні знання (економічна мотивація субʼєктів господарювання, фінанси підприємства, економічні барʼєри). І коли ти розглядаєш проблематику галузі під таким напрямком, то це як діагностика. А далі коли ти розумієш ці речі, то починаєш розуміти чому застосовуються ті чи інші інструменти державної політики.

І більш ніж переконаний, що таких людей, які будуть сидіти по власному бажанню, без жодної фінансової мотивації та вивчати цей іноземний досвід - ну дуже мало.

Тим не менш, всі чомусь думають, що ця тема дуже проста…