"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Експерти ООН заявили про нестачу прозорості на президентських виборах у Венесуелі
Спостерігачі ООН розкритикували рішення Національної виборчої ради оголосити Мадуро переможцем до отримання результатів з кожної дільниці
*
У ВООЗ оголосили НС у галузі охорони здоров'я через спалах мавпячої віспи
Це рішення Всесвітня організація охорони здоров'я ухвалює вдруге за два роки
*
Грецький танкер у Червоному морі за один день тричі зазнав атак
Можливо, йдеться про черговий напад хуситів, проте угруповання повстанців поки що не взяло на себе відповідальність за атаку
*
У середу Конституційний суд Таїланду відсторонив прем'єр-міністра Сретту Тавісіна від посади за "порушення етичних норм". Він призначив членом уряду посадовця, який раніше був ув'язнений за спробу підкупу судді
*
Обидва кандидати у президенти США змінюють риторику
Радники Трампа закликають його перестати грубо атакувати суперницю, а помічники Гарріс вважають, що їй слід зосередитись на економіці
У своїй промові в середу кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп обрушився на свою суперницю-кандидата від Демократичної партії Камалу Гарріс із цілою низкою особистих та політичних нападок.
При цьому деякі його союзники, спонсори та радники висловили стурбованість цим, особливо його випадами щодо інтелекту віце-президента США. Вони запропонували йому зосередитись на «провальній політиці, яку Гарріс просувала під час свого перебування на посаді віце-президента».
Виступаючи перед прихильниками в Ешвіллі, Північна Кароліна, Трамп почав уникати різких висловлювань, що ставлять під сумнів заявлену Гарріс расову ідентичність, і докладніше, порівняно з іншими недавніми заходами, говорив про політику.
При цьому він продовжував ображати її, в якийсь момент назвавши її «дурною», назвавши її сміх - «хихиканням», заявивши: «Це сміх людини з великими проблемами».
З того часу, як Гарріс стала кандидатом від Демократичної партії, вона кардинально змінила розстановку сил. Опитування постійно показують, що вона скорочує відставання від Трампа, а деякі її прихильники вбачають у ній лідера перегонів за перемогу на виборах 5 листопада.
Це негативно позначилося на кампанії Трампа, і він відповів образами. Він натякнув, що Гарріс, чия мати народилася в Індії, а батько - на Ямайці, тільки недавно почала заявляти себе афроамериканкою. Деякі союзники Трампа вважають, що такий підхід шкодить його кампанії.
У той же час помічники Камали Гарріс теж радять їй «скоригувати свої передвиборчі тези» і зосередитися на економічних питаннях.
Гарріс слід «сконцентруватися на питаннях зниження вартості продуктів харчування, житла та послуг охорони здоров'я, покращенні умов кредитів та податкових звільнень на дітей, протиставляючи все це обіцянкам Дональда Трампа змінити систему тарифів та податків загалом», вважають її радники.
Віце-президент планує викласти деякі деталі свого економічного плану у п'ятницю у промові в Північній Кароліні.
Гарріс торкнеться питання зниження витрат та «цінового маніпулювання», що є ознакою того, наскільки важливою для виборців є тема зростання споживчих цін.
У липні, вперше за майже три з половиною роки, інфляція знизилася до рівня нижче 3%, заявило в середу Міністерство праці, проте зростання цін на продукти харчування та споживчі товари залишається значно вищим за допандемічний рівень.
Економічна платформа Гарріс багато в чому повторює платформу президента Джо Байдена та націлена на середній клас.
У своїй кампанії Гарріс приділятиме більше уваги тому, що найбільше хвилює виборців у штатах, що вагаються, оскільки до президентських виборів залишається менше 90 днів.
Економіка залишається головною проблемою для виборців, які вважають, що республіканці найкраще розуміються на цьому питанні.
