"НА ІНВАЛЮТНІЙ ПОДУШЦІ СПИТЬСЯ МІЦНІШЕ?" - Александр Гончаров

"НА ІНВАЛЮТНІЙ ПОДУШЦІ СПИТЬСЯ МІЦНІШЕ?" - Александр Гончаров

Практично всі проблеми Кабмін та НБУ вирішують по-старому – за рахунок девальвації гривні. Інших способів вони не знають і інакше не вміють працювати. Щоправда, саме так поповнити держбюджет Шмигалю та Пишному не вдасться, зокрема за рахунок того, що через девальвацію гривні українські товари подешевшають на міжнародних ринках. Натомість знецінення нашої нацвалюти та нездатність фінансової влади провести структурні та бюджетні реформи призведе до гіперінфляції.

У такій ситуації люди самі починають брати ініціативу до своїх рук, залишивши надію на владу. Адже в кризу виграє не той, хто найпотужніший, а той – хто найвибагливіший і рішучий. Саме це останнім часом українці почали робити – скуповувати інвалюту. А місцеві банки поставили новий рекорд із завезення готівкового долара до України. За даними НБУ, за 8 місяців 2024 року загальний обсяг постачань зріс у 1,8 раза порівняно з аналогічним періодом 2023-го, і досяг 9,9 млрд дол США (якщо порівнювати з довоєнним періодом, січня-серпня 2021 року, то імпорт банкнот підскочив взагалі у 4,6 рази з 2,1 млрд дол США).

Нарешті, в той час, як наші Прем'єр-міністр і голова Нацбанку випромінюють з екранів телевізорів оптимізм, все більш важливим стає індикатор економічних перспектив для України - це поведінка тонкого-тонкого прошарку середнього класу, а саме що ці фінансово заможні люди роблять зі своїми заощадженнями. Залишають в Україні чи виводять за кордон (купівля інвалюти – це також відтік капіталу)?

Відповідь ясна і зрозуміла: заможні українці «голосують ногами» і ці голоси явно не на користь гривні, курс якої продовжує слабшати. Ні в кого вже немає сумнівів, що далі ситуація щодо пари гривня-долар США лише посилюватиметься: пробивши планку в 45 грн, національна валюта неминуче спрямує до позначки 50 гривень. А які ще у нас перспективи?