"МВФ НАПОЛЯГАЄ: ПОТРІБНО ДЕВАЛЬВУВАТИ ГРИВНЮ АБО - ДЕФОЛТ" - Александр Гончаров

"МВФ НАПОЛЯГАЄ: ПОТРІБНО ДЕВАЛЬВУВАТИ ГРИВНЮ АБО - ДЕФОЛТ" - Александр Гончаров

Через учорашню статтю «Bloomberg» про те, як МВФ підштовхує владу України до нової хвилі девальвації гривні, «червоною ниткою» проходить твердження про те, що вже не можна обслужити зовнішній борг України без девальвації національної валюти й плюс інфляція. Аналітики Фонду вважають, що потенціал падіння нашого ринку ще не вичерпаний. А головна причина ослаблення гривні - дефіцит держбюджету, що наростає і який зараз українською владою оцінюється в 0,5 трлн грн, а до кінця цього року може стати ще більше.

Що це означає? А те, що Уряд на вимогу МВФ виконуватиме триєдине завдання: 1) буде послаблювати нацвалюту; 2) підвищувати податки (у першу голову ПДВ); 3) знижувати облікову ставку НБУ, а також - рівні прибутковості ОВДП.

У цьому зв'язку провідні експерти вже зробили свої перші підрахунки. Наприклад, якщо у бюджеті України, після всіх заходів щодо його наповнення, залишиться дірка у 150 млрд грн, а розмір фіндопомоги до кінця року становитиме 15 млрд дол США, то курс «американця» до нацвалюти потрібно буде підвищити приблизно на 10 гривень. При цьому важливо враховувати наступне: якщо у 2022 році утримання України обходилося країнам Західного блоку у 2 млрд дол США на місяць, то зараз — у 6,4 млрд дол США! І все більше країн Заходу хотіли б скоротити виплати на користь своїх завдань та інтересів.

Думаю, всім уже ясно, навіть коли у вересні МВФ розблокує для України виплату чергового траншу у розмірі 1,1 млрд дол США, ці гроші Фонду – переддефолтний кредит.

Також усім експертам зрозуміло, що не можна давати наркоману наркотик, коли він має «ломку». Так само не можна лікувати кредитну кризу лише новими кредитами. Нове кредитування – це зростання боргів! Якщо ми продовжуватимемо збільшувати борги – ми надуватимемо цей же борговий або кредитний «міхур». І все одно він лусне! Потрібен системний та комплексний підхід до вирішення цих проблем! Ці рішення є і не одне. Але «нагорі» про них навіть чути не хочуть.