"Проблема подолання снарядного голоду" - Павло Вернівский

"Проблема подолання снарядного голоду" - Павло Вернівский

З інтервʼю начальника артилерії 93-ої ОМБр «Холодний Яр» Дениса Попова: «Зазвичай витрати снарядів рахуємо у боєкомплектах. Якщо зараз, до прикладу, на добу ми використовуємо 0.1 боєкомплекта, а нам потрібно було б, хоча б, 0.7-0.8 боєкомплекта. На добу. Це було б відчутно для противника. Дуже відчутно»

Для розуміння. Боєкомплект однієї гаубиці - 40-50 шт снарядів.

0,1 комплекту це 4-5 снарядів в день!!!

Безумовно, що в таких умовах артилерія старанно економить боєприпаси і змушена використовувати їх лише на дійсно важливі цілі.

Ну умовно, танк може бути важливою ціллю. Велике скупчення піхоти - може. А от невелика та розосереджена група піхоти, яка атакує наші позиції - не може.

Саме тому росіяни використовують так звану тактику малих груп. Така тактика ефективна по декільком причинам. По-перше, через дефіцит снарядів та мін, такі групи можуть не боятись загороджувального артилерійського вогню. І навіть якщо одна група попаде під такий вогонь, то для інших відкривається вікно можливостей. По-друге, такі групи дозволяють робити багато атак протягом певного часу і таким чином створити постійний тиск на наші лінії оборони, знесилючи наших оборонців.

І фактично малими силами вкупі з перевагою у вогневих засобах, росіяни зараз досягають результатів. А ми втрачаємо території.

Тільки от замість того щоб вирішувати проблему подолання снарядного голоду. Ну як мінімум забезпечити ЗСУ достатньою кількістю мін і зробити цю тактику неефективною. То в нас в цьому напрямку нічого не робиться. І винні всі, але ні ті хто так і не зміг налагодити виробництво тих же мін.