Росія активізує операції із завоювання впливу у Африці – BBC

Росія активізує операції із завоювання впливу у Африці – BBC

Підлітки-футболісти слухають гімн росії перед матчем. Неподалік художники малюють на стіні портрет путіна під час фестивалю графіті. ️ Ласкаво просимо до Буркіна-Фасо, однієї з африканських країн, де росія активізує операції із завоювання впливу.

Факти, виявлені BBC, показують, що росія використовує медійні та культурні ініціативи для залучення африканських журналістів, впливових осіб та студентів, поширюючи при цьому недостовірну інформацію.

Ці заходи просуває «Африканська ініціатива», нещодавно створена російська медіаорганізація, яка визначає себе як «інформаційний міст між росією та Африкою». Вона успадкувала структури, які раніше створені розформованою «групою Вагнера», і, як вважають експерти, має зв’язки з російськими спецслужбами.

Зареєстрована у вересні 2023 року, через місяць після загибелі в авіакатастрофі лідера «Вагнера» Євгена Пригожина, «Африканська ініціатива» прийняла до своїх лав колишніх співробітників його розформованих підприємств. Її зусилля зосереджені на трьох керованих військових країнах – Малі, Нігері та Буркіна-Фасо.

️Після недавніх переворотів ці західноафриканські країни віддалилися від західних союзників, таких як Франція, критикуючи їхні невдалі інтервенції проти джихадистських угруповань та колоніальну спадщину. Натомість вони стали орієнтуватися на росію.

Крім культурних заходів на місцях, «Африканська ініціатива» підтримує новинний сайт з матеріалами російською, англійською, французькою та арабською мовами, а також відеоканал і п’ять Telegram-каналів, один з яких налічує майже 60 тисяч передплатників. ️Деякі з Telegram-каналів були «перероблені» із старих, пов’язаних із «Вагнером». Вони першими стали просувати воєнізоване угруповання Міністерства оборони росії «Африканський корпус», яке фактично замінило військове крило «Вагнера» у Західній Африці.

Прокремлівські наративи та недостовірна інформація, особливо про США, широко поширені. На сайті «Африканської ініціативи» бездоказово стверджується, що США використовують Африку як полігон для виробництва та випробування біозброї, спираючись на давно дискредитовані дезінформаційні кампанії Кремля.

Якщо пропагандистські зусилля Пригожина були спрямовані в основному на Францію, то «Африканська ініціатива» «більшою мірою націлена на американців», каже керівник програми з Близького Сходу та Африки в Польському інституті міжнародних відносин Енджей Череп.

У червні група блогерів і репортерів із восьми країн була запрошена до семиденного «престуру» окупованими росією районами України. Журналісти відвідали штаб-квартиру «Африканської ініціативи» у Москві. У поїздці також брав участь американський інфлюєнсер Джексон Хінкл, затятий прихильник путіна, який розповсюджував безліч хибних тверджень про Україну.

Після відвідування Москви журналісти проїхали 1250 км до Маріуполя, потім відвідали міста в Запорізькій області. Протягом усього візиту репортерів супроводжували російські офіційні особи, вони пересувалися разом із військовими на автомобілях, маркованих знаком Z.

У травні «Африканська ініціатива» організувала окремий «престур» до Маріуполя для делегації блогерів із Малі.

️Престури для журналістів — поширений інструмент, за допомогою якого намагаються продати точку зору тієї чи іншої країни. Але в той час як «західні ЗМІ проводять велику прогресивну підготовку для висвітлення ключових тем, які стали глобальними проблемами, росія використовує ці екскурсії як спосіб пропагування певних наративів», каже старший аналітик Control Risks та Центру стратегічних та міжнародних досліджень Беверлі Очієнг.

Те, що африканські журналісти пишуть про свої поїздки, створює «враження справжності», тому що вони «звертаються до аудиторії мовою, яку вона знає», і не виглядає як частина «ширшої кампанії, яка використовується для представлення росії в позитивному світлі», каже Беверлі Очієнг.

У матеріалах, опублікованих після поїздки, африканські журналісти називають українські міста, зайняті російськими військами, «зонами конфлікту в росії» і цитують російську владу, повторюючи державну пропаганду і представляючи погляд Кремля на кордони України.

У статті, опублікованій на англомовному сайті JoyOnline, керованому Multimedia Group, Ганська журналістка Айві Сеторджіє пише, що українська Запорізька область [столиця якої знаходиться під контролем України] «розташована на півдні європейської частини росії». Вона заявила BBC, що не згодна, що ці регіони були незаконно анексовані росією. Журналістка стверджує, що репортажі відображають її власні судження.

️Крім престурів, місцеві відділення «Африканської ініціативи» в Сахелі беруть активну участь у роботі з населенням, спрямованої на покращення іміджу росії. BBC стежить за Telegram-каналами та сторінками «Африканської ініціативи» у Facebook, де публікуються відеоролики, зображення та звіти про роботу на місцях.

️В Буркіна-Фасо виявлено повідомлення про футбольні змагання, на яких звучав російський гімн, «уроки дружби» у школах, де учням розповідають про росію, змагання з радянського бойового мистецтва «самбо», семінари з надання першої допомоги для громадян та поліцейських, а також про фестивалі графіті, на якому учасники намалювали путіна поряд із колишнім лідером Буркіна-Фасо Тома Санкарою — все це спонсорувала «Африканська ініціатива».

На знімках також видно, як члени «Африканської ініціативи» роздають продукти місцевим мешканцям та влаштовують покази документального фільму «Турист», знятого за підтримки «групи Вагнера», про групу вагнерівських інструкторів у Центральноафриканській Республіці.

«Спочатку ідея «Африканської ініціативи» полягала в тому, щоб стерти все, що розробив Пригожин, і замінити на щось нове. Пізніше з’ясувалося, що раціональніше використовувати активи, що вже є», — каже дослідник Енджей Череп з Польського інституту міжнародних відносин.