*
Президентські перегони-2024: у кого вищі шанси на перемогу
За словами передвиборчого штабу Гарріс, результат виборів визначить невелику кількість виборців у кількох штатах
Змінивши Джо Байдена як кандидата в президенти від Демократичної партії, віце-президент Камала Гарріс швидко активізувала передвиборчу кампанію, хід якої раніше викликав занепокоєння багатьох політиків-демократів.
Не зустрівши серйозних заперечень з боку інших представників демократичного табору, Гарріс під час віртуального голосування, що відбулося на початку місяця, заручилася підтримкою 4567 делегатів партійного з'їзду – 99 % усіх, хто проголосував.
У липні її передвиборчий штаб разом із Демократичним національним комітетом та іншими організаціями зі збору коштів зібрав історичну суму – 310 мільйонів доларів, перевищивши показники кандидата від республіканців, екс-президента Дональда Трампа за той же період. Понад 200 мільйонів доларів Гарріс зібрала за перший тиждень після висування.
«Ми побачили... таку підтримку з боку бази – організацію та збір коштів – яка уможливлює перемогу на виборах», – сказав представник передвиборчого штабу Гарріс Кевін Муноз.
Оптимізм передвиборчого штабу позначився на результатах опитувань громадської думки.
Після чергової серії опитувань, проведених у Пенсільванії, Мічигані та Вісконсіні, шанси Гарріс на перемогу становлять 55%, каже аналітик Нейт Сільвер. Коли кандидатом у президенти від демократів був Байден, Сільвер вважав, що його шанси становлять 27%.
Передвиборний штаб Трампа наполягає, однак, на тому, що основні питання передвиборних перегонів не змінилися.
«Те, що демократи змінили одного кандидата на іншого, не скасовує невдоволення виборців економікою, інфляцією, злочинністю, відкритим кордоном, вартістю житла, не кажучи вже про занепокоєння з приводу двох воєн за кордоном», – заявив експерт штабу з опитувань громадської думки Тоні Фабриціо.
На його думку, «медовий місяць» Гарріс незабаром закінчиться.
«Хоча в короткостроковій перспективі результати опитувань можуть змінитися і вона може консолідувати ще якусь частину бази демократів, Гарріс не зможе змінити ні того, ким вона є, ні того, що вона зробила», – каже експерт.
Директор Центру політики при Університеті Вірджинії Ларрі Сабато зазначає, що «побоювання щодо віку та когнітивних здібностей Байдена» затьмарювали основні принципи і що ці принципи змін не зазнали.
«Дональд Трамп непопулярний, як ніколи, і тепер він має суперника, який набагато привабливіший, – сказав Сабато «Голосу Америки». – У демократів знову є шанси».
У США вибори визначаються не народним голосуванням, а голосами колегії виборців, які розподіляються між штатами приблизно пропорційно до їхнього населення. У всіх штатах, окрім двох, кандидат, який набрав найбільшу кількість голосів у штаті, отримує всі голоси колегії виборців від цього штату. Для перемоги кандидату необхідно набрати не менше 270 із 538 голосів виборців.
Команда Гарріс вкладає значні кошти у передвиборчу кампанію, відкриваючи офіси, набираючи нових співробітників і залучаючи десятки тисяч волонтерів у штати, які вважаються «полем битви» або «коливаються» і успіх у яких визначить переможця на виборах 2024 року, – Мічиган, Вісконсін Невада, Арізона, Північна Кароліна та Джорджія.
У 2020 році ці сім штатів були виграні з перевагою в 3 процентні пункти або менше. В даний час Гарріс трохи випереджає Трампа в Пенсільванії та Вісконсіні, але все ще знаходиться в межах похибки опитування. Трамп лідирує в Мічигані, Неваді, Аризоні та Північній Кароліні. У Джорджії його випередження перевищує похибку опитування.
І Трампу, і Гарріс буде важко перемогти без Пенсільванії, констатує стратег демократів Джулі Рогінскі. Пенсільванія має в своєму розпорядженні 19 голосів виборців – більше, ніж будь-який інший штат, що коливається.
Хоча ентузіазм демократів різко зріс, Гарріс доведеться вирішувати проблеми, пов'язані із занепокоєнням виборців щодо високої інфляції, в якій республіканці звинувачують демократичну адміністрацію.
Раніше Трамп лідирував серед виборців з ключових економічних питань, а різні опитування показували, що, на думку багатьох американців, у фіненсовому відношенні вони краще житимуть при Трампі, ніж за Байдена.
Однак опитування, проведене на замовлення Financial Times і Школи бізнесу імені Росса Мічиганського університету, опубліковане цього тижня, показало, що 41% довіряє Трампу в тому, що воно краще впорається з економікою, а 42% вважають, що краще впорається Гарріс, – цей показник на сім пунктів вищий, ніж показники Байдена у липні.
Проблеми імміграції – - інше слабке місце Байдена і, отже, Гарріс. Передвиборний штаб Трампа намагався покласти на адміністрацію відповідальність за «нашестя» мігрантів із Центральної Америки через кордон із Мексикою.
Сьогодні передвиборний штаб Гарріс прагне представити її як політика, який виступає за імміграцію, але при цьому уважно стежить за дотриманням закону. Наголошується на тому факті, що Гарріс – дочка іммігрантів і має досвід роботи на посаді генерального прокурора Каліфорнії – штату, в якому відсоток іммігрантів особливо великий.
В умовах такої напруженої боротьби аналітики уникають говорити про те, що шлях того чи іншого кандидата до перемоги очевидний.
Представники передвиборчого штабу Гарріс заявили, що, на їхню думку, вибори, що наближаються, будуть надзвичайно напруженими і їх результат визначить невелику кількість виборців у кількох штатах.
*
Віцепрезидентка США Камала Гарріс випереджає колишнього президента Дональда Трампа у п’ятьох з семи ключових штатів у передвиборчій президентській гонці
*
Мінпраці: інфляція у США сповільнилася до 3%
Річне зростання споживчих цін у США сповільнилось до рівня нижче 3% у міру зниження інфляції
*
Сенатори стурбовані повідомленнями про спроби іноземних агентів вплинути на вибори у США
Заступник голови спецкомітету Сенату з розвідки Марко Рубіо та голова Комітету Марк Уорнер закликали розвідспільноту вивчити повідомлення про потенційне втручання у вибори
*
Остін та Умєров обговорили ситуацію на фронті
Міністри оборони США та України у телефонній розмові обговорили динаміку розвитку подій на полі бою
*
США підтвердили факт затримання американського громадянина у Росії
Раніше ЗМІ повідомляли, що в Москві затримано громадянина США за звинуваченням у дрібному хуліганстві
*
США: для запобігання війні Ізраїлю з «Хезболлою» потрібна мирна угода щодо Гази
Посланець США на Близькому Сході Амос Хохштейн висловив переконання щодо можливості дипломатичного вирішення проблеми
*
У США випустили під заставу російського хакера Павла Кублицького
*
Делегація Світового конгресу українців у складі президента СКУ Павла Ґрода, президента Українсько-бразильської центральної репрезентації (УБЦР) Віторіо Соротюка та представника УБЦР та почесного консула України в Бразилії Жоржи Рибки під час візиту до Південної Америки зустрілася з сенаторами Федерального сенату Бразилії
*
Група британських дослідників встановила, що центральний камінь Стоунгенджа привезений із Шотландії, а не з Вельсу, як вважалося понад сотню років
*
Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді має намір відвідати Польщу та Україну 21-23 серпня з метою сприяння діалогу та дипломатії на тлі війни, розв’язаної Росією
*
Німеччина розслідує можливі акти саботажу на військових базах у Кельні та Гайленкірхені
На базі, розташованій поряд із кельнським аеропортом, підозрюється забруднення системи водопостачання
*
Найбільший у світі суверенний фонд - Фонд національного добробуту Норвегії - за підсумками першої половині цього року заявив про прибуток в 1,48 трлн крон ($138 млрд)
*
На Національному стадіоні у Варшаві (Польща) завершився поєдинок за Суперкубок УЄФА - "Реал" переможець
*
Вперше у Молдові кандидати у президенти проходитимуть тестування на знання румунської мови
*
На цьогорічному Міжнародному кінофестивалі в Сан-Себастьяні (Іспанія) премію Donostia Award за надзвичайний внесок у кіно отримає культовий кінорежисер Педро Альмодовар
*
У чеській столиці Празі, з 13 по 15 вересня, відбудеться засідання найвищого військового органу НАТО – Військового комітету
Військовий комітет НАТО обговорить подальшу підтримку України
*
Україна: «Ми продовжуємо просуватися далі»
Київ повідомив про завдання найбільшого за час військових дій удару із застосуванням безпілотників по російських військових аеродромах
*
Медичну реабілітацію у Латвії пройшли вже понад 500 українських військових
*
Черкаська громада закупила повнопривідні позашляховики для військових, перша партія з п'яти машин невдовзі вирушить на фронт
*
У ніч на 14 серпня підрозділи Повітряних сил та Сил спеціальних операцій ЗСУ спільно з СБУ і Головним управлінням розвідки Міноборони атакували чотири аеродроми у Воронезькій, Курській та Нижньогородській областях РФ
*
Протягом середи, 14 серпня, на фронті сталося 153 боєзіткнення Сил оборони України з російськими загарбниками, напружена ситуація складається на Сіверському напрямку
*
В Одесі увечері в середу росіяни завдали ракетного удару по припортовій цивільній інфраструктурі
*
Унаслідок обстрілів Херсона російською армією протягом середи, 14 серпня, одна людина загинула, десятеро зазнали поранень
*
Російська армія упродовж дня понад 10 разів атакувала Нікопольський район на Дніпропетровщині з артилерії та дронів
*
Внаслідок атаки російського дрона на авто «Госпітальєрів» у Харківської області, за уточненою інформацією, загинула одна медикиня Олександра Мулькевич, друга дістала нетяжке поранення
*
Кластер Brave1 організовує в Україні міжнародний інвестиційний саміт української оборонної індустрії Defense Tech Valley; захід відбудеться на початку жовтня
*
Асоціація ядерних регуляторів Європи обіцяє допомогу з обладнанням для українських АЕС
Міністр енергетики України Герман Галущенко обговорив невідкладні питання енергетичної безпеки у сфері атомної енергетики з представниками Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA)
*
Упродовж першого півріччя 2024 року середній показник фіксованої частини заробітної плати державних службовців зріс на 23%
*
Немчінов - Кабінет Міністрів оновив завдання Цілей сталого розвитку та індикатори їх виконання до 2030 року, відповідно до умов повномасштабної війни
*
Міністерство охорони здоровʼя додало до завдань Цілей сталого розвитку до 2030 року забезпечення реабілітації у сфері охорони здоровʼя
*
Київ та 20 областей дозамовили близько 14 тисяч доз омікрон-специфічної вакцини для щепленьпроти коронавірусу
*
У Кіровоградській області за останні два тижні зареєстрували три випадки смертей внаслідок ускладнень коронавірусної хвороби
*
Очільник ДСНС Андрій Даник і глава Федерального агентства з технічної допомоги Німеччини (THW) Сабіне Лакнер обговорили плани з обміну досвідом і посилення системи цивільного захисту як Німеччини, так і всієї Європи
*
Критичні підприємства через «Дію» забронювали понад 160 тис. працівників. Відповідна опція бронювання на порталі доступна вже місяць
*
У четвер, 15 серпня, заходи обмеження споживання електроенергії не прогнозуються
*
Вінницьке підприємство за рахунок встановлення дахової сонячної електростанції та установки зберігання енергії стало повністю енергонезалежним
*
На території Берегівського району Закарпатської області розпочало роботу нове потужне підприємство - ТОВ “Термінал Чорнотисів”, яке функціонує як новий мультимодальний термінал
*
Міністерство аграрної політики та продовольства пропонує запровадити в Україні щорічну виплату дотацій аграріям з прифронтових територій із моменту, коли їхня діяльність стала неможливою через воєнний стан
*
Із початку року понад 5 тисяч агрогосподарств отримали більш ніж 28 млрд гривень за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»
*
На Тернопільщині аграрії завершили збір ранніх зернових. Вдалося зібрати понад 1,6 млн тонн збіжжя
*
Голова німецького Агентства технічної допомоги (THW) Сабіне Лакнер прибула з візитом у Київ, щоб оцінити гуманітарні потреби українців
*
Конкурсна комісія зі здійснення відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду щодо осіб, яких призначає Президент, оголосила конкурси на три вакансії
*
Національне агентство з питань запобігання корупції встановило порушення у кожному третьому звіті політичних партій
*
На Донеччині у 10-кілометровій зоні від фронту залишаються близько півтори тисячі дітей. За тиждень вдалося евакуювати 2,5 тисяч
*
Україна має намір створити на Курщині евакуаційні коридори для цивільних осіб
Українські офіційні особи пояснили, що йдеться про надання гуманітарної допомоги та надання можливості виїзду до Росії чи України
*
Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець провів розмову із російською омбудсменкою Тетяною Москальковою з приводу обміну полоненими на тлі наступу ЗСУ в Курській області
*
У Телеграмі з’явився фейковий канал Червоного Хреста України, який збирає особисті дані користувачів
*
У Служби безпеки України заявили про знищення більш як тонни героїну, який ще у січні 2021 року був конфіскований у контрабандистів
*
Правоохоронці затримали організаторів схеми заволодіння понад 12,5 млн грн та замаху на заволодіння ще 120 млн грн коштів АТ «Харківобленерго» під час закупівлі трансформаторів та лічильників
*
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) оштрафувала ТОВ "Рівнегаз Збут" на ₴188,5 тисячі за неповернення споживачам переплат за постачання газу
*
Рахунки Черкасиобленерго арештовані у межах виконавчого провадження щодо стягнення понад 2 млрд грн заборгованості. Компанія розробила дорожню карту виходу з боргової кризи
*
В Україні засудили генерального директора окупаційної телерадіокомпанії «Крим» до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна
*
Доповідь: Прокремлівські хакери розгорнули глобальну компанію інтернет-шпигунства
За словами дослідників, починаючи з 2022 року хакерські структури, які працюють на російську розвідку, ведуть фішингову кампанію проти критиків Кремля в усьому світі
*
У Нижньому Новгороді кримінальну справу про фейки порушили проти школярів
*
Північна Корея вперше за майже п'ять років відкриє для туристів з інших країн свої кордони, які були закриті від початку пандемії COVID-19
*
Іран скоїв хакерські атаки, націлені на десяток осіб з оточення глави Білого дому Джо Байдена, віцепрезидентки Камали Гарріс та кандидата на посаду президента Дональда Трампа
*
У РФ Арбітражний суд Санкт-Петербурга та Ленінградської області за позовом "Русхімальянсу" наклав арешт на майно, кошти, цінні папери та права вимоги дочірньої компанії німецької Linde – Linde Russia UK Limited
*
Влада Курської області РФ оголосила про "обов'язкову евакуацію" жителів селища Глушкове з населенням понад 4,5 тисячі осіб, яке лежить приблизно за сім кілометрів від кордону з Україною
*
Росія вийшла із європейської рамкової конвенції про захист національних меншин
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім