"ШЛЯХ ДО ДНА" - Ростислав Павленко

"ШЛЯХ ДО ДНА" - Ростислав Павленко

Соціологічні опитування на росії (наскільки можна говорити про опитування на росії) показують, що за рік на 9% (з 40 до 49%) виросла підтримка виведення російських військ з України - навіть «без досягнення цілей севео».

Оголошення мобілізації натомість підтримує третина.

Майже дві третини, 63%, за «мир на основі взаємних компромісів».

Звісно, це опитування на росії, звісно, там владі байдуже на громадську, а якщо тих самих опитаних спитати, чи підтримують вони політику путіна - 103% скажуть, що так. Бо тоталітарна «дводумка» (doublethink).

Але, з іншого боку, опора диктаторських режимів - це мовчазна підтримка розрізненої більшості. Коли вона втрачається, режим може впасти швидко і зненацька. Прикладів у історії (зокрема й росії) - повно.

Українській владі в цій ситуації треба б не сподіватися на «хід речей» (бо він надто повільний) - а мобілізувати всі сили на справжні фактори перемоги:

- виробництво і постачання зброї, надходження допомоги;

- посилення санкційного тиску (а то не встигли порадіти падінню цін на нафту, як «тіньовий танкерний флот» знову в дії);

- внутрішні реформи в Україні задля ефективності її інститутів (а це - лише на основі демократії, взаємного контролю в Уряду єдності);

- підготовка до вступу до НАТО і ЄС.

Ось прості 4 пункти Плану Перемоги.

І вигадувати нічого не треба.

Мірою їх виконання - і росіяни швидше до тями приходили. Би…