"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Речник Генсека ООН Стефан Дюжаррік вважає, що риторика стосовно ядерної зброї, до якої вдається Росія, не сприяє завершенню війни
*
Заступник постійного представника США при ООН Роберт Вуд розкритикував китайський план досягнення миру в Україні
*
Штати у Радбезі ООН: Поставки зброї Росії з інших країн дають агресору можливість продовжувати найбільше вторгнення в Європі з часів Другої світової війни
*
Постпред РФ при ООН пригрозив війною з НАТО
США продовжать допомагати Україні у створенні інтегрованої системи протиповітряної оборони
*
Путін заявив, що Захід ризикує «війною» з Росією через українські ракети
Володимир Путін попереджає про «війну» із Заходом, оскільки можливість постачання США Україні ракет дальнього радіусу дії може стати реальністю.
*
Команда МАГАТЕ на Південноукраїнській АЕС двічі за останній тиждень чула проліт ударних безпілотників біля станції
*
Російська окупаційна адміністрація Запорізької АЕС продовжує обмежувати доступ присутньої на станції місії МАГАТЕ, зокрема, експертів знову не пустили до західної частини машинного залу
*
ООН: економіка сектору Гази скоротилася в шість разів із 2022 року
Повідомляють, що 82% ключових підприємств палестинського анклаву було пошкоджено або знищено
*
Голова Національної розвідувальної організації Туреччини (MİT) Ібрагім Калин в Анкарі обговорив з керівництвом політбюро ХАМАСу ситуацію на перемовинах про припинення вогню в секторі Гази та обмін заручниками
*
Президент України планує у вересні представити Байдену «План перемоги»
Він заявив про це, виступаючи на міжнародній конференції в Києві
*
Лідери США й Великої Британії під час зустрічі у Вашингтоні підтвердили непохитну підтримку нашої країни, а також засудили співпрацю Росії, Ірану, Північної Кореї та Китаю
*
Байден: Росія не переможе у війні з Україною
Президент США Джо Байден зустрівся в Білому домі з прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером
«Президент Росії Володимир Путін не переможе у війні з Україною», - заявив президент США Джо Байден у п'ятницю під час зустрічі в Білому домі з прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером.
На порядку денному американсько-британських переговорів - питання про дозвіл Києву використовувати ракети великої дальності для ударів углиб території Росії. Саме до цього президент України Володимир Зеленський закликає лідерів у Вашингтоні та Лондоні.
Лідери США та Великої Британії підтвердили свою непохитну підтримку України, яка продовжує захищатися від російської агресії.
Вони висловили глибоке занепокоєння з приводу постачання Іраном і Північною Кореєю смертоносної зброї Росії та підтримки Китайською Народною Республікою російського оборонно-промислового комплексу.
Крім того, пресслужба Білого дому повідомила, що Байден і Крамер підтвердили свою непохитну прихильність безпеці Ізраїлю, нагальну необхідність досягнення угоди про припинення вогню і звільнення заручників. Обидва лідери засудили підтримувані Іраном атаки хуситів на торгові судна в Червоному морі.
Президент США і прем'єр-міністр Великої Британії обговорили співробітництво двох країн у сфері чистої енергії та передових технологій, а також можливості поглиблення міцних економічних зв'язків між США і Великою Британією.
Раніше, у вівторок, президент Байден сказав, що «працює» над запитом України щодо ракет великої дальності. У четвер президент РФ Володимир Путін заявив, що такий дозвіл означав би, що НАТО перебуває в стані війни з Росією.
Дорогою до Вашингтона Кір Стармер прокоментував це твердження в бесіді з британськими журналістами, які летіли разом із ним: «Росія почала цей конфлікт. Росія незаконно вторглася в Україну. Росія може припинити цей конфлікт цієї хвилини».
Нагадаємо, що раніше координатор Білого дому з комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі пояснив: «Він [Путін] чіпляється за... [цей наратив] із самого початку війни: що йому довелося вторгнутися в Україну, що НАТО його оточує, що підтримка України з боку НАТО і США доводить, що це Захід воює з Росією. Усе це - суцільна нісенітниця. Це в чистому вигляді агресивна війна Росії проти України - так було завжди, від самого початку».
Тим часом ФСБ оголосила 13 вересня про відкликання акредитації шістьох британських дипломатів, які працюють у РФ. Російські спецслужби звинуватили їх у «підривній діяльності та зборі розвідданих».
Візит британського прем'єр-міністра до Вашингтона - другий відтоді, як очолювана ним Лейбористська партія в липні здобула перемогу на виборах.
Зі свого боку держсекретар США Ентоні Блінкен і глава британського зовнішньополітичного відомства Девід Леммі здійснили днями спільний візит до Києва, де обговорювали питання подальшої військової підтримки України.
*
Санкції США щодо RT: хронологія
Держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, що медіакомпанія «Россия Сегодня» (RT) фактично діє як підрозділ російської розвідки, і оголосив про санкції щодо неї. Журналіст Російської Служби «Голосу Америки» Меттью Купфер згадав, які обмеження запроваджували щодо RT раніше.
У п'ятницю 13 вересня Держдепартамент США повідомив про причетність російської розвідки до роботи державної медіагрупи «Россия Сегодня» (RT) і оприлюднив дані про її діяльність, зібрані американськими спецслужбами.
США наклали санкції на саму компанію «Россия Сегодня», пов'язану з нею компанію «ТВ-Новости», директора «Россия Сегодня» і телеведучого Дмитра Кисельова.
За словами Держсекретаря Ентоні Блінкена, «Россия Сегодня» (RT) інтегрована в операції російської розвідки і намагається вплинути не тільки на вибори в США, а й на вибори в багатьох країнах світу.
«Наша найпотужніша протиотрута від російської брехні - це правда. Це проливання яскравого світла на те, що Росія намагається зробити під покровом темряви», - сказав Блінкен на брифінгу в п'ятницю.
Мета заяви Держдепартаменту - проінформувати інші країни про справжню діяльність «Россия Сегодня» і попередити їх про ризики, які представляє російський мовник.
Як повідомляє Держдепартамент, навесні 2023 року уряд Росії впровадив у медіакомпанію «організацію, що володіє можливостями для проведення кібероперацій і пов'язана з російською розвідкою».
Ця організація займається операціями впливу і «розвідувальними операціями». Зібрана нею інформація передається російській розвідці, ЗМІ, приватним військовим компаніям та іншим структурам російської влади.
За даними Держдепартаменту, головному редактору «России Сегодня» Маргариті Симоньян та її заступнику безпосередньо відомо про роботу цього розвідувального підрозділу.
Держдепартамент також повідомляє, що «Россия Сегодня» використовує «нібито незалежні» видання для таємного поширення своїх матеріалів. До цих видань Держдепартамент зараховує African Stream і німецьку платформу «Red», яка, за словами влади США, організувала протести в Німеччині.
США також внесли до санкційних списків АНО «Євразія» та її засновника Неллі Парутенко за схему, спрямовану на підрив демократії в Молдові. Ця схема працювала в інтересах підсанкційного молдавського олігарха Ілана Шора, стверджують у Держдепартаменті.
За словами влади США, Росія також докладала зусиль вплинути на Францію і дестабілізувати уряд Аргентини.
«Россия Сегодня» також секретно управляє платформою для збору коштів, яка закуповує і передає російським військовим в Україні військове спорядження, зокрема китайського виробництва.
Головний редактор RT Маргарита Симоньян відреагувала саркастично: «Я не даремно прожила життя. Серйозно», - написала вона у своєму телеграм-каналі. Вона додала, що співробітники RT «Займалися, займаємося і займатимемося будемо» допомогою спецслужбам і військовими поставками.
Тиждень тому Міністерство юстиції США висунуло обвинувачення у відмиванні грошей двом співробітникам RT, які, згідно з даними прокуратури, фінансували консервативну медіакомпанію в штаті Теннессі з метою просування вигідних Кремлю наративів у США.
США почали вживати заходів щодо RT ще 2017 року, після великомасштабного російського втручання в президентські вибори 2016 року:
Вересень 2017 року
Влада США зобов'язала RT зареєструватися як іноземного агента в рамках закону FARA. Історично цей закон поширювався на лобістів і піарників, які працюють на іноземні держави, організації та фізосіб, але не на медіаорганізації. FARA не зупиняє або забороняє діяльність «іноземного агента», а зобов'язує його звітувати перед американською владою і надавати Мін'юсту США інформацію про його фінансування та контакти. Він також повинен повідомляти публіці, що його контент фінансується іноземною державою. Це рішення щодо RT було ухвалено після того, як ФБР отримало від Ендрю Файнберга, колишнього співробітника «Супутника» (проєкт новинного агентства «Россия Сегодня»), архів електронних повідомлень і документів з організації.
Листопад 2017 року
RT America, дочірнє підприємство «Россия Сегодня», зареєструвалося як іноземний агент у США. «Американці мають право знати, хто діє в Сполучених Штатах з метою вплинути на уряд або громадськість США від імені іноземних принципалів», - сказав виконувач обов'язків заступника генерального прокурора США Дана Бенте.
Березень 2022 року
Компанія RT America припинила діяльність і звільнила співробітників після того, як великі американські супутникові оператори перестали транслювати її програми. Оператори ухвалили це рішення у зв'язку з російським повномасштабним вторгненням в Україну.
Вересень 2024 року
Мін'юст США звинуватив Росію в проведенні широкомасштабної кампанії з надання шкідливого впливу на майбутні президентські вибори.
Мінфін США наклав санкції на головну редакторку «Россия Сегодня» Маргариту Симоньян і ще дев'ятьох фізичних і двох юридичних осіб, пов'язаних із компанією «Россия Сегодня» або ймовірною російською операцією впливу в соцмережах «Доппельгангер» (Doppelganger).
Мін'юст США також порушив кримінальну справу проти двох співробітників «Россия Сегодня» за звинуваченнями у відмиванні грошей. Згідно з обвинувальним актом, співробітники разом із двома іноземними громадянами, які живуть у США, створили медіакомпанію й уклали договори про співпрацю з популярними консервативними блогерами. Самі блогери не знали, що компанію фінансує Росія.
Хоча компанія не називається в судових документах, журналісти пізніше встановили, що йдеться про Tenet Media. Судячи з обвинувального акта, через цю схему «Россия Сегодня» намагалося впровадити в американський медіапростір вигідні Кремлю наративи. На додачу до цього американська влада визнала компанію «Россия Сегодня» і всі її дочірні підприємства «зарубіжною місією», що вимагає докладнішого звіту про їхніх співробітників і нерухомість.
*
США: RT фактично діє як підрозділ російської розвідки
Вашингтон запроваджує санкції проти трьох юридичних і двох фізичних осіб, причетних до проведеної Кремлем кампанії з дестабілізації становища в країнах світу
*
Кірбі: змін позиції США щодо застосування Києвом далекобійної зброї поки що не очікується
Коментуючи нещодавню заяву Володимира Путіна, координатор Білого дому з комунікацій у сфері національної безпеки нагадав про особливості риторики кремлівського лідера
*
Суд у США визнав чотирьох американців винними в незаконній роботі в інтересах російської влади
Стверджується, що вони керувалися вказівками лідера т.зв. «Антиглобалістського руху Росії» Олександра Іонова
*
В Іраку ліквідовано 4 лідерів ІДІЛ
Інформацію про ліквідацію чотирьох лідерів ІДІЛ підтвердив CENTCOM - Центральне командування збройних сил США
*
США ввели санкції проти 16 венесуельських чиновників
До санкційного списку було занесено главу верховного суду країни, прокурорів і керівників сил держбезпеки
*
Глава Міністерства юстиції засудив теорії змови і «небезпечну дезінформацію», поширювані щодо федеральних правоохоронних органів
Генеральний прокурор Меррік Гарланд заявив у четвер, що не дозволить Міністерству юстиції бути «використаним як політична зброя», засудивши при цьому «теорії змови» і «небезпечні неправдиві відомості», спрямовані проти федеральних правоохоронних органів.
Виступаючи перед федеральними прокурорами, які зібралися у Вашингтоні, та іншими співробітниками Міністерства юстиції, Гарланд рішуче виступив на захист неупередженості очолюваного ним відомства на тлі звинувачень у політизації з боку республіканців. Гарланд підкреслив, що норми, які захищають Міністерство юстиції від політичного втручання, «важливі зараз як ніколи».
«Наші норми - це обіцянка того, що ми не дозволимо використовувати це відомство як політичну зброю. І наші норми - це обіцянка того, що ми не дозволимо цій країні стати державою, де правоохоронні органи розглядаються як політичний інструмент», - сказав Гарланд під оплески у Великій залі штаб-квартири Міністерства юстиції.
Коментарі Гарланда прозвучали на тлі жорсткої критики з боку республіканців, які стверджують, що Міністерство юстиції політично заангажоване, а кримінальні переслідування колишнього президента Дональда Трампа політизовані. Трамп був звинувачений у двох кримінальних справах, ініційованих спеціальним прокурором Джеком Смітом, якого Гарланд запросив для ведення розслідувань.
Трамп пообіцяв, що, повернувшись у Білий дім у листопаді, він «повністю реорганізує» те, що він назвав «корумпованим Міністерством несправедливості». Він також пригрозив запроторити до в'язниці тих, хто буде «нечесно поводитися» на цих виборах, написавши в нещодавньому дописі на платформі X, що їх буде «засуджено до тривалих термінів позбавлення волі, щоб ця порочність правосуддя не повторилася».
Гарланд не згадав Трампа або республіканців у своїй промові. Однак він засудив те, що він назвав «обурливими» атаками, які, за його словами, наражають правоохоронні органи на небезпеку.
«Ці нападки проявляються у вигляді теорій змови, небезпечних неправдивих тверджень, спроб залякати і залякати державних службовців, неодноразово і публічно називаючи їхні імена, а також застосовуючи до них погрози реального насильства, - сказав Гарланд. - Своєю безперервною роботою ви ясно дали зрозуміти, що Міністерство юстиції не піддасться залякуванню».
Трамп, кандидат у президенти від республіканців, неодноразово використовував соціальні мережі для нападок на Сміта та інших прокурорів, а також на суддів, які ведуть його справи. Республіканці також неправдиво стверджували, що кримінальну справу в Нью-Йорку, за якою Трамп був засуджений за 34 пунктами обвинувачення в травні, було організовано президентом-демократом Джо Байденом і Міністерством юстиції.
Гарланд вступив на посаду з обіцянкою відновити репутацію Міністерства юстиції як політично незалежного відомства після чотирьох бурхливих років за Трампа. Однак він зіткнувся з хвилею критики з приводу того, як його відомство веде політично чутливі справи, включно зі справою сина Байдена Хантера, який минулого тижня визнав себе винним за федеральними податковими звинуваченнями в рамках справи, ініційованої іншим спеціальним прокурором.
Гарланд зазначив, що співробітники міністерства своєю працею ясно дали зрозуміти, що вони «поза політикою» і «не зламаються під тиском».
«Ми повинні однаково розглядати аналогічні справи, - сказав Гарланд, додавши. - Не може бути одного правила для друзів та іншого для ворогів, одного правила для сильних світу цього та іншого для знедолених, одного правила для багатих та іншого для бідних, одного правила для демократів та іншого для республіканців або різних правил залежно від раси чи етнічної приналежності.
«Навпаки, у нас є тільки одне правило: ми слідуємо фактам і застосовуємо закон у такий спосіб, який поважає Конституцію і захищає громадянські свободи», - додав він.
*
Трамп програв позов щодо «Electric Avenue», оскільки суддя визнав, що у нього немає жодного захисту за твіт про пісню
Федеральний суддя на Мангеттені визнав Трампа відповідальним у справі про порушення авторських прав на пісню «Electric Avenue», заявивши, що він не запропонував реального захисту за використання пісні.
*
Колишній президент Дональд Трамп тепер має чіткіший шлях до скасування обвинувального вироку за скоєння тяжкого злочину. Стефані Рейнольдс / Bloomberg
У четвер Трамп зазнав одночасного програшу в судах штату і федеральному суді у справі про відмивання грошей.
Якщо він звернеться до SCOTUS, Трамп може подати прохання, щоб його обвинувальний вирок також був скасований.
Експерт з конституційного права з Колумбійської школи права прогнозує, що саме це Трамп спробує зробити.
Пізно вранці в четвер колишній президент Дональд Трамп програв останню апеляцію на рівні штату щодо його наказу про нерозголошення інформації про гроші. Йому, як і раніше, заборонено нападати на співробітників і членів сім'ї судді та окружного прокурора Мангеттена до нової відкладеної дати винесення вироку - 26 листопада.
Через кілька годин федеральний апеляційний суд завдав другої поразки, відхиливши заявку Трампа на призупинення справи про відмивання грошей, тобто призупинення її розгляду, поки він намагається перенести її з суду штату до федерального суду.
За словами Мішеля Параді, експерта з конституційного права, ці дві поразки в судах відкривають для Трампа можливість звернутися до Верховного суду США.
Там Трамп може попросити суд скасувати не лише ці два рішення, але й саму справу, сказав Параді, професор Колумбійської школи права.
Це фотографія рішення Апеляційного суду Нью-Йорка, який двома вироками відхилив апеляцію Дональда Трампа на судовий наказ про нерозголошення інформації про гроші.
Повний текст рішення Апеляційного суду Нью-Йорка про відхилення апеляції Трампа на наказ про нерозголошення таємниці. Суди Нью-Йорка
Відповідно до федерального закону, Трамп має право звернутися до Верховного суду з проханням про перегляд рішення, що також називається петицією «certiorari», або скорочено «cert».
У випадках, коли йдеться про пересічних громадян, петиція про надання сертифікату - це процес із суворими обмеженнями. Квартет суддів розглядатиме лише рішення судів нижчих інстанцій, які знаходяться під рукою - у випадку Трампа це рішення, що йдуть одне за одним, про підтримку кляпа і відхилення призупинення - при вирішенні питання про те, що потрапить до списку справ, які будуть розглядатися протягом терміну, що починається 7 жовтня.
Але ніщо не заважає Трампу спробувати втиснути у свою петицію про надання сертифікату більш широке питання конституційності переслідування за відмивання грошей в цілому, сказав професор.
І оскільки Трамп є Трамп - і оскільки «Верховний суд може в принципі робити все, що завгодно» - колишній президент, ймовірно, буде мріяти про велике, сказав Параді.
Він спробує попросити, щоб суд також розглянув його обвинувальний вирок і навіть сам обвинувальний акт на підставі президентського імунітету, аргументуючи це тим, що великі присяжні і присяжні першої інстанції неналежним чином заслухали заборонені докази, що стосуються офіційних президентських актів.
«Якщо він піде на це і додасть питання про президентський імунітет до свого клопотання про видачу сертифікату, все, що потрібно - це чотири судді, щоб розглянути це питання, незважаючи на процедурні причини, через які суд зазвичай не розглядає це питання на цьому етапі», - сказала Параді.
«Шанси на те, що суд візьметься за це питання і, можливо, навіть відстрочить винесення вироку, більше нуля», - додав він.
Але чи може суд піти далі? І, що більш важливо, чи може він піти швидше?
Президентський імунітет - це аргумент, який адвокати Трампа місяцями безуспішно проштовхували в судах нижчих інстанцій, намагаючись уникнути першого кримінального обвинувачення і єдиного вироку колишньому президенту.
Важливо, що у своєму знаковому рішенні від 1 липня, яке надало колишнім президентам широкий імунітет, суд заборонив використовувати офіційні докази в будь-якому судовому переслідуванні, навіть за неофіційні злочини.
Хоча фальсифікацію документів з метою приховати виплату грошей за мовчання порнозірці напередодні виборів важко назвати «офіційною дією», Трамп стверджував, що справа спиралася на вагомі офіційні докази, зокрема на федеральну форму з етики та викривальну розмову в Овальному кабінеті з Хоуп Гікс, його колишньою радницею.
Тож що, якщо Трамп стверджує, що це питання потрібно вирішити до дня виборів? Що, якщо він стверджуватиме, що для нього буде непоправною шкодою йти на вибори з неконституційним засудженням, яке затьмарює його шанси?
Парадіс сказав, що він все ще відчуває, що Верховний суд не зайде так далеко і так швидко, що судимість Трампа буде стерта до того, як виборці підуть на вибори.
«Я сумніваюся, що це достатньо переконливий аргумент, щоб навіть симпатизуючі судді обійшли низку процесуальних правил і норм, які доведеться проігнорувати, щоб зробити щось значуще в період до дня виборів», - сказав він про аргумент “непоправної шкоди”.
Втім, він сказав: «Я можу бути здивований».
Адвокат Трампа і представник окружної прокуратури не відразу відповіли на прохання прокоментувати цю історію.
«Це було б найбільш дико агресивним судовим втручанням у президентські вибори в історії США», - сказав Параді про можливість скасування напередодні виборів єдиного кримінального обвинувачення Трампа.
«Це зробить справу Буша проти Гора схожою на рішення дорожнього суду», - додав він.
*
У п’ятницю компанія SpaceX здійснила запуск чергової партії із 21 супутників Starlink
*
Канада підтримує право України завдавати ударів далекобійною зброєю по військових цілях на території Росії.
Про це під час пресконференції заявив премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо.
“Канада повністю підтримує застосування Україною далекобійної зброї, щоб запобігти та ліквідувати спроможності Росії уражати українську цивільну інфраструктуру й убивати безневинних людей у цій несправедливій війні”, - сказав він.
Трюдо наголосив, що “Україна має перемогти у війні проти Росії”, та пообіцяв подальшу підтримку нашій країні.
“Путін не лише намагається позбавити українців будь-якого вибору щодо їхнього майбутнього, знищити їхню незалежність і суверенітет. Він також прагне дестабілізувати заснований на правилах міжнародний порядок, який захищає усіх нас не лише в демократичних державах, а й у всіх країнах світу. Кожна держава, сусід якої має трохи більшу армію, непокоїтиметься, якщо раптом буде дозволене вторгнення й переписування кордонів”, - заявив премʼєр-міністр Канади.
*
Кір Стармер: конфлікт з Україною почала Росія, і вона може припинити його будь-якої хвилини
Президент Джо Байден і глава британського кабінету обговорюють у п'ятницю питання про застосування Києвом західної зброї високої дальності
*
ЄС вивчає 3 варіанти продовження санкцій щодо заморожених російських активів
Водночас вирішується проблема фінансового забезпечення кредиту для України в розмірі 50 мільярдів доларів
Єврокомісія представила три нові варіанти процедури щодо продовження терміну дії санкцій, що поширюються на активи російського центробанку, повідомили в п'ятницю дипломати ЄС. Йдеться про фінансове забезпечення кредиту для України в розмірі 50 мільярдів доларів, що надається «Великою сімкою».
У червні лідери країн G7 і ЄС домовилися використовувати відсотки від заморожених російських активів для виділення Україні п'ятдесятимільярдного кредиту.
Активи, що належать країнам-членам G7, становлять близько 300 мільярдів доларів, причому більша їх частина зберігається в Європі в бельгійському депозитарії цінних паперів Euroclear.
Щоб забезпечити кредит, країни «Великої сімки» хочуть бути впевнені, що режим санкцій ЄС щодо цих активів не буде скасовано.
Санкції ЄС проти Росії повинні продовжуватися кожні 6 місяців на основі одноголосно ухваленого рішення. Глава уряду Угорщини Віктор Орбан у минулому затримував фінансування та ухвалення рішень, спрямованих на допомогу Україні.
Варіанти продовження були представлені послам країн ЄС у п'ятницю. Перший передбачає заморожування активів на п'ять років; кожні 12 місяців ситуацію розглядають заново; рішення ухвалюють кваліфікованою більшістю.
Другий варіант передбачає продовження заморожування активів кожні 36 місяців. Рішення ухвалюють одноголосно. Третій - продовження терміну дії всіх санкцій щодо Росії до 36 місяців. Наразі це відбувається раз на пів року.
*
Євростат: Українці - лідери отримання посвідок на проживання в ЄС
У 2023 році в ЄС було видано понад 3,7 мільйона перших дозволів на проживання негромадянам ЄС, що на 4,7% більше, ніж у 2022 році, і є найвищим показником, зафіксованим на сьогодні
*
Влада Франції зафіксувала 43 інформаційні атаки та випадки маніпулювання цифровими даними, спрямовані проти Олімпійських і Паралімпійських ігор у Парижі
*
Сікорський - про ексгумацію жертв Волинської трагедії: Ми готові до дискусії, не слід робити з цього політику
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав Україну розв'язати проблему з наданням дозволів на проведення пошуково-ексгумаційних робіт щодо жертв Волинської трагедії
*
НАТО про російський обстріл суховантажу в Чорному морі: «Таким ударам немає виправдання»
За даними української сторони, у момент нанесення удару корабель залишив територіальні води України і перебував в економічній зоні Румунії
*
Під час атаки ворожих безпілотників на Київ зафіксовано падіння уламків на територію комунального підприємства
*
Російські агресори завдали удару керованою авіабомбою по Холодногірському району Харкова
*
Протягом дня російські військові кілька разів ударили по громадам Куп'янського району Харківщини. Унаслідок обстрілів постраждали четверо людей
*
Під час атаки ворожих ударних безпілотників в Одесі було чутно вибухи
*
Російські військові протягом дня 20 разів обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини. Від ворожих обстрілів постраждали троє людей
*
Бійці Державної прикордонної служби знищили на Запорізькому напрямку два спостережні пункти російських загарбників
*
Протягом п'ятниці, 13 вересня, на фронті сталося 115 бойових зіткнень Сил оборони України з російськими загарбниками, найактивніше ворог діє на Курахівському Лиманському та Покровському напрямках
*
Бої тривають на семи напрямках, на Курахівському - ситуація найгарячіша
*
Міністри оборони України Рустем Умєров обговорив з данським колегою Троельсом Лундом Поульсеном динаміку на полі бою, плани ворога та нагальні потреби ЗСУ
*
Київ і Варшава домовилися не розкривати деталі про Український легіон через ризик саботажу з боку РФ
Підготовчі заходи для створення Українського легіону в Польщі перебувають на стадії доопрацювання міністерствами оборони обох країн
*
Польща розглядає передачу Україні літаків МіГ-29 у наступних пакетах допомоги - Сікорський
*
Уряд Польщі запропонував Україні міжурядову позику на понад 100 млн євро для закупівлі і ремонту польської техніки, яку використовує українська армія, на польських оборонних заводах
*
Польща виділить 100 мільйонів євро на чеську ініціативу із закупівлі боєприпасів для української армії - половину у цьому році і решту в наступному
*
У Польщі офіційно розпочав роботу центр НАТО-Україна
У Польщі відбулась перша зустріч високого рівня в межах спільного центру НАТО-Україна з аналізу, підготовки та освіти (JATEC) - першої спільної інституції НАТО та України на посилення спроможностей Сил оборони та прискорення вступу України до Альянсу
*
Фінляндія і Швеція не запроваджували ніяких конкретних обмежень на використання Україною їхньої зброї для здійснення атак по території Росії, однак озброєння має застосовуватися відповідно із міжнародним правом
*
Далекобійна зброя та більше санкцій проти Росії - глава МЗС Литви про стратегію перемоги для України
Стратегія перемоги України має передбачати зняття обмежень на використання далекобійної зброї та перекриття грошових потоків Кремля, які надходять через закупівлю Європою російських нафти та газу
*
ДП "Ліси України" передало низці підрозділів Сил оборони близько 30 пікапів різних моделей
*
Уряд затвердив проєкт держбюджету на 2025 рік
Про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив у Телеграмі.
«Попри всі виклики та невизначеність, уже 3-й бюджет під час повномасштабної війни подаємо вчасно. Доходи очікуються на рівні 2 трлн грн. Видатки бюджету плануються на рівні 3,6 трлн грн», – зазначив він.
За словами Шмигаля, пріоритет цього бюджету є дуже чітким – оборона та безпека України. Усі внутрішні ресурси будуть направлені на ці цілі.
Видатки на оборону зростуть щонайменше до 2,22 трлн гривень, буде більше грошей на українську зброю, техніку та дрони.
Другий пріоритет – фінансування захищених статей бюджету. Більш як 400 млрд грн уряд виділяє на соціальний захист. Пенсії будуть проіндексовані, субсидії виплачуватимуться всім, хто цього потребує.
211 млрд грн підуть на охорону здоровʼя, майже 170 млрд грн – на освіту.
Третій пріоритет – підтримка регіонів та бізнесу. Місцеві бюджети й надалі отримуватимуть допомогу за рахунок дотацій і субвенцій.
«Передбачені кошти на програми пільгового кредитування та гранти для підприємців. Також буде продовжена програма гуманітарного розмінування та програма єОселя», – заявив Прем'єр.
Новацією цього бюджету, за словами глави уряду, стане реалізація нової моделі управління публічними інвестиційними проєктами, яка зробить капітальні видатки прозорішими й ефективнішими. Пріоритетом будуть, зокрема, відновлення, енергетичні проєкти й реалізація нової ветеранської політики.
«Головний фінансовий документ країни на 2025-й рік направлений на те, аби Україна вистояла та перемогла. Дякую всім, хто бореться заради цього», – підсумував Шмигаль.
*
Українська асоціація районних та обласних рад у вересні укладе угоду про партнерство з Асоціацією регіонів Франції (Régions de France), що знаменуватиме розвиток партнерства між двома країнами не лише на міждержавному, а й локальному рівні
*
У пункті пропуску «Медика - Шегині» до 12 листопада може бути ускладнено перетин кордону для легкових транспортних засобів у зв’язку з ремонтними роботами з польської сторони
*
Українське законодавство потребує оновлення у щонайменше 10 сферах, відповідно до вимог впровадження Європейського акта про свободу медіа, що має посилити медіаплюралізм та редакційну незалежність медіа в країнах-членах ЄС
*
Національне агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) розшукало близько ₴400 мільйонів на рахунках компаній, що підозрюються у махінаціях у держзакупівлях
*
У Дніпрі заступник міського голови та директор компанії налагодили схему заволодіння грошима громадян на платному паркуванні
*
Жоден зі зловмисників, котрі скоюють підпали автомобілів військовослужбовців ЗСУ, не отримав усіх обіцяних російськими замовниками грошей
*
Служба безпеки України затримала агента ФСБ РФ, який підпалював об’єкти Укрзалізниці та наводив російські ракети на Чернігів
*
Дружина президента Туреччини Еміне Ердоган на Саміті перших леді та джентльменів, що відбувся в Києві, закликала заради майбутнього людства припинити страждання дітей у зонах бойових дій в Україні, Сирії та Газі
*
Венесуела у п’ятницю відкликала свого посла в Іспанії для консультацій після заяв глави іспанського Міноборони Маргарити Роблес про переслідування та обмеження представників венесуельської опозиції режимом президента Ніколаса Мадуро
*
Президент Союзу Коморських островів Азалі Ассумані отримав ножове поранення унаслідок нападу у п’ятницю
*
Мін'юст вніс до реєстру «іноагентів» газету «Собеседник»
«Собеседник» був останніми роками однією з небагатьох російських газет, які дозволяли собі надавати слово опозиціонерам і критикувати політику Кремля
*
Генпрокуратура Росії визнала небажаним телеканал Belsat
*
У Молдові викрили злочинне угруповання, яке допомагало громадянам Росії незаконно отримати посвідку на проживання або молдовське громадянство
*
В акваторії Чорного моря в готовності перебувають чотири носії крилатих ракет типу «Калібр»
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